Atenție la suplimentele alimentare: risc crescut de leziuni hepatice severe

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Suplimentele alimentare     Foto: Pixabay
Suplimentele alimentare Foto: Pixabay

Cercetătorii spun că numărul cazurilor legate de produse care pretind că promovează creșterea musculară sau pierderea în greutate sunt în creștere și este necesară o supraveghere mai riguroasă.

Numărul pacienților care sunt internați la spital cu leziuni hepatice severe cauzate de suplimente pe bază de plante și dietetice care pretind că promovează creșterea musculară sau pierderea în greutate este în creștere, unii oameni fiind atât de grav afectați, încât au necesitat un transplant de ficat. Unii experți avertizează că numărul real al pacienților astfel afectați din Australia este probabil mult mai mare, deoarece studiul a examinat doar cazurile severe.

Un studiu condus de dr. Emily Nash de la spitalul Royal Prince Alfred a examinat dosarele spitalului a 184 de adulți internați la AW Morrow Gastroenterology and Liver Center cu leziuni hepatice induse de droguri între 2009 și 2020. Ea și coautorii săi au descoperit că numărul cazurilor de leziuni hepatice legate de suplimentele pe bază de plante și dietetice a crescut de la 15% în perioada 2009-2011, la 47%, în perioada 2018-2020. În prima perioadă (2009-2011) au fost 13 pacienți cu leziuni hepatice grave, din care doar 2 aveau legătură cu suplimentele alimentare, în timp ce în perioada 2018-2020, erau 19 pacienți cu leziuni hepatice grave, din care 9 aveau legătură cu suplimentele alimentare.

Leziuni hepatice cauzate de pastile

Leziunile hepatice cauzate de supradozajul cu paracetamol, un medicament utilizat pe scară largă pentru tratarea febrei și durerii și a antibioticelor, sunt frecvente, iar autorii au descoperit 115 pacienți cu leziuni hepatice induse de medicamente legate de paracetamol în timpul perioadei de studiu. Din cei 69 cu leziuni hepatice non-paracetamol, 19 cazuri au implicat antibiotice, 15 au implicat suplimente pe bază de plante și dietetice, iar restul au implicat medicamente anti-tuberculoză sau anti-cancer.

Supraviețuirea fără transplant a fost, de asemenea, mai dificilă pentru pacienții cu leziuni hepatice nelegate de paracetamol, după cum a constatat studiul, publicat în Medical Journal of Australia, potrivit The Guardian.

Un coautor al lucrării, dr. Ken Liu, hepatolog specialist în transplant, a declarat că se simte obligat să efectueze studiul, deoarece observă mai mulți pacienți cu leziuni hepatice cauzate de medicamente care nu sunt asociate, de obicei, cu leziuni hepatice.

„Începusem să văd leziuni hepatice la pacienții internați, după ce au folosit suplimente de culturism pentru bărbați sau suplimente de slăbit la femei”, a spus el. „Tocmai am decis că ar fi bine să fac un studiu despre asta, pentru a vedea dacă este adevărată părerea mea, conform căreia mai multe dintre aceste substanțe cauzează aceste leziuni.”

Este necesar un control mai riguros

Liu și colegii săi au spus că trebuie să existe o supraveghere reglementată mai riguros pentru suplimente și alte terapii alternative și naturale. De asemenea, au observat că aproape jumătate dintre pacienții cu leziuni hepatice severe induse de supliment aveau origini etnice non-europene. Liu a spus că este necesară o educație comunitară mai adecvată din punct de vedere cultural despre riscurile suplimentelor.

Dr. Ken Harvey, medic de sănătate publică și președinte al Friends of Science in Medicine, a spus că este important de menționat că studiul lui Liu a examinat doar cele mai severe cazuri de leziuni hepatice induse de suplimente și că rata reală a leziunilor este probabil mult mai mare.

„Studiul examinează doar cazurile severe admise la o unitate hepatică specializată; nu pot fi extrapolate la incidența generală a leziunilor hepatice asociate medicinei complementare în Australia ”, a spus Harvey.

În 2018, autoritatea de reglementare a medicamentelor, Administrația bunurilor terapeutice (TGA), a introdus determinarea bunurilor terapeutice (indicații admisibile). Producătorii de medicamente complementare nu mai puteau să-și compună propria listă de beneficii asociate cu produsele lor, cunoscute sub numele de „indicații”, ci trebuiau să aleagă dintr-o listă aprobată de TGA. „Cu toate acestea, industriei terapiei naturale și complementare i sa permis să creeze lista”, a spus Harvey. „Acest lucru a făcut ca la 86% din 1.021 indicații admisibile să fie justificate prin dovezi„ tradiționale ”și nu„ științifice ”.

Harvey a mai spus că nu există o evaluare premergătoare pieței, iar supravegherea limitată după punerea pe piață arată un nivel ridicat de neconformitate cu reglementările. „În plus, după cum subliniază autorii lucrării MJA, suplimentele pe bază de plante și dietetice cumpărate online din străinătate evită orice supraveghere de reglementare australiană”, a spus Harvey.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel