Aurora boreală, vizibilă în România. Cum ne afectează asta sănătatea. Semnele la care să fii atent

Monika Baciu |
Data publicării:
aurora boreala - FOTO: Freepik@stockgiu
aurora boreala - FOTO: Freepik@stockgiu

Aurora boreală a fost vizibilă în România, Un eveniment spectaculos care a dat naștere la multe discuții. Iată cum îți afectează sănătatea.

Aurora boreală a făcut spectacol pe cerul Europei. Aurora boreală a fost vizibilă și la noi în țară. 

Aurora boreală, ce este 

Atunci când o furtună solară provenită de la Soare intră în contact cu câmpul magnetic al Pământului, plasma prezentă în furtuna solară intră în coliziune cu atomii de azot și oxigen, rezultând într-o frumoasă undă de culori diferite. Acest fenomen natural de formare a valurilor de culoare este una dintre cele mai frumoase scene de pe planetă.

Furtunile solare sunt orientate către polii magnetici ai Pământului, așa că atunci când furtuna solară este îndreptată către Polul Nord magnetic, luminile rezultate sunt cunoscute sub numele de ”Luminile Nordului”.

”Aurora” provine de la zeița romană a zorilor; ”Borealis” provine de la cuvântul grecesc pentru vântul de nord, ”boreas”. Prin urmare, numele oficial ”Aurora Borealis” a fost creat de Pierre Gassendi, cunoscut pentru munca sa legată de tranzitul planetei Mercur, potrivit 10 Things for All.

Vezi și: O umflătură în zona abdomenului, trei diagnostice de cancer. Drama bărbatului care a murit în mai puțin de două luni

Aurora boreală - Cum ne afectează aurora boreală

Vizionarea unui videoclip cu Aurora boreală sau ”Luminile Nordului” a fost foarte eficientă în cazul persoanelor care suferă de insomnie. Oamenii tind să se relaxeze în timp ce privesc acest fenomen natural frumos, iar unii l-au comparat chiar cu meditația în ceea ce privește relaxarea.

Problemele mentale s-au înmulțit odată cu trecerea timpului, fiecare persoană având propriile sale tensiuni în minte. În vremurile moderne, în care oamenii trăiesc în mare parte în zgârie-nori departe de frumusețea naturală, vizionarea aurorii îi ajută să aprecieze natura și să se uite și înăuntrul vieții lor.

Vezi și: Pavilionul B al Spitalului Colentina, închis. Liviu Oltean: Nu îmi permit să pun în pericol viața nimănui. Nu îmi asum lucrul acesta! Este vorba de viața pacienților!

Auroral boreală - Cum ne afectează exploziile solare

Unii oameni au raportat că se simt rău sau au dureri de cap după exploziile solare. Exploziile solare nu prezintă motive de îngrijorare din perspectiva sănătății.

”Radiațiile nocive dintr-o erupție solară nu pot trece prin atmosfera Pământului pentru a afecta fizic oamenii de la suprafață. Cu toate acestea, când sunt suficient de intense, pot perturba atmosfera în stratul în care călătoresc semnalele GPS și comunicațiile” a declarat NASA într-o declarație din 2017, potrivit Health.

Radiația provenită din evenimente solare precum fulgerele solare apare natural în mediul înconjurător, dar nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană în viața de zi cu zi.

Oamenii aflați în avioane care zboară la altitudini mari deasupra polilor ar putea avea un risc crescut pentru această radiație, a spus dr. Gary.

Cu toate acestea, pentru cei de la sol, a adăugat dr. Gary, nu există prea multe motive de îngrijorare, cu excepția problemelor potențiale de siguranță în cazul în care se întrerupe curentul electric. Lipsa semnalelor GPS și a semafoarelor ar putea crea situații periculoase în trafic, de exemplu, sau spitalele ar putea pierde teoretic accesul la datele medicale.

Vezi și: Cum știi dacă ai trombocitopenie, sau număr scăzut de trombocite. Ce rol au în organism

Aurora boreală - Impactul activității solare asupra sănătății

Nu toată lumea a fost convinsă că  exploziile solare sunt complet inofensive. Domeniul științei dedicat investigării conexiunilor dintre sănătatea umană și activitatea solară se numește ”heliobiologie”. Unii cercetători susțin că legătura poate fi negativă.

Un studiu a arătat că o varietate de probleme de sănătate pot fi cauzate de modificările mediului solar și geomagnetic, inclusiv:

- Modificări ale fluxului sanguin

- Aritmii cardiace

- Boli cardiovasculare

- Convulsii epileptice

- Creșterea tensiunii arteriale

- Creșterea incidenței deceselor legate de infarct miocardic, mai notează Health. Dr. Gary a pus la îndoială legăturile dintre fulgerele solare și sănătatea umană.

”Schimbarea în câmpul magnetic despre care vorbim este foarte mică. Dacă vă gândiți la câmpul magnetic care face acul busolei să arate spre nord, vorbim despre o fluctuație de 10% a acelei valori,” a explicat dr. Gary.

Rețeaua noastră de energie electrică amplifică aceste schimbări mici, a spus Dr. Gary, dar este puțin probabil să afecteze corpul uman individual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel