AVC, ischemic sau hemoragic: care este diferența și de ce doar unul poate beneficia de tromboliză, explică dr. Cristian Pandrea

EXCLUSIV
Dr Cristian Pandrea. Foto: DC Medical
Dr Cristian Pandrea. Foto: DC Medical

Accidentul vascular cerebral (AVC) poate fi ischemic sau hemoragic. Dr. Cristian Pandrea explică la Interviurile DC News și DC Medical care este diferența între cele două și de ce doar una dintre formele bolii poate beneficia de intervenția de urgență numită tromboliză.

„Accidentul vascular cerebal, prin orice manifestare a lui, poate beneficia de o terapie de urgență care să amelioreze prognosticul acestui pacient”, începe explicațiile dr. Cristian Pandrea, la Interviurile DC Medical și DC News. 

În cazul accidentului vascular cerebral însă, timpul în care pacientul ajunge la spital este foarte important, pentru a începe cât mai repede procedura de urgență numită tromboliză. De această procedură, însă beneficiază doar pacienții cu una dintre cele două forme ale AVC.

„Ghidurile internaționale vorbesc despre fereastra sau „standardul de aur” pentru accidentul vascular cerebral în ce privește tromboliza, care este de 4 ore și jumătate. Există o paralelă de asemenea, pentru că acest protocol de tromboliză, această acțiune de urgență în legătură cu accidentul vascular ischemic, se desfășoară în paralel cu o altă acțiune de urgență în legătură cu infarctul miocardic. Există o paralelă între cele două, iar la noi în țară, cele două programe au apărut consecutiv. Deci întâi tromboliza în infarctul miocardic, și apoi tromboliza în accidentul vascular cerebral. Mecanismul de acțiune al acestui tratament de urgență fiind același și scopurile pe care le urmărim cu acest tratament fiind aceleași, atât în cazul infarctului miocardic, cât și în cazul accidentului vascular cerebral. Adică este vorba de a încerca să dezobstruăm vasele  de sânge, arterele care asigură irigația cu sânge oxigenat a cordului și respectiv a creierului, care sunt organele cheie ale organismului”, spune el.

De terapia de urgență numită tromboliză, însă, pot beneficia pacienții cu accident vascular cerebral ischemic. Medicul explică și cu ce este diferită această formă a bolii de accidentul vascular cerebral hemoragic. „În principiu am zis că e vorba despre accidentul cerebral vascular ischemic, dar asta nu contează atunci când cineva relatează despre semne și despre simptome, pentru că accidentele vasculare cerebrale pot fi de două tipuri: poate fi cel ischemic, adică prin obstrucția unei artere care irigă creierul sau anumită porțiune a lui, iar celălalt poate fi hemoragic, adică prin ruptura unui vas și producerea unei hemoragii intracerebrale. Ambele mecanisme patogenice provoacă același tip de simptome, nerecognoscibile de la fața locului, adică de unde se produce apelul de urgență. Acest lucru este apanajul primului loc în care se produce evaluarea și investigarea pacientului, adică unitatea de primiri urgențe, când se decelează între accidentul vascular cerebral ischemic și accidentul vascular cerebral hemoragic. De trombolizaă beneficiază numai accidentul vascular cerebral ischemic”, a mai explicat medicul.

Găsiți detalii în materialul video atașat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0