AVC și confuzia prezic o mortalitate mai mare la pacienții COVID-19 internați

Dana Lascu |
Data publicării:
Pacienți COVID-19, spitalul ROL 2 Ana Aslan. Foto: print screen / Spitalul Militar Central
Pacienți COVID-19, spitalul ROL 2 Ana Aslan. Foto: print screen / Spitalul Militar Central

Prezența sindroamelor neurologice, în mod special accidentul vascular cerebral (AVC) și starea mentală modificată, cresc riscul de deces la pacienții COVID-19 internați, arată un nou studiu.

Persoanele spitalizate cu COVID-19 și probleme neurologice, inclusiv accident vascular cerebral (AVC) și confuzie, prezintă un risc mai mare de a muri decât alți pacienți cu COVID-19, potrivit unui studiu (link direct studiu) publicat online de cercetătorii de la Montefiore Health System și Albert Einstein College of Medicine, în revista Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie.

Aceste descoperiri au potențialul de a identifica și concentra eforturile de tratament asupra persoanelor cu cel mai mare risc, și ar putea reduce decesele provocate de COVID-19, spun cercetătorii.

Studiul a analizat datele de la 4.711 pacienți cu COVID-19 care au fost internați la Montefiore într-o perioadă de șase săptămâni, între 1 martie 2020 și 16 aprilie 2020. Dintre acești pacienți, 581 (12%) au avut probleme neurologice suficient de grave pentru a justifica RMN cerebral. Acești indivizi au fost comparați cu 1.743 pacienți non-neurologici COVID-19 de vârstă și severitate a bolii similare, care au fost internați în aceeași perioadă.

„Acest studiu este primul care arată că prezența simptomelor neurologice, în special a accidentului vascular cerebral și a gândirii confuze sau modificate, poate indica un curs mai grav de boală, chiar și atunci când problemele pulmonare nu sunt severe”, a spus dr David Altschul, șef al diviziei de chirurgie neurovasculară la Einstein și Montefiore, și profesor asociat în cadrul Departamentului de Chirurgie Neurologică Leo M. Davidoff și de radiologie la Einstein. 

„Spitalele pot folosi aceste cunoștințe pentru a prioritiza tratamentul și, sperăm, pentru a salva mai multe vieți în timpul acestei pandemii”, a continuat el.

Dintre persoanele care au fost supuse imagisticii cerebrale, 55 au fost diagnosticați cu accident vascular cerebral și 258 de persoane au prezentat confuzie sau capacitate de gândire modificată. Persoanele cu accident vascular cerebral (AVC) au fost de două ori mai susceptibile de a muri (49% mortalitate) în comparație cu persoanele asociate din grupul de control (24% mortalitate) - o diferență semnificativă statistic. Persoanele cu confuzie au avut o rată de mortalitate de 40%, comparativ cu 33% pentru grupul de control – de asemenea semnificativ statistic.

Mai mult de jumătate dintre pacienții cu AVC din studiu nu au avut hipertensiune arterială sau alți factori de risc subiacenți pentru AVC. 

„Această descoperire extrem de neobișnuită completează alte studii efectuate la persoanele cu COVID-19, sugerând că infecția cu noul coronavirus este în sine un factor de risc pentru accident vascular cerebral (AVC)”, a spus dr. Altschul, care este, de asemenea, director chirurgical al Montefiore Comprehensive Center for AVC Care, și co-autorul studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel