Alertă: Ciprofloxacina și levofloxacina, avertisment FDA

Dana Lascu / 21 feb 2019 / 12:15
Medicamentul are efecte adverse periculoase
Medicamentul are efecte adverse periculoase

În decembrie 2018, FDA a emis un avertisment cu privire la anumite antibiotice cunoscute ca fluorochinolone, o clasă de medicamente care includ ciprofloxacina (Cipro) și levofloxacina (Levaquin).

Conform avertismentului emis de FDA, aceste medicamente din clasa fluorochinolone sunt asociate cu rupturi rare sau scurgeri în artera principală a corpului, aorta, care pot provoca sângerări serioase, uneori letale. Au fost raportate atsfel de cazuri la care se administrau respectivele antibiotice pe cale orală sau prin injectare.

Din cauza acestui risc, FDA îi sfătuiește pe medici să încerce să evite prescrierea acestor antibiotice la persoanele care prezintă un risc mai mare pentru probleme cu aorta, cu excepția cazului în care nu există alte antibiotice disponibile pentru a trata infecția.

Această clasă de medicamente include o clasă de medicamente care includ ciprofloxacina (Cipro) și levofloxacina (Levaquin).

Ce afecțiuni pot da sau agrava

Acestea includ persoanele care au hipertensiune arterială, anumite tulburări genetice (cum ar fi sindromul Marfan și sindromul Ehlers-Danlos) sau antecedente de blocaje sau anevrisme arteriale.

„Utilizarea fluorochinolonelor are locul ei în tratamentul infecțiilor bacteriene grave - cum ar fi anumite tipuri de pneumonie bacteriană - în cazul în care beneficiile acestor medicamente sunt mai mari decât riscurile, și ar trebui să rămână disponibile ca o opțiune terapeutică. FDA își menține angajamentul de a păstra informațiile privind riscurile legate de aceste produse la zi și cuprinzătoare, pentru a se asigura că furnizorii de servicii medicale și pacienții iau în considerare riscurile și beneficiile fluorochinolonelor și să ia o decizie informată cu privire la utilizarea lor", a declarat dr. Edward Cox, director al Oficiului de produse antimicrobiene de la Centrul FDA pentru evaluarea și cercetarea medicamentelor.

Alerta FDA poate fi găsită, integral, AICI.

Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie o fluorochinolonă pentru tratamentul unei afecțiuni, asigurați-vă că întrebați despre riscurile, beneficiile sau, după caz, alternativele la acest medicament.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy