AZITROMICINA și COVID-19, posibil risc fatal la pacienții cu afecțiuni cardiace. Cardiolog: Nu la domiciliu!

Dana Lascu |
Data publicării:
Medicamentul are efecte adverse periculoase
Medicamentul are efecte adverse periculoase

Cunoscutul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu a povestit, pe pagina sa de Facebook, cazul unui pacient care putea să moară pentru că, în afecțiunea sa, azitromicina nu este recomandată.

Recent, dr Gabriel Tatu-Chițoiu, cunoscut cardiolog de la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, a povestit „dialogul covidian” pe care l-a purtat cu unul dintre pacienții săi: 

„Domnul N are 48 de ani și a trecut printr-un infarct în urmă cu 5 ani. Urmele infarctului se văd și pe electrocardiogramă, și pe ecografia cardiacă. O porțiune din inimă nu se mai contractă. Acolo este cicatricea de infarct.

Domnul N a venit azi la controlul periodic

- Ce mai faceți? – îl întreb.
- Acum bine! Dar să știți că în Noiembrie mi-a fost rău.
- Cum așa?
- Păi am răcit.
- Și ce ați răcit?
- Păi.. am căzut la pat... o săptămână, am făcut febră... am tușit. Nu știu dacă o fi fost COVID, că nu m-am dus să mă testez. M-am tratat acasă.
- Și cu ce v-ați tratat?
- Păi...cu aia...cum îi spune...Nitromicină.
- A! Azitromicină?
- Asta e, așa cum ziceți...Azimicină
- Păi și cine v-a dat Azitromicină?
- ...  farmacista...!

Comentariu:

1. Cu siguranță pacientul a avut COVID.

2. Azitromicina a fost folosită inițial în tratamentul COVID împreună cu hidroxiclorochina. Ambele s-au dovedit nu numai că nu au efect benefic în COVID, ci mai degrabă cresc riscul de efecte adverse grave. În special de efecte cardiace care pot merge până la stop cardiac și moarte subită. Acest risc este mare la cei care au afecțiuni cardiace. Pentru o persoană care a trecut prin infarct riscul este major. Motiv pentru care au fost scoase din schema de tratament.

3. (...) La acest pacient, azitromicina putea să-i fie fatală”, a notat dr Gabriel Tatu-Chițoiu.

Ulterior a revenit cu o precizare.

„Azitromicina este un antibiotic eficace pentru mai multe afectiuni, dar una este să îl dai la o persoana tânără, fără boli cronice, și alta să îl prescrii la un vârstnic sau la un pacient cunoscut cu afecțiuni cardiace. Pacientul pe care l-am prezentat avusese un infarct deci AZI la acești pacienți trebuie dată cu grijă, strict dacă are nevoie și, dacă se face, pacientul trebuie monitorizat electrocardiografic, cel mai bine sub supraveghere continuă în spital. Nu la domiciliu”, a adăugat cardiologul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel