Bacterii rezistente la medicamente: lipsa antibioticelor noi, o amenințare gravă

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Bacterii
Bacterii

Lipsa de noi antibiotice împotriva bacteriilor rezistente la medicație pare să fie una din marile amenințări, după cum arată OMS. 

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că lipsa gravă de noi antibiotice amenință eforturile de a reduce răspândirea bacteriilor rezistente la medicamente, care ucid zeci de mii de oameni în fiecare an.

Agenția de sănătate a ONU a publicat două noi rapoarte care dezvăluie faptul că există puține antibiotice eficiente, ceea ce înseamnă că lumea rămâne fără opțiuni pentru combaterea așa-numitelor „superbug”, aducă bacterii rezistente la medicamente.

„Niciodată nu a fost mai aproape amenințarea rezistenței antimicrobiene și nevoia de soluții mai urgentă”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Sunt inițiate numeroase inițiative pentru a reduce rezistența, dar avem nevoie și de alte țări și industrie farmaceutică pentru a intensifica și contribui cu finanțare durabilă și noi medicamente inovatoare", a spus el.

Pericolul rezistenței la medicamente

Rezistența la antibiotice se întâmplă atunci când bacteriile devin imune la medicamentele existente, ceea ce face ca răni minore și infecții comune să devină potențial mortale.

Se estimează că 33.000 de oameni mor în Europa în fiecare an din cauza unor astfel de bacterii rezistente la medicamente, conform datelor UE, în timp ce SUA estimează că numărul morților este de aproximativ 35.000.

"Vedem că acest lucru se răspândește și eliminăm efectiv antibiotice care sunt eficiente împotriva acestor bacterii rezistente", a declarat reporterilor Peter Beyer, din divizia de medicamente esențiale OMS.

„Aceasta este una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătate pe care le-am identificat”, a spus el.

Descoperite în anii 1920, antibioticele au salvat zeci de milioane de vieți învingând boli bacteriene precum pneumonia, tuberculoza și meningita.

De-a lungul deceniilor, bacteriile au învățat, la rândul lor, să supraviețuiască, construind rezistență la aceleași medicamente care odată le-au învins în mod sigur - transformându-se în așa-numitele „superbug”.

Ani de zile, necesari pentru testarea medicamentelor 

Pentru a combate capacitatea bacteriilor de a deveni rezistente la medicamentele cunoscute este necesar un flux constant de noi antibiotice, dar pentru companiile farmaceutice, dezvoltarea de noi produse competitive în acest domeniu este complicată, costisitoare și nu este văzută ca fiind foarte profitabilă.

Potrivit OMS, cele 60 de produse noi aflate în curs de dezvoltare - 50 de antibiotice și 10 produse biologice - „aduc puțin beneficii asupra tratamentelor existente și doar două vizează cele mai critice bacterii rezistente”, așa-numitele bacterii Gram-negative.

O serie de alte medicamente aflate încă în teste pre-clinice sunt mai inovatoare, a spus OMS, dar a avertizat că vor trece ani înainte de a ajunge pe piață.

Dintre cele 252 de astfel de medicamente aflate încă în stadii incipiente de testare, doar două, până la cinci prime produse ar putea deveni disponibile în aproximativ 10 ani, conform unui scenariu optimist, a spus OMS.

"Este important să se concentreze investițiile publice și private pe dezvoltarea de tratamente eficiente împotriva bacteriilor puternic rezistente", a declarat Hanan Balkhy, director general adjunct al OMS pentru rezistența antimicrobiană.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel