Ce se întâmplă de fiecare dată când mergi la BAIE. 4 greșeli pe care să nu le mai faci niciodată. Te îmbolnăvesc fără să știi

Monika Baciu |
Data publicării:
baia - FOTO: Freepick
baia - FOTO: Freepick

Baia te poate îmbolnăvi, fie că este cea de acasă sau cea dintr-un loc public. Află ce nu trebuie să faci niciodată.

Baia este poate cel mai murdar loc al casei. Curățarea regulată a băii este esențială, dar s-ar putea să răspândiți din greșeală germeni în jurul casei prin intermediul unor obiceiuri nu atât de grozave.

"Deoarece baia este adesea percepută ca fiind cea mai germinativă cameră din casă, aceasta tinde să obțină cea mai mare cantitate de atenție atunci când vine vorba de curățare.

În timp ce cea mai mare atenție în baie este concentrată pe suprafețe, ceea ce este cel mai important dincolo de curățarea suprafețelor este igiena mâinilor", spune Charles Gerba, phD, microbiolog și profesor la Universitatea din Arizona, potrivit Health.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem în baie

Dr. Gerba împărtășește unele dintre cele mai frecvente greșeli pe care oamenii le fac în baie. Riscul de răspândire a germenilor fiind unul ridicat, utilizarea telefonului în baie, spălatul incorect pe mâini sau utilizarea aceluiași prosop de către toți membrii familiei sunt doar câteva din greșelile pe care le comitem la baie

Vezi și: Frunzele de struguri, proprietăți curative. Cum să le păstrezi și să le consumi

Greșeală: Utilizarea telefonului

Probabil că știți deja, fără să vi se spună să nu luați telefonul în baie. Telefoanele mobile fac parte din viața noastră. Aproape că nu mai există persoane care să nu dețină cel puțin un telefon mobil de care este aproape nedespărțit. Sunt persoane care aleg să își ia telefonul inclusiv la toaletă.

În urma studiilor s-a constatat că există în medie 17.000 de copii ale genelor bacteriene pe un singur telefon mobil, de zece ori mai mult decât pe un scaun de toaletă!

Chiar dacă multe dintre bacteriile găsite pe telefoanele mobile sunt inofensive, sunt șanse ca telefonul dumneavoastră să adăpostească agenți patogeni mult mai periculoși.

"Este mai bine să nu luați telefonul cu dumneavoastră în baie. Germenii, inclusiv materiile fecale, sunt eliberate în aer și pot ateriza pe aceste suprafețe, ceea ce îi face să se răspândească în afara băii", spune dr. Gerba.

Vezi și: "Evitați contactul piele pe piele cu străinii". Avertismentul transmis de un înalt oficial chinez din sănătate

Telefoanele, transmițătoare de... bacterii. Sunt mai periculoase decât capacul de toaletă

De asemenea, se recomandă restricționarea utilizării telefoanelor mobile în anumite zone:

- Bucătării, atât comerciale, cât și rezidențiale;

- Băi;

- Mese de sufragerie;

- Cabinete medicale;

- orice alte locuri în care expunerea la bacterii ar putea fi dăunătoare sănătății unei persoane.

Dispozitivele mobile pot fi curățate cu ajutorul șervețelelor dezinfectante sau apelând la sterilizatoare UV portabile care pot fi utilizate și pentru curățarea altor lucruri, inclusiv portofele, numerar, bijuterii și chei.

Aceste dispozitive utilizează lumină ultravioletă, care s-a dovedit a fi capabilă să distrugă coronavirusul și alte virusuri sau bacterii.

Despre asta, citește mai departe AICI

Greșeală: Nu te speli corect pe mâini

Nu este o nicio surpriză aici. Spălarea mâinilor este "cea mai rentabilă și eficientă modalitate de a preveni îmbolnăvirea și standardul de aur pentru a scăpa de germenii de pe mâini", ne spune dr. Gerba.

Spălatul incorect, totuși ar putea conduce la migrarea germenilor din baie, spre celelalte locuri din casă.

Aveți nevoie de o reîmprospătare rapidă? Asigură-te că te speli pe mâini cu multă apă caldă, cu săpun, timp de cel puțin 20 până la 30 de secunde. Și nu uitați să vă spălați sub unghii, o zonă care poate adăposti germeni.

Vezi și: Lâna, efecte benefice asupra sănătății. Cum te ajută

Greșeală: Sari peste dezinfectant

"Deși nu este un substitut pentru spălarea mâinilor, câțiva stropi de dezinfectant pentru mâini sunt foarte utili", spune dr. Gerba.

El recomandă un dezinfectant care oferă până la 24 de ore de protecție reziduală cu o singură aplicare.

Greșeala: Utilizarea unui prosop de întreaga familie

Utilizarea unui singur prosop de întreaga familie este o altă greșeală frecventă. Prosoapele murdare pot transporta o mare varietate de microbi și chiar au fost legate de răspândirea bolilor infecțioase.

Nu vă puteți păstra prosoapele 100% fără germeni, spun experții, dar le puteți limita spălându-vă prosoapele - doar mult mai des decât probabil acum. Astfel, dr. Gerba recomandă utilizarea prosoapelor de hârtie. 

"Acele prosoape de hârtie de unică folosință din băile publice sunt de fapt mai bune pentru a controla răspândirea germenilor decât cele din țesături pe care le păstrați în baie acasă", spune dr. Gerba.

Pentru majoritatea gospodăriilor, cu toate acestea, instalarea unui dozator de prosoape de hârtie nu este exact fezabilă. În schimb, încercați să fiți atenți la cât de des spălați prosoapele de mână și de față - acestea ar trebui spălate cel puțin o dată pe săptămână, mai des dacă există copii mici în casă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel