Bananele, benefice pentru sănătate. Cele pătate luptă împotriva cancerului

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
bananele benefice pentru sanatate. FOTO: colaj Freepik @paulovilela @topntp26
bananele benefice pentru sanatate. FOTO: colaj Freepik @paulovilela @topntp26

Bananele, verzi sau foarte coapte, sunt benefice pentru sănătate. Află de ce nu trebuie să le eviți.

Banana, fructul cu un miros aparte, este de departe cea mai rapidă și sănătoasă gustare. Este bogată în antioxidanți, dar și o sursă importantă de energie și de stare de bine.

În cele mai multe cazuri, alegem bananele care au coaja perfectă și galbenă, însă trebuie reținut faptul că atât bananele care sunt încă necoapte, deci verzi, cât și cele care au coaja pătată sunt la fel de bune pentru sănătate.

Bananele verzi sunt bogate în amidon rezistent, care  are rolul de a ne feri de o glicemie ridicată, dar și să ne protejeze de bolile specifice colonului, conferind în același timp o stare de sațietate și reducere a rezistenței la insulină.

La extrema cealaltă, bananele cu pete maronii, lucru care arată că sunt foarte coapte, nu trebuie neglijate, deoarece acestea conțin o substanță, denumită TNF-alfa, factorul de necroză tumorală, care are puterea de a lupta împotriva celulelor canceroase.

Pe măsură ce bananele încep să se coacă, petele maronii încep să se formeze pe coaja lor. Cu cât aceste pete sunt mai numeroase, cu atât banana este mai utilă.

Bananele coapte au un efect pozitiv asupra sistemului imunitar şi, cel mai important, au proprietăţi anticancerigene. Concluzia este una singură - bananele cu coajă pătată sunt cele mai benefice pentru sănătate, notează Rador.

Ce conține o banană

Bananele conțin o cantitate importantă de fibre și antioxidanți. O sută de grame de banană are:

- calorii 89 (4,5% din Doza Zilnică Recomandată DZR)

- carbohidrați 18% DZR

- proteine 2%

- fibre 7%

- folați 5%

- niacină 4%

- piridoxină (vitamina B6) 28%

- riboflavină 5%

- tiamină 2%

- vitamina A (2%), vitamina C (15%), vitamina E (1%), vitamina K (1%)

- potasiu 8%

- calciu 0,5%, cupru 8%, fier 2%, magneziu 7%, mangan 13%, fosfor 3%, seleniu 2%, zinc 1%, potrivit Nutrition&You.

Care sunt beneficiile bananelor

Banana este unul dintre fructele exotice bogate în calorii, însă pe lângă acestea are și numeroși fitonutrienți benefici pentru sănătate, cum ar fi fibrele alimentare, antioxidanții, mineralele și vitaminele.

Fructul de banană, ușor de digerat, are pulpa alcătuită din zaharuri simple, precum fructoză și zaharoză, care reface instantaneu doza de energie.

Are fibre dietetice solubile are ajută la mișcărișe intestinale regulate, reducând astfel problemele de constipație.

Conține antioxidanțoi polifenolici care favorizează sănătatea, cum ar fi luteina zeaxantina, alfa și betacarotenul, care deși sunt în cantități mici ajută să acțiuneze ca agenți împotriva radicalilor liberi, cu rol în îmbătrânire și în diverse procese de boală.

Banana este o sursă bună de vitamina B6, care are un rol benefic în tratarea nevritei și a anemiei. Mai mult, ajută la scăderea nivelului de homocisteină (unul dintre factorii declanșatori ai bolilor coronariene (CHD) și a episoadelor de accident vascular cerebral) din organismul uman.

Potasiul este o componentă importantă a celulelor și a fluidelor corporale care ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale, contracarând efectele nocive ale sodiului.

Suplimentul alimentar ce reduce riscul de cancere intestinale. Nutriționist: Rezultatele sunt incitante

Cercetătorii au realizat un studiu care vine în sprijinul celor cu afecțiuni la nivel intestinal, și care potrivit primelor date ar putea reduce riscul de cancer ereditar.

Respectivul studiu s-a întins pe o perioadă de peste 20 ani, cu o participare de aproape 1000 de persoane din întreaga lume, iar rezultatul este unul mai mult decât încurajator, notează Science Alert. Astfel, prin simpla adăugare de amidon rezistent în dietă se reduce riscul unora dintre tipurile de cancer cu peste 60%.

De fapt, rezultatele au fost atât de convingătoare atunci când a fost vorba de reducerea riscului de cancere gastrointestinale superioare în mod specific, încât cercetătorii caută acum să le reproducă pentru a se asigura că nu le scapă nimic. 

”Am constatat că amidonul rezistent reduce o serie de cancere cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului”, spune cercetătorul principal și nutriționistul John Mathers de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie. 

Cancerele din partea superioară a intestinului includ cancerele esofagian, gastric și pancreatic.

”Rezultatele sunt incitante, dar amploarea efectului protector în tractul gastrointestinal superior a fost neașteptată, așa că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a reproduce aceste rezultate”, adaugă unul dintre cercetători, Tim Bishop, epidemiolog genetician de la Universitatea din Leeds. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Beneficiile consumului de orez alb. Recomandat în alimentația vegetariană, reduce riscul de cancere intestinale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel