Bancă de celule stem hematopoietice la Iași, a patra din România

Dana Lascu |
Data publicării:
Imunoterapia pentru limfomul malign
Imunoterapia pentru limfomul malign

Cea de-a patra bancă de celule stem hematopoietice din țară, deschisă la Institutul Regional de Oncologie Iași, a fost acreditată, miercuri, de Agenția Națională de Transplant (ANT).

Conform unei postări pe contul de Facebook al Agenției Naționale de Transplant (ANT), noua bancă de celule stem acreditată la Iași este o investiție a Ministerului Sănătății, în valoare de 1,8 milioane lei, cu condiții corespunzătoare pentru procesarea celulelor stem hematopoietice folosite pentru tratamentul a peste 70 de afecțiuni precum leucemii acute și cronice, limfoame, boli congenitale ale sistemului imunitar sau boli congenital metabolice.

„De asemenea, existența acestei bănci facilitează realizarea transplantului medular pentru pacienții din regiunea Moldovei, se arată în mesajul citat.

În afară de banca de celule stem hematopoietice deschisă la Institutul Regional de Oncologie Iași, la nivel național mai există alte trei asemenea bănci, la Institutul Clinic Fundeni București, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș și la Spitalul „Louis Țurcanu" din Timișoara.

Ce sunt celulele stem hematopoietice și la ce sunt bune

Celulele stem hematopoietice sunt cele care asigură formarea celulelor din sânge: leucocite, hematii și trombocite. Zeci de mii de pacienți fiind transplantați annual, în lume, cu grefe de celule stem hematopoietice, care pot fi prelevate din măduva osoasă, din sângele circulant, sângele placentar și sângele din cordonul ombilical.

Evident, cele mai valoroase sunt celulele stem hematopoietice recoltate, la naștere, din cordonul ombilical, pentru că au capacitate de diferenţiere mai mare față de cele care sunt recoltate de la adulți (din măduvă sau sânge periferic).

Printre altele, celulele stem hematopoietice sunt salvatoare pentru pacienții cu boli grave precum leucemiile acute și cronice, disfuncții ale măduvei osoase, cancere limfatice, anemii grave, tulburări de coagulare a sângelui, o serie de boli congenitale, ale sistemului imunitar și boli metabolice ereditare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel