Băutura care previne cancerul de colon. Conține un compus esențial sănătatea intestinului
Această băutură ar putea preveni cancerul de colon, potrivit celor mai recente studii.
Cancerul de colon este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer. Celulele canceroase atacă țesuturile din intestinul gros și afectează modul în care corpul procesează nutrienții și deșeurile. Unii oameni nu observă simptomele cancerului de colon la început, dar unul dintre semnele timpurii ale cancerului colorectal este o schimbare în obiceiurile de defecare, cum ar fi diareea sau constipația care durează o săptămână sau mai mult.
Alții pot simți gaze sau pot observa sânge în scaun. Uneori, simptomele cancerului de colon pot apărea sub forma pierderii inexplicabile în greutate sau a oboselii.
Factorii care duc la cancer de colon
Obezitatea, diabetul de tip 2 și fumatul sunt factori care cresc riscul de a dezvolta cancer de colon. De asemenea, riscul de cancer de colon crește odată ce atingi vârsta de 50 de ani. Cercetările sugerează că dieta joacă un rol major în dezvoltarea acestui tip de cancer, și anume consumul excesiv de carne procesată și carne roșie a fost demonstrat că crește riscul.
Băutura care previne cancerul de colon
Însă, o băutură care poate reduce incidența cancerului de colon și a cancerului intestinal - oferind în același timp proteine și vitamina D - este laptele.
Laptele și laptele fermentat pot reduce riscul de a dezvolta cancer de colon. Un studiu din 2018 publicat în British Journal of Nutrition stabilește o legătură între consumul de lapte și riscul de cancer de colon.
Un studiu realizat pe femei din Norvegia sugerează că participantele care nu consumau des lapte aveau mai multe șanse să dezvolte cancer colorectal, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili concret această legătură. Experții cred că motivul probabil pentru acest lucru este cantitatea de calciu din lapte - care este de asemenea mineralul responsabil pentru sănătatea oaselor.
O cană de lapte degresat are 106 calorii și puțin peste 8 grame de proteine. Fiecare cană de lapte oferă și o doză de vitamine B, în special riboflavină și vitamina B12, care ajută la susținerea nivelului de energie, funcționării nervilor și sănătății creierului.
Laptele obișnuit nu este singurul produs lactat benefic care poate reduce riscul de cancer colorectal. De asemenea, poți încerca laptele fermentat, pe care îl poți vedea etichetat ca kefir.
Un studiu din 2016 publicat în Journal of Dairy Science a testat tulpini de bacterii Lactobacillus, una dintre principalele bacterii din kefir, în laborator pentru a vedea potențialele lor proprietăți antioxidante și de combatere a cancerului. Tulpinile de bacterii au produs substanțe care au încetinit creșterea celulelor de cancer de colon fără a afecta celulele normale ale colonului.
Vezi și: Când ar trebui administrate statinele pentru scăderea colesterolului. Ce este metoda PREVENT
Alimentele asociate cu cancerul de colon
Un articol din 2021 publicat în JAMA Network Open a constatat că dietele bogate în carne roșie și alcool prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal. Cercetările sugerează că consumul a mai mult de patru băuturi alcoolice pe zi poate crește dramatic riscul, deși există dovezi sugestive care stabilesc o legătură între consumul moderat de alcool și incidența cancerului de colon.
Pe lângă consumul de lapte, poți reduce riscul de cancer colorectal prin consumul de alimente bogate în fibre. Există, de asemenea, dovezi puternice care susțin că alimentele bogate în calciu și iaurtul pot reduce riscul de cancer de colon.
Deși cancerul de colon este mai ușor de tratat atunci când este detectat devreme prin screeninguri regulate, mai mult de 50.000 de oameni se așteaptă să moară anual din cauza acestui tip de cancer.
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
-
Cum pot ceaiul și cafeaua să-ți "fure" fierul din corp07.11.2025, 19:26
-
Este bine să îți îndepărtezi părul facial? Ce spun medicii07.11.2025, 17:32
-
-
Avocado și ou, combinația nutritivă care îți transformă sănătatea07.11.2025, 14:23
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
EXCLUSIV Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
EXCLUSIV Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Grupa de sânge care te expune la cancer
EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Șunca, periculoasă. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind nitriții din carne
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
EXCLUSIV Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
