Băutura neașteptată care provoacă tumori și cancer la sân. Fejer: Dacă o consumi de 4 ori pe zi sau de 3 ori pe săptămână dă tumori maligne

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Bautura - Foto: Freepick
Bautura - Foto: Freepick

Cauza neașteptată a cancerului la sân. Medicul Eniko Reka Fejer a făcut dezvăluirea la DC Medical.

Cancerul mamar este un cancer care se formează în celulele sânilor. Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer diagnosticat la femei și chiar dacă poate apărea inclusiv la bărbați, acest diagnostic afectează în special femeile.

Sprijinul substanțial pentru conștientizarea cancerului de sân și finanțarea cercetării a contribuit la crearea de progrese în diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân. Ratele de supraviețuire a cancerului de sân au crescut, iar numărul deceselor asociate cu această boală este în continuă scădere, în mare parte datorită unor factori precum depistarea precoce, o nouă abordare personalizată a tratamentului și o mai bună înțelegere a bolii.

Boala care va domina întreaga lume până în 2040. Eniko Fejer: Începe să se multiplice rapid și necontrolat. Prima cauză de îmbolnăvire a globului

Cancerul de col uterin, boala unei țări slab dezvoltate. Fejer: România e o țară interesantă, primul loc la mortalitate. Această tumoră malignă poate fi prevenită 100%

Imunoterapia și terapia personalizată pentru cancer: ce sunt. Fejer: E foarte bine acceptată de pacienți. O testare accesibilă, dar nu este finanțată de Casa de Asigurări

Evident, aceste îmbunătățiri se observă în special în țările mai dezvoltate. În ceea ce privește România, lucrurile merg în continuare greu, pentru că pacientele nu-și fac analizele anuale și ajung la medic când e deja destul de târziu.

Sanador

De ce crește incidența cancerului la sân?

Multe studii arată că femeile care consumă alcool au un risc crescut de cancer de sân.

Alcoolul poate schimba modul în care organismul unei femei metabolizează estrogenul (modul în care estrogenul funcționează în organism). Acest lucru poate determina creșterea nivelului de estrogen din sânge.

Nivelurile de estrogen sunt mai ridicate la femeile care consumă alcool decât la cele care nu beau. Nivelurile mai ridicate de estrogen sunt, la rândul lor, legate de un risc crescut de cancer de sân

"Creșterea incidenței cancerului la sân este legată de obezitate, este legată de dezechilibre hormonale, în condițiile în care se produc foarte mulți estrogeni în corp, atunci se formează un dezechilibru și se pot forma tumori mamare. 75% din tumorile mamare sunt formate sub această influență hormonală.

În al doilea rând, am vorbit despre fumat, care este un factor de risc la femei.

La consumul de alcool însă, consumul a două unități de alcool pur pe săptămână, care în Europa înseamnă 12 grame de alcool, cresc riscul apariției cancerului de sân cu 15%.

Încă o băutură adăugată mai crește cu încă 10%.

Asta înseamnă că trei băuturi, care chiar dacă nu este o cantitate enormă, pe săptămână, cresc cancerul de tumori mamare.

Mesajul meu este: dacă doriți să vă reduceți riscul îmbolnăvirilor de tumori maligne va trebui să vă limitați consumul de alcool.

Și dacă pot să fac o recomandare care nu prea este etică, pentru că nu prea există doza de alcool sigură, asta e dovedit, atunci recomandarea este să consumați mai degrabă dispersat pe parcursul săptămânii alcoolul.

Patru doze consumate în patru zile diferite nu este egal cu patru doze consumate una după cealaltă. 4 shot-uri la o petrecere nu sunt în regulă!", a declarat Eniko Reka Fejer, medic primar Oncologie și Doctor în Științe Medicale cu competență în ultrasonografie generală la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

O analiză combinată a datelor din 53 de studii a constatat că pentru fiecare băutură alcoolică consumată pe zi, riscul relativ de cancer de sân a crescut cu aproximativ 7%.

Femeile care au consumat 2 sau 3 băuturi alcoolice pe zi au avut un risc cu 20% mai mare de cancer de sân în comparație cu femeile care nu au consumat alcool.

Cancerul la sân - simptome

 

Semnele și simptomele cancerului de sân pot include:

- O umflătură sau o îngroșare a sânului care se simte diferit de țesutul din jur

- Schimbarea dimensiunii, formei sau aspectului unui sân

- Modificări ale pielii de deasupra sânului, cum ar fi gropițe

- Un mamelon nou inversat

- Exfoliere, descuamare, descuamare, crustă sau descuamare a zonei pigmentate a pielii din jurul mamelonului (areola) sau a pielii sânului

- Roșeață sau înțepături ale pielii de deasupra sânului, ca pielea unei portocale

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel