Bebeluși născuți prematur, efectele benefice ale laptelui matern

Adisa Codruț |
Data publicării:
Alimentația la sân este foarte importantă pentru bebeluși     FOTO: pexels.com
Alimentația la sân este foarte importantă pentru bebeluși FOTO: pexels.com

Utilizarea timpurie a laptelui matern ar juca un rol esențial în prevenirea bolilor de inimă la sugarii născuți prematur, susține un studiu.

Prematur, lapte. Cercetătorii susțin că alăptarea bebelușilor născuți prematur îi ajută să aibă risc mic să se îmbolnăvească de boli cardiace. La studiu au participat cercetători de la Royal College of Surgeons din Irlanda și Spitalul Rotunda din Dublin. Articolul de revizuire, publicat în jurnalul Pediatric, a fost scris în colaborare cu cercetătorii de la Harvard Medical School, Universitatea din Oxford și Universitatea din Toronto.

Specialiștii susțin că una dintre complicațiile de sănătate pe termen lung pe care le pot avea bebelușii născuți prematur sunt caracteristicile unice ale inimii: camere mai mici ale inimii, tensiunea arterială relativ mai mare și o creștere disproporționată a masei musculare din inimă, potrivit medicalxpress.

Prematur, lapte. În ce a constat studiul

Un studiu a analizat 30 de adulți născuți prematur care au fost repartizați să primească lapte uman exclusiv și 16 adulți născuți prematur care au fost repartizați să primească doar o dietă bazată pe formulă (n. r. lapte praf) în timpul șederii lor la spital. Apoi au fost supuși unei evaluări cardiovasculare detaliate între 23 și 28 de ani, inclusiv RMN-uri. Rezultatele au arătat că toate inimile celor născuți prematur aveau camere mai mici decât inimile la persoanele care nu s-au născut prematur. Iar laptele matern a dus la formarea unor camere cardiace mai puțin profunde pentru grupul alimentat exclusiv cu lapte uman în comparație cu cei care au fost alimentați exclusiv cu formulă.

Studiile consideră că laptele matern ar putea ajuta la prevenirea bolilor de inimă prin reglarea mai bună a hormonilor și a factorilor de creștere, consolidarea sistemului imunitar al sugarului, reducerea inflamației și, eventual, îmbunătățirea metabolismului copilului.

Echipa de cercetare în colaborare continuă să studieze efectele expunerii laptelui uman asupra funcției inimii la sugarii născuți prematur, folosind scanări noi pentru a măsura funcția inimii. Ei speră să demonstreze că expunerea timpurie a laptelui uman la copiii prematuri poate duce la îmbunătățiri semnificative ale funcției inimii în primii doi ani.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel