Beneficiile ochelarilor de soare. Medic: ”Efectele retinei arse sunt ireversibile”

DCMedical Team |
Data publicării:
Ochelarii de soare trebuie aleși cu atenție   Foto: pexels.com
Ochelarii de soare trebuie aleși cu atenție Foto: pexels.com

Medicul primar oftalmolog Andrei Filip a explicat de ce trebuie să purtăm ochelari de soare, dar și care sunt contraindicațiile folosirii lor excesive.

Doctorul Andrei Filip spune că ochelarii de soare trebuie purtați în special la plajă și la munte, în timpul iernii, deoarece efectele negative ale razelor UV asupra retinei sunt ireversibile.

”La înălțimi mari, mai ales când e zăpadă, sau la plajă, în nisipul care reflectă, toate razele pot produce arsuri la nivelul suprafeței oculare. Dar vorbim aici de exces. Acele raze intră în ochi și pot afecta cristalinul și mai departe ajunge la retină unde, dacă provoacă o arsură, defectele create sunt ireversibile”, a spus el la Antena 3.

De asemenea,e l a mai adăugat că o pereche de ochelari de soare de calitate scăzută poate accentua degradarea retinei. 

Medicul a mai explicat cum trebuie să ne alegem ochelarii de soare.

”În primul rând, trebuie să ne placă, și după trebuie să fie de calitate. Lentila aia trebuie să facă ce spune că face. Dacă ai ochelari de soare la ochi intră mai puțină lumină în ochi, noi considerăm că este mai întuneric și atunci pupila noastră se dilată. Am pus ochelarii, pupila se deschide, intră mai multe raze, dacă lentila nu filtrează aceste raze ne putem trezi cu afecțiuni mai grave sau mai intense.”

Copiii nu trebuie să poarte ochelari de soare tot timpul, iar purtarea lor în exces este contraindicată, explică medicul: 

”În anumite situații cred că pot fi utili. Situații în care este bine și pentru adulți: plajă foarte multe ori, la munte iarna când e zăpadă. Trebuie să alegem lentile și rame de calitate. Lentile de policarbonat. Pe de altă parte, vederea noastră se dezvoltă unde până în jurul vârstei de 7-9 ani. Eu nu cred că trebuie să învățăm copilul cu ochelari de soare. Îl învăț cu mai puțină lumină și îi favorizez apariția fotofobiei.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel