Boala Alzheimer, ce efect au medicamentele pentru diabet asupra ei

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Depresie la bătrânețe. Foto: Pixabay
Depresie la bătrânețe. Foto: Pixabay

Oamenii care suferă de boala Alzheimer și care au fost tratați cu medicamente pentru diabet zaharat au prezentat considerabil mai puțini markeri ai bolii - incluzând microvascularizații anormale și expresii genetice disregulate - în creierul lor comparativ cu pacienții cu Alzheimer care nu au urmat tratament pentru diabet zaharat. Descoperirea aparține cercetătorilor din Mount Sinai.

În studiul pe care l-au derulat au examinat ce se întâmplă în căile țesutului cerebral și ale celulelor endoteliale din creierul pacienților cu Alzheimer tratați cu medicamente pentru diabet. Mulți oameni în vârstă care suferă de diabet zaharat prezintă modificări ale creierului, semne distinctive ale bolii Alzheimer.

În ciuda acestei legături, două studii anterioare ale oamenilor de știință din Mount Sinai asupra țesuturilor cerebrale descoperiseră că în creierul persoanelor cu boală Alzheimer și diabet a erau mai puține leziuni decât în creierul persoanelor care aveau boala Alzheimer, dar nu și diabet. Rezultatele au sugerat că medicamentele antidiabet au avut un efect protector asupra creierului bolnavilor de Alzheimer.

Metodă nouă special dezvoltată

Pentru a determina ce se întâmplă la nivel molecular, această echipă de cercetare a dezvoltat o metodă de separare a capilarelor cerebrale din țesutul creierelor a 34 de persoane cu Alzheimer și diabet zaharat de tip 2 care au fost tratate cu medicamente antidiabetice și le-au comparat cu țesutul creierelor a 30 de persoanelor cu Alzheimer fără diabet zaharat și cu țesutl a 19 creiere a persoanelor fără Alzheimer sau diabet. Apoi, ei au examinat vasele și țesutul cerebral separat pentru a măsura modificările asociate bolii Alzheimer în markerii ARN moleculari. Nivelurile din acești markeri au fost reduse în vasele și țesutul cerebral în grupul cu Alzheimer și diabet la aproximativ jumătate, informează Medicalxpress.com.

,,Marea majoritate a modificărilor ARN observate în boala Alzheimer au fost absente la pacienții cu Alzheimer care au fost tratați cu medicamente antidiabetice. Rezultatele acestui studiu sunt importante pentru că ne oferă informații noi pentru tratamentul bolii Alzheimer. Cele mai moderne tratamente Alzheimer vizează plăcile de amiloid, dar nu au reușit să trateze în mod eficient boala. Medicamentele pentru diabet zaharat, cum ar fi metformina, sunt aprobate de FDA și administrate în condiții de siguranță la milioane de oameni și par să aibă un efect benefic asupra persoanelor care suferă de Alzheimer, ceea ce deschide noi oportunități pentru efectuarea studiilor de cercetare asupra persoanelor care utilizează medicamente similare sau asupra medicamentelor care au efecte similare asupra căilor biologice ale creierului și tipurile de celule identificate în acest studiu", a precizat dr. Vahram Haroutunian, profesor de psihiatrie și neuroștiințe la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai și autorul studiului.

Rezultatele studiului, publicate în PLOS One pe 1 noiembrie, pot contribui la derularea de noi studii privind boala Alzheimer și potențialele terapii care vizează celule specifice, deoarece sugerează că țintirea sistemului capilar al creierului ar putea avea efecte benefice la pacienții cu Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel