Boala Alzheimer și sindromul Down, modificări metabolice similare: explicația cercetătorilor

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Boala Alzheimer    Foto: newatlas.com
Boala Alzheimer Foto: newatlas.com

Boala Alzheimer și sindromul Down au relevat modificări metabolice similare. Cercetătorii spun că există și factori de risc modificabili.

Amiloidul este o caracteristică cheie a bolii Alzheimer, însă acumularea acestor proteine lipicioase nu poate fi singurul factor de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer, potrivit unui nou studiu publicat săptămâna aceasta. Alți factori de risc modificabili, cum ar fi cantitatea de grăsimi din sângele nostru și cât de eficient generează corpul nostru energie ar putea juca, de asemenea, roluri importante.

Unul dintre cele mai mari studii ale bolii Alzheimer (AD) la persoanele cu sindrom Down (DS-AD) a relevat că modificările metabolice ale DS-AD sunt similare cu cele observate la boala Alzheimer cu debut tardiv întâlnită la populația generală, potrivit Sceince daily.

„Am descoperit că persoanele cu sindrom Down, care au și boala Alzheimer, prezintă un deficit în metabolismul energetic care este similar cu persoanele cu boala Alzheimer în populația generală”, a declarat primul autor, Mark Mapstone, doctor, de la Departamentul de Neurologie la Școala de Medicină UCI și membru al Institutului UCI pentru tulburări de memorie și tulburări neurologice (UCI MIND). Aceste descoperiri sugereaza ca acumularea de amiloid, care apare de la nastere in sindromul Down, nu poate fi singurul factor care determina riscul Alzheimer.

Studiul, una dintre primele investigații pe scară largă pe bază de sânge a factorilor metabolici asociați cu îmbătrânirea și starea cognitivă la adulții cu sindrom Down și boala Alzheimer a fost publicată astăzi în jurnalul Asociației Alzheimer, Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment & Monitoring Disease.

 „Tulburarea funcției metabolice este o caracteristică recunoscută a bolii Alzheimer cu debut tardiv”, a declarat Mapstone. „Descoperirea noastră ar putea deschide noi căi de prevenire a acestui deficit metabolic la toate persoanele cu risc pentru boală.

Sindromul Down este cea mai frecventă tulburare neurodezvoltată care afectează peste 250.000 de persoane din Statele Unite. Persoanele cu sindrom Down au un risc foarte mare de a dezvolta boala Alzheimer și aproape toate au patologia creierului (plăci amiloide) ale Alzheimerului la deces. Se crede că riscul lor provine de la faptul că au trei copii ale cromozomului 21, unde se găsește o genă cheie care produce amiloid. Deoarece au trei copii ale genei, în loc de două, ele produc exces de amiloid, care este patologia cheie în boala Alzheimer”, a declarat Mapstone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel