Boala cronică de rinichi: recunoașterea semnelor timpurii este esențială. Diabetul poate provoca deteriorarea vaselor de sânge ale rinichilor

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Boala cronică de rinichi Foto: Freepik @New Africa
Boala cronică de rinichi Foto: Freepik @New Africa

Află mai multe despre importanța menținerii unui stil de viață sănătos și de ce diabetul poate agrava boala cronică de rinichi.

Boala cronică de rinichi, denumită și insuficiență renală cronică, implică o pierdere treptată a funcției renale. Pentru a elimina deșeurile și lichidele în plus din sânge, rinichii le filtrează, iar apoi sunt eliminate prin urină. Un stadiu mai avansat al bolii cronice de rinichi poate duce la acumularea în organism a unor cantități potențial dăunătoare de lichide, electroliți și deșeuri.

Există posibilitatea să nu ai multe indicații sau simptome în stadiile incipiente ale bolii cronice de rinichi. Este posibil să nu conștientizezi că ai o boală de rinichi decât atunci când afecțiunea a progresat foarte mult.

Tratamentul pentru boala cronică de rinichi se concentrează pe reducerea ritmului de dobândire a leziunilor renale, adesea prin abordarea cauzei care stă la baza afecțiunii. Dar, chiar și controlul cauzei ar putea să nu împiedice deteriorarea rinichilor să progreseze.

Vezi și: 9 semne că ai deficiență de fier. Când e cazul să mergi la doctor și care e cel mai simplu tratament

Boala cronică de rinichi poate duce, în cele din urmă, la insuficiență renală în stadiu terminal, care este mortală dacă nu este tratată prin filtrare artificială (dializă) sau prin transplant de rinichi cât mai curând posibil.

Se estimează că una din trei persoane care suferă de diabet zaharat poate dezvolta o boală cronică de rinichi, care este o consecință frecventă a diabetului. Datorită faptului că diabetul este una dintre cauzele principale ale bolii cronice de rinichi, nivelurile persistent ridicate ale zahărului din sânge care apar la persoanele diabetice pot provoca deteriorarea vaselor de sânge ale rinichilor, conform TheHealthSite.

Durata bolii, precum și lipsa de control asupra acesteia, reprezintă un pericol sporit. Este posibil ca prevalența să varieze în funcție de condiții precum tipul de diabet, caracteristicile de sănătate ale unei persoane și alte variabile. În schimb, boala cronică de rinichi este mai frecvent legată de diabetul de tip 2.

Vezi și: Acizii grași Omega-3-6-9. Care sunt diferențele și cele mai bune surse alimentare

Foto: Freepik @goffkein

Recunoașterea semnelor timpurii la diabetici

Dr. V Mohan, președinte al Centrului de Specialități în Diabet Dr. Mohan și al Fundației de Cercetare a Diabetului Madras a vorbește despre semnele timpurii și depistarea bolii cronice de rinichi, subliniind importanța schimbării stilului de viață și a recunoașterii semnelor timpurii la diabetici.

Recunoașterea semnelor timpurii ale problemelor renale la persoanele cu diabet este esențială, iar detectarea timpurie este crucială datorită importanței identificării problemelor potențiale înainte ca acestea să se agraveze.

Este regretabil faptul că afectarea rinichilor nu are neapărat consecințe în stadiile incipiente ale diabetului; acesta este motivul pentru care unii spun că diabetul este un ucigaș tăcut. În cazul în care sunt prezente semne și simptome, este foarte probabil ca boala să fie deja într-un stadiu avansat.

Drept urmare, singura abordare pentru a diagnostica boala renală în stadiu incipient este vizitarea regulată a unei clinici pentru diabetici și efectuarea de evaluări periodice ale funcției renale. Acestea fiind spuse, cei care suferă de diabet ar trebui să fie atenți la simptome precum modificări ale tiparelor de urină, edeme, epuizare și tensiune arterială ridicată.

Pe de altă parte, așa cum s-a spus mai devreme, testele de rutină ale funcției renale sunt extrem de importante în ceea ce privește asistența în prevenirea sau stoparea avansării problemelor renale și, în cele din urmă, îmbunătățirea rezultatelor generale de sănătate.

Menținerea unui plan de monitorizare și efectuarea de controale regulate, sub îndrumarea profesioniștilor din domeniul sănătății, este esențială pentru a păstra sănătatea rinichilor la persoanele cu diabet.

Există anumite ajustări ale modului de viață pe care persoanele care suferă de diabet le pot face pentru a reduce probabilitatea de a dobândi o boală renală cronică.

Adoptând un stil de viață care protejează rinichii, persoanele cu diabet își pot reduce la minimum șansele de a dezvolta o boală cronică de rinichi. Acest lucru include menținerea unei diete echilibrate, reducerea la minimum a consumului de sare, menținerea hidratării, practicarea de exerciții fizice regulate, reglarea tensiunii arteriale și eliminarea tutunului și a consumului excesiv de alcool din alimentația lor.

Aceste ajustări reduc foarte mult probabilitatea de a dezvolta o boală cronică de rinichi și îmbunătățesc sănătatea și starea generală de bine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel