Pietre la rinichi: ce să elimini din alimentație și ce nu, pentru evitarea lor

Pietrele la rinchi au o strânsă legătură cu dieta, astfel că specialiștii dau câteva exemple de alimente care cresc riscul formării lor.
După ce este diagnosticată „piatra la rinichi”, medicul, în general, recomandă o schimbare a dietei, care este, de multe ori, responsabilă de formarea acestora. Va trebui să evitați alimentele bogate în anumite substanțe - cum ar fi oxalatul - care pot duce la formarea mai multor pietre la rinichi. Dar, atenție la listele exhaustive de alimente de evitat, avertizează dr. Brian Eisner, co-director al Kidney Stone Program at Harvard-affiliated Massachusetts General Hospital. "Există o mulțime de dezinformări pe Internet cu privire la relația dintre consumul anumitor alimente și riscul de a dezvolta pietre la rinichi", spune el
De ce facem pietre la rinichi
Pietrele se dezvoltă în rinichi atunci când concentrații mari de substanțe chimice formează cristale minuscule în urină și apoi încep să se lipească împreună pentru a forma o piatră în creștere. Marea majoritate a calculilor renali sunt constituite din oxalat de calciu sau fosfat de calciu. Acestea reprezintă 85% din pietrele la rinichi. De asemena, pot fi formate din acid uric. Excesul de acid uric în urină poate duce la formarea de pietre cu acid uric sau pietre de oxalat de calciu, în funcție de alte afecțiuni ale urinei. Pietrele cu acid uric reprezintă aproximativ 10% din pietrele la rinichi.
Unele pietre la rinichi mogrează în cele din urmă prin tractul urinar și ies din corp atunci când urinezi. Dacă o piatră se blochează pe parcurs, blochează fluxul de urină și poate deveni destul de dureros.
După trecerea unei pietre la rinichi, este important să încercați să împiedicați formarea altei pietre. Studiile sugerează rata de recurență a calculilor renali în termen de cinci ani de la o piatră inițială variază între 35% și 50% fără tratament.
Ce să elimini din dietă și ce nu
Schimbarea dietei începe cu evitarea alimentelor bogate în oxalat, însă nu trebuie exagerat. "Unii pacienți exclud toate alimentele care conțin oxalat. Nu diferențiază între alimentele cu conținut ridicat sau cu oxalat scăzut. Căpșunile sunt un exemplu perfect. Au 2 miligrame [mg] de oxalat pe porție. Nu este mare lucru. Eliminarea căpșunilor nu va face mare lucru pentru a fi protejat împotriva unei pietre la rinichi. Spanacul, în shimb, are mult mai mult oxalat. O porție obișnuită are mai mult de 750 mg de oxalat", explică el.
Nu există o limită zilnică de oxalat. Asociația Urologică Americană recomandă pur și simplu evitarea dietelor excesiv de restrictive cu conținut scăzut de oxalat, deoarece fructele și legumele cu oxalat pot avea și alte beneficii pentru sănătate.
Dr. Eisner recomandă evitarea alimentelor cu mai mult de 75 mg de oxalat la 100 de grame, cum ar fi nuci, spanac și rubarb.
Cum preveniți formarea pietrelor la rinichi
Pentru a preveni recidiva pietre la rinichi, va trebui, de asemenea, să urmați aceste reguli dietetice.
Consumați suficient calciu dietetic. Nivelurile scăzute de calciu cresc de fapt nivelul oxalatului de urină. Încercați să consumați între 1.000 și 1.200 mg de calciu zilnic și să-l obțineți din surse alimentare, precum lapte sau iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, mai degrabă decât din pastile.
Reduceți sarea. Prea multă sare în dieta dvs. crește calciul excretat în urină. Înceercați sub 300 mg pe zi.
Limitați proteinele animale. Mâncând multă proteină animală, inclusiv carne roșie, pește sau pui, poate crește nivelul de acid uric în urină. „Puteți avea două porții de proteine animale pe zi”, recomandă dr. Eisner. O porție este de dimensiunea palmei.
Beți mai multe lichide. Încercați să ajungeți șa doi-trei litri (aproximativ 10 - 12 căni) de lichid pe zi, pentru a dilua orice cristale în urină. „Puteți bea orice doriți, dar evitați băuturile îndulcite cu zahăr, care cresc riscul formării de piatră”, spune dr. Eisner. S-a demonstrat că o jumătate de cană de suc de lămâie diluată cu apă în fiecare zi ajută la inhibarea formării de piatră renală. Consumul de cafea, ceai, bere, vin sau suc de portocale este asociat cu un risc mai mic pentru pietre, potrivit cercetărilor Harvard.
Urmați o dietă DASH. Abordările dietetice pentru stoparea hipertensiunii arteriale (DASH) sunt legate de un risc redus pentru pietre la rinichi. Accentuează fructele și legumele, alimentele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, fibre dietetice, cereale integrale și zahăr adăugat limitat.
Sursa: aici.
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
Clima, pietrele la rinichi. Încălzirea globală poate crește riscul
Clima caldă și umedă poate fi un factor de risc pentru pietrele la rinichi. Și încălzirea globală ar putea contribui la creșterea riscului.
Rinichii bolnavi? Semne și simptome care arată că ai probleme
Ai un chist renal? Scorul Bosniak arată cât de avansat e. Dr. Mihai Dobra: Spune cancer sau "stai liniștit, e doar un chist"
Medicii nefrologi tratează pacienții cu cele mai multe complicații
Boala cronică de rinichi: recunoașterea semnelor timpurii este esențială. Diabetul poate provoca deteriorarea vaselor de sânge ale rinichilor
Află mai multe despre importanța menținerii unui stil de viață sănătos și de ce diabetul poate agrava boala cronică de rinichi.
Boală cronică de rinichi, se înfiinţează un registru naţional pentru pacienţii în predializă
Boala cronică renală, de ce a murit Sorin Frunzăverde. Simptome
Dureri de rinichi, de ce apar și cum se manifestă: semne că e momentul să te prezinți la un medic
Boala Berger sau Nefropatia cu imunoglobulina A (IgA): 5 lucruri importante de știut. Semnul dat de urină. Poate duce la boală renală în stadiu final în 10 ani
5 lucruri de știut despre Nefropatia cu imunoglobulina A (IgA).
Diagnosticul pe care mulți îl află la un simplu ecograf abdominal. Dr. Adrian Dijmărescu: Descoperă la o examinare de ficat, colecist, pancreas
Rabdomioliza, afecțiunea care îți poate pune viața în pericol. Semnul care îți arată că mușchii tăi cedează
Nefropatia diabetică: cauze, simptome și tratament. Cum afectează diabetul funcția rinichilor
Diabetul insipid: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Ce este VASOPRESINA
Diabetul insipid: cum apare, ce simptome are și care sunt tratamentele folosite? Există vreo legătură între diabet insipid și diabet zaharat?
Leziuni renale acute: ipoteza unei terapii cu un compus toxic. Teste pe rozătoare
Leziunile renale acute au fost subiectul unui studiu care a căutat o soluție pentru cea mai comună complicație apărută la 1 din 5 pacienți americani internați.
Obezitatea provoacă, în mod direct, boli de rinichi. STUDIU
Andreea Antonescu și ”cumpăna vieții”: Șansele ca eu să trăiesc erau minime
Andreea Antonescu a fost la un pas de a-și pierde viața în perioada copilăriei. Ce diagnostic i-au dat medicii?
Deficitul de potasiu duce la oboseală și simptome de depresie. Care este doza recomandată și în ce alimente îl găsim
Potasiul, mineralul esențial ce previne bolile cardiace, dar și alte afecțiuni.
Cum poate cafeaua să ducă la boli renale cronice. STUDIU
Hiperkalemia, hiperpotasemie: ce este și cum se manifestă. Care este doza de potasiu recomandată și unde se găsește
Când se produce hiperkalemia și care sunt persoanele cele mai predispuse. Ce rol are potasiul în sănătate.
Dieta care îți protejează rinichii și previne bolile renale
Boala cronică de rinichi, crește numărul cazurilor
Problema de sănătate de care se lovește Ana Morodan: am simțit că efectiv nu mai am aer, că mor
Ana Morodna s-a născut cu o problemă de sănătate, pe care a descoperit-o în urmă cu vreo 10 ani.
Boala gravă pe care o arată piciorul umflat. Cum gafele Internetului au luat locul medicului: Beau ceai și cred că totul e ok. Dacă nu-i doare, de ce să se alerteze
De ce au românii boli în stadii avansate? Dr. Liliana Tuță ne-a oferit o explicație dură despre obiceiul românilor.