Boală cronică de rinichi, se înfiinţează un registru naţional pentru pacienţii în predializă

Registru pacienti cu boala cronica de rinichi in faza de predializa
Registru pacienti cu boala cronica de rinichi in faza de predializa

Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă de sănătate publică, atât prin prevalență, cât și prin costurile determinate în cadrul sistemului de sănătate, motiv pentru care Ministerul Sănătății propune înfiinţarea unui registru naţional pentru pacienţii cu boală cronică de rinichi în stadiul de predializă. Ordinul privind înființarea, organizarea și funcționarea Registrului Pacienților cu Boală Cronică de Rinichi în Stdiul de Predializă a fost postat pe siteul instituției la Transparență decizională.

Spitalul Clinic de Urgenţă ''Sf. Ioan'' este unitatea sanitară care va asigura coordonarea tehnică la nivel naţional, respectiv realizarea, implementarea şi managementul Registrului Naţional de Predializă, iar coordonarea ştiinţifică va fi asigurată de cadrele didactice din cadrul Clinicii de Nefrologie şi Dializă a Spitalului ''Sf. Ioan'', în colaborare cu Comisia de nefrologie a Ministerului Sănătăţii, se arată în referatul de aprobare a proiectului de Ordin.

Asociația de Nefrologie, Dializă și Acces Vascular în colaborare cu Clinica Nefrologie și Dializă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” a dezvoltat un program informatic denumit ReNal, utilizat în prezent la nivelul unității sanitare.

Medicii din specialitatea Nefrologie care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţilor sanitare ce furnizează servicii medicale pentru pacienţii diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi stadiile 1 - 5 vor fi obligaţi să raporteze datele în Registrul Naţional de Predializă. Mai multi, potrivit proiectului Ministerului Sănătății, ,,medicii în specialitatea Nefrologie, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţilor sanitare ce furnizează servicii medicale pentru pacienţii diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi stadiile 1 - 5, vor putea prescrie medicaţie specifică acestei patologii doar pacienţilor înscrişi în Registrul Naţional de Predializă".

Totodată, unităţile sanitare care furnizează servicii medicale pentru pacienţii diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi sunt obligate să raporteze datele în acest registru. Raportarea de către unitățile sanitare va fi efectuată lunar, până la data de 15 a lunii următoare celei pentru care se face raportarea.

Ordinul Ministerului Sănătății îl puteți citi aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel