Boala de tiroidă pe care o poate declanșa COVID-19. Endocrinologii italieni avertizează

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Gât
Gât

Asociația Endocrinologilor Italieni a lansat un avertisment conform căruia, în anumite situații, COVID-19 ar putea declanșa o boală de tirodă care nu trebuie lăsată netratată. 

Asociația Endocrinologilor Italieni (AME-ETS) a arătat că „există o corelație între infecția SARS-CoV2 și o boală tiroidiană. „Fără să vrem să vă alarmăm, la primele suspiciuni e bine consultați un medic”, spun endocrinologii italieni, citați de la Reppublica.

Simptomele care ar trebui să vă dea de gândit sunt: Starea de rău, febră, disconfort și durere în partea din față a gâtului, care crește odată cu înghițirea și mestecarea. Și, în unele cazuri, chiar dureri de urechi, tahicardie, transpirații, anxietate și tremurături. 

Acestea sunt simptomele pe care pacienții pozitivi SARS-CoV-2 ar trebui să le urmărească și pentru care ar trebui să solicite asistență medicală pentru a detecta eventual prezența tiroiditei subacute legată de infecția COVID-19. Acesta este avertismentul lansat de experții Asociației Endocrinologilor (AME-ETS), ca parte a noii inițiative „AME informează pacienții”, o întâlnire săptămânală care are ca scop comunicarea și instruirea asociațiilor de pacienți cu privire la problemele endocrinologice de interes.

„Publicațiile științifice recente au arătat o corelație între COVID-19 și boala tiroidiană”, a explicat dr Franco Grimaldi, președintele AME-ETS. „În special, un studiu italian a descris primul caz de tiroidită subacută la o femeie cu SARS-CoV -2. Tiroidita subacută este inflamația glandei tiroide, care apare împreună cu o infecție virală a căilor respiratorii superioare. Virușii cel mai frecvent responsabili de apariția ei sunt: virusul gripal, adenovirusurile, virusurile coxsackie și virusul oreionului”, a continuat expertul.

Prin urmare, este posibil ca virusul responsabil de COVID-19 să provoace, de asemenea, inflamația glandei tiroide, chiar dacă în cazuri rare. „Dovada că chiar și virusul poate ataca tiroida” - spune Grimaldi – „cu siguranță nu trebuie să ne înspăimânte, pentru că până acum au existat cazuri izolate. Dar este necesar să se acorde atenție anumitor simptome și să se contacteze medicul atujnci când este sesizată prezența lor”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel