Boala ficatului gras non-alcoolic, posibil reversibilă: tratamentul este promițător

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Ficat. Foto: Pixabay
Ficat. Foto: Pixabay

Boala ficatului gras non-alcoolic ar putea fi reversibilă prin inhibarea unei enzime. Cercetătorii spun că rezultatele studiului sunt încurajatoare.

Boala ficatului gras non-alcoolic este o boală metabolică cronică ce afectează sute de milioane de oameni di nîntreaga lume. Abordarea de reducere a genelor reprezintă un mod inedit de a inversa NAFLD. Rezultatele unui studiu sunt publicate în The Lancet Gastroenterology and Hepatology.

NAFLD apare atunci când grăsimea se acumulează în celulele hepatice din alte cauze decât consumul excesiv de alcool. Nu se cunoaște cauza precisă, dar se consideră că dieta și genetica joacă roluri substanțiale. De obicei, afecțiunea nu este observată până când boala nu este bine avansată și poate a trecut la steatohepatita non-alcoolică (NASH), o formă progresivă care poate duce la ciroză, cancer hepatic și insuficiență hepatică.

Nu există leac, iar tratamentul constă în principal în ameliorarea factorilor contributivi, cum ar fi pierderea în greutate, îmbunătățirea dietei, mișcarea fizică și controlul pentru alte afecțiuni, cum ar fi diabetul și hipertensiunea. Nu există medicamente aprobate de administrare pentru produse alimentare și medicamente. În cele mai grave cazuri, poate fi necesar un transplant de ficat.

Reduceri considrabile ale bolii

La studiul au participat 44 de participanți din Canada, Polonia și Ungaria. Timp de 13 săptămâni, participanților li s-a injectat fie un inhibitor antisens numit IONIS-DGAT2, fie un placebo. Inhibitorul pe bază de Carlsbad, interferează cu Diacylglycerol-O-aciltransferace sau DGAT2, una dintre cele două forme enzimatice necesare pentru catalizarea sau accelerarea producției de trigliceride, un tip de grăsime care se găsește în sânge. Nivelurile ridicate de trigliceride stimulează stocarea grăsimilor în întregul corp, inclusiv ficatul.

Cercetătorii au descoperit că, după 13 săptămâni de tratament, participanții care au primit inhibitorul enzimatic au înregistrat reduceri măsurabile ale nivelului de ficat gras comparativ cu nivelul de bază, fără niveluri ridicate de grăsimi, enzime sau zaharuri în sânge. Au existat șase evenimente adverse raportate grave, inclusiv un stop cardiac și tromboză venoasă profundă, dar cercetătorii au stabilit că evenimentele nu au legătură cu medicamentul studiat.

"Toate acestea sunt foarte încurajatoare și susțin următorul pas: studii pe termen mai lung pentru a investiga în continuare potențialul acestui medicament în îmbunătățirea caracteristicilor histologice hepatice asociate cu NASH, sub-tipul progresiv al NAFLD", spun cercetătorii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel