Boală renală cronică, băuturile îndulcite cu zahăr cresc riscul

Băuturile îndulcite cu zahăr nu ar face bine inimii, susține un studiu din SUA
Băuturile îndulcite cu zahăr nu ar face bine inimii, susține un studiu din SUA

Oamenii care consumă băuturi îndulcite cu zahăr ar putea să se supună unui risc crescut de apariție a bolii renale, arată un studiu recent. Cercetarea a fost efectuată pe mai mult de 3.000 de bărbați și femei negri din Mississippi și a constatat că cei care au consumat cele mai multe băuturi cu sifon și sirop, băuturi de fructe îndulcite și apă aromatizată au avut un risc crescut cu 61 la sută de a dezvolta boală renală cronică.

Această apă aromatizată și îndulcită a fost inclusă în riscul crescut surprins de cercetători. În mod specific, oamenii de știință au analizat consumul de băuturi, după cum a fost raportat într-un chestionar dat la începutul studiului în perioada 2000-2004. Participanții au fost urmăriți din 2009 până în 2013.

,,Există o lipsă de informații cuprinzătoare cu privire la implicațiile asupra sănătății ale gamei largi de băuturi care sunt disponibile. În special, există informații limitate cu privire la tipurile de băuturi și asocierea cu riscul de boli de rinichi, în special,” a spus medicul Casey Rebholz, autorul studiului, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg din Baltimore.

Studiul a găsit o asociere între consumul de băuturi zaharoase și boli de rinichi, dar nu s-ar putea dovedi o relație cauză și efect. Rezultatele au fost publicate pe 27 decembrie în Jurnalul Clinic al Societății Americane de Nefrologie.

Într-un editorial al revistei, dr. Holly Kramer și David Shoham de la Universitatea Loyola din Chicago au scris că rezultatele au implicații asupra sănătății publice.

,,Deși câteva orașe din S.U.A. au redus consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, impunând impozite pe acestea, alții s-au opus acestor eforturi, notează editorialul. Această rezistență culturală la reducerea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr poate fi comparată cu rezistența culturală la renunțarea la fumat în anii 1960, după ce a fost lansat raportul Surgeon General. În anii 1960, consumul de tutun a fost privit ca o alegere socială și nu ca o afecțiune medicală sau social sau ca o problemă de sănătate publică", a scris Kramer și Shoham, potrivit MedicineNet.com.

Într-un alt editorial, un pacient cu boală de rinichi, Duane Sunwold, a spus că și-a schimbat obiceiurile de mâncare și băutură pentru a ajunge cu boala în remisie. Este un bucătar care oferă recomandări altor pacienți cu boli renale care încearcă să reducă băuturile îndulcite cu zahăr.

Americanii sunt îngrijorați în privința numărului deceselor cauzate de boala cronică de rinichi, care este în creștere, în special în rândul adulților tineri. Specialiștii spun că se confruntă cu o epidemie tăcută a bolii cronice de rinichi. Boala cronică de rinichi a crescut în SUA în ultimii 15 ani, printre cei cu vârsta cuprinsă între 20 și 54 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel