Boli cardiovasculare. Laszlo Attila: „90% din cheltuieli le facem în ultimele 2 săptămâni de viață ale pacientului"

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr. Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat
Dr. Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat

La dezbaterea „Prevenția în Sănătate. De la deziderat la fapte", organizată de trustul de presă DC Media Group, Laszlo Attila, președintele comisiei de sănătate din Senat, a vorbit și despre rolul medicinei de familie.

Boli cardiovasculare. Laszlo Attila, președintele comisiei de sănătate din Senat, invitat la dezbaterea DC Media Group despre prevenția în sănătate, a început intervenția sa cu o statistică legată de bolile cardiovasculare.

„La o analiză mai atentă a bolilor cardiovasculare reiese că 90% din cheltuieli le facem în ultimele două săptămâni de viață ale pacientului", afirmă senatorul.

În opinia sa, o mare problemă în cazul bolilor cronice netransmisibile – afecțiuni cardiace, diabet – o constituie, statistic, numărul foarte mare de cazuri. „Dar în cazul diabetului tratăm din 1,7 milioane de oameni doar 800.000 pentru că știm doar de ei sau doar ei ajung la medic într-o fază foarte târzie. Același lucru la Cardiologie, același lucru la AVC și lista este foarte lungă", subliniază președintele comisiei de sănătate din Senat.

Boli cardiovasculare. Laszlo Attila: 1,5 milioane de români au peste 75 de ani

Senatorul susține că sunt o serie de probleme și de tehnologii inovative fără de care „nu o să facem față nici în situația actuală, nici în cea care ne așteaptă. Și aici mă gândesc nu numai la creșterea eficienței prevenției primare, ci, în primul rând la evoluția societății noastre".

Laszlo Attila spune că „nimeni nu vorbește despre faptul că ne lipsesc instituții de bază". Și exemplifică: 1,5 milioane de români au peste 75 de ani, iar 760.000 dintre ei locuiesc la sat. 76% dintre aceștia sunt femei. Iar acestea se vor confrunta cu probleme de sănătate. „Și atunci va trebui să discutăm despre implicarea medicului de familie și a celorlalți specialiști în acest act", afirmă senatorul.

Acesta și-a încheiat intervenția subliniind că telemedicina n-ar trebui să fie privită drept „doar transmiterea imaginilor care sunt pe marginea șoselei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel