Bolile cardiovasculare: 2,5 milioane de români victime, în 16 ani

Dana Lascu |
Data publicării:
Prof dr Dragoș Vinereanu
Prof dr Dragoș Vinereanu
  • Prof dr Dragoș Vinereanu

Prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie a explicat, miercuri, că bolile cardiovasculare au fost cauza decesului a 2,5 milioane de români în ultimii 16 ani. Declarația a fost făcută la conferința „Managementul integrat al bolilor cardiovasculare”, la care au participat specialiștii în domeniu, care au prezentat un raport privind sănătatea cardiovasculară a românilor, în ultimii 16 ani.

În România, principala cauză de deces o reprezintă de ani buni bolile cardiovasculare. La Conferința „Managementul integrat al bolilor cardiovasculare"- specialiștii în domeniu, care au prezentat un raport privind sănătatea cardiovasculară a românilor, în ultimii 16 ani, au recunoscut că e nevoie de un sistem informatizat, la nivel național, al pacienților, dar și de programe de prevenție, în cazul acestor afecțiuni.

Ne trebuie prevenție

„Vorbim de o creștere a mortalității din cauze precum hipertensiune arterială, în ultimii 16 ani. În continuare românii mor cel mai frecvent din cauze cardiovasculare. E indiscutabil acest aspect. Ca atare, prevenția rămâne principalul factor care ar putea să modifice aceste statistici. Avem programe naționale în acest sens. Avem 11 programe de cardiologie și chirurgie cardiovasculară ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Dar, ceea ce ne lipsește, în continuare, este partea de prevenție. În momentul acesta nu avem programe de prevenție. Nu avem niciun screening pe partea de boli cardiovasculare", a arătat prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie.

Conform raportului prezentat, 2,5 milioane de români au murit în ultimii 16 ani din cauza acestor afecțiuni. De aceea, specialiștii prezenți la eveniment au declarat la unison că bolile cardiovasculare trebuie să fie o prioritate de sănătate publică și pentru faptul că o mare parte din aceste afecțiuni poate fi evitată prin prevenție.

Educație pentru un stil de viață sănătos

„A aborda o problemă de sănătate e parte a unui program integrat care începe cu prevenția, cu măsuri, cu soluții, cu un cadrul legislativ și cu finanțare. În ceea ce privește Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, pot să spun că, de doi ani de zile am încercat să reorganizăm Rețeaua de Medicină Școlară din București, care acum are 600 de cabinete, prin completarea personalului medical, prin cursuri de instruire, prin dotări. În acest moment derulăm patru proiecte de educație pentru sănătate. Îl amintesc pe cel care privește subiectul întâlnirii noastre, și anume, o alimentație sănătoasă, un regim normal de viață. Sunt convinsă că dacă începem să facem aceste programe de educație pentru sănătate, în mod constant și riguros, generațiile de adolescenți, de tineri care vor veni, vor fi informate, vor fi mult mai responsabile și vor ști care e importanța unei vieți sănătoase. E important pentru că din momentul în care, de exemplu, am ajuns la medic pentru complicații pe care le pot da bolile cardiovasculare, lucrurile nu mai pot fi atât de spectaculos îndreptate", a explicat Dr. Turkes Ablachim, director medical Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

La conferință au vorbit prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie, Prof. dr. Dan Gaiță, Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, Dr. Laszlo Attila, președinte Comisia de Sănătate din Senatul României, Dr. Ablachim Turkes, director medical Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate și Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel