Boli pulmonare, pacienții cu aceste afecțiuni, dintre cei mai afectați de pandemie: dr. Radu Stoica explică

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Conf univ dr Radu Stoica. Foto: Agerpres
Conf univ dr Radu Stoica. Foto: Agerpres

Pacienții cu boli pulmonare și afecțiuni cronice au fost dintre cei mai afectați de reducerea activității din spitale, cauzată de pandemie. 

Pacienții cu afecțiuni pulmonare au fost din categoria celor mai afectați în această perioadă, precum și cei cu boli cronice, având în vedere că în perioada pandemiei activitatea în spitalele de specialitate s-a redus cu 75%.

Dr. Radu Stoica, șeful secției de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Institutului Marius Nasta din București, arată că fără discuție, acești bolnavi au trecut printr-o perioadă dificilă.  „Noi, conducerea institutului, s-a conformat regulilor, ca să reducem cu 75% activitatea în institut, pentru a disponibiliza medicii din toate secțiile să facă turele în pavilioanele cu pacienți cu Covid pozitivi și care nu sunt puțini, din punctul nostru de vedere și, în al doilea rând, pentru a asigura, în contextul epidemiei, o siguranță a pacienților care intră în institut. Pentru că, în momentul în care ai pacienți suspecți de Covid, îi pui într-o zonă anume, până îi conformi sau nu”, a explicat medicul. Pe de altă parte, a mai spus el, fiind un spital pavilionar, organizarea actului medical s-a putut face în favoarea pacienților cu boli cronice. „Noi suntem un spital pavilionar, medicii mai cu experiență, sau mai cu risc, sau mai în vârstă care și ei la rândul lor aveau risc de infecție s-au dus la un pavilion unde au fost ghidați în special pacienții cu tuberculoză. Ei trebuiau tratați în perioada asta, tuberculoza încă are o incidență importantă în România”, mai spune el.

De asemenea, n acest pavilion fără pacienți cu Covid au fost tratați și cei cu afecțiuni acute. „Noi  am împărțit terapia în două, cu pacienți acuți, severi, care nu erau confirmați cu Covid și pacienții cu Covid. Am redus la 25% activitatea, asta însemnând trei operații pe zi, cu adresabilitate mai mare în chirurgia pulmonară”, mai spune medicul. În perioada n care activitatea a fost redusă în spitale, unii pacienți cu boli cronice au amânat prezența la consultații. Despre acest lucru, medicul spune că ar fi putut avea urmări. „Mi-e greu să spun că n-a avut impact. Aș vrea să cred că n-a avut un impact chiar atât de important. În principiu, pacienții cronici își aveau medicii lor. De data aceasta, impactul a fost că pacientul care venea cu o urgență, sau venea cu o afecțiune acută, alta decât Covid, ajungea la un oarecare doctor care îi cunoștea mai mult sau mai puțin trecutul și evita, în general, să vină, ceea ce nu e benefic. În al doilea rând, criteriul de selecție pentru pacienții care puteau fi în acest context examinați și tratați a aparținut medicilor care erau de serviciu. Din fericire noi la Terapie Intensivă, capacitatea maximă n-a fost atinsă și nu toți bolnavii de Terapie Intensivă au fost și ventilați”, a mai arătat el.

Mai multe detalii găsiți în materialul video atașat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel