EXCLUSIV Cât trebuie, de fapt, gătită carnea. Dr. Nastasia Belc: Găsim substanțe toxice, cancerigene
Cât trebuie, de fapt, gătită carnea. Detaliul care ne indică faptul că am gătit prea mult carnea și a eliberat substanțe toxice, cancerigene.
Expunerea la substanțe toxice produse în timpul procesului de gătire la grătar poate prezenta riscuri pentru sănătate. Una dintre aceste substanțe este acrilamida, care este cunoscută pentru potențialul său cancerigen. Acest compus se formează în mod natural atunci când alimentele bogate în carbohidrați și aminoacizi sunt expuse la temperaturi ridicate în timpul gătitului la grătar.
Gustul amărui, semn al gătirii excesive
Pentru a reduce expunerea la aceste substanțe toxice, este important să se evite supra-prăjirea sau supra-gătirea alimentelor la grătar. Prin menținerea temperaturii la niveluri moderate și prin evitarea expunerii prelungite la flăcările directe, se poate minimiza formarea acrilamidei și a altor compuși nocivi.
Prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cum apar substanțele toxice atunci când gătim carnea.
Vezi și: Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum
"Apropo de grătar, trebuie să știm că tot ce este la grătar puțin ars, arsura aceea de la grătar, dacă avem mai mult prăjit decât trebuie, inclusiv cartofii prăjiți care devin închiși la culoare, noi simțim gustul puțin amărui acolo.
Noi suntem adaptați să simțim gustul amar pentru o substanță toxică. Sigur, nu tot amarul înseamnă și o substanță toxică, dar în general. Acolo găsim într-adevăr și substanțe toxice care sunt date de condensarea substanțelor proteice cu substanțele dulci din compoziția cărnii, a cartofilor etc.
Găsim acrilamidă, ca exemplu, dar sunt mai multe substanțe, care este o substanță cancerigenă, care se monitorizează, se analizează în laborator.
La carnea pe grătar, trebuie să avem grijă să nu o prăjim prea tare, să nu fie arsă, să nu o punem la focul tare dintr-o dată", a declarat prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare.
Vezi și: Vitamina care ar putea încetini procesul de îmbătrânire. Efectul asupra organismului, studiat

Alimente pe grătar - FOTO: Freepik
Ce este acrilamida
Acrilamida este un compus chimic care se formează în mod natural în timpul proceselor de gătire la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea, coacerea sau grătarul, în special atunci când alimentele bogate în carbohidrați (cum ar fi cartofii sau pâinea) sunt expuse la temperaturi de peste 120°C, în prezența unor aminoacizi precum asparagina.
Acest compus poate fi găsit într-o varietate de alimente prăjite sau coapte, cum ar fi chipsurile de cartofi, cartofii prăjiți, pâinea prăjită, biscuiții, cerealele de mic dejun și alte produse de patiserie.
Acrilamida a fost clasificată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) ca având potențial cancerigen pentru oameni, în special atunci când este consumată în cantități mari și pe termen lung. Cu toate acestea, nivelurile de expunere la acrilamidă din alimentație variază în funcție de modul de preparare a alimentelor și de alte factori.
Pentru a reduce expunerea la acrilamidă, se recomandă evitarea consumului excesiv de alimente prăjite sau coapte la temperaturi ridicate și utilizarea unor tehnici de gătit mai sănătoase, cum ar fi coacerea, fierberea sau gătirea la aburi. De asemenea, se pot alege alternative mai sănătoase la alimentele prăjite, cum ar fi consumul de fructe proaspete, legume și cereale integrale.
-
-
-
Amigdalita: simptome care o dau de gol06.12.2025, 12:36
-
-
EXCLUSIV Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
EXCLUSIV Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
EXCLUSIV John Deanfield explică de ce “nu ai voie” nu ne scapă de bolile cardiovasculare: Prevenția, un “cont de economii” cu dobândă
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Noile terapii pentru cancer care prelungesc viața pacienților. Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică
EXCLUSIV Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
EXCLUSIV Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
EXCLUSIV Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
EXCLUSIV Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
EXCLUSIV Monturile și traumatismele gleznei. Dr. Codrin Huszar (SANADOR) explică
EXCLUSIV Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
EXCLUSIV Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
EXCLUSIV Ce înseamnă, de fapt, menopauza. Dr. Virginia Țârlea: Orice femeie trebuie să știe asta
EXCLUSIV Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
EXCLUSIV "Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
EXCLUSIV Semnele de alarmă din sarcină care trebuie să te trimită la medic. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Necesită prezentare imediată
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.

