Ingredientul care previne infecțiile virale. Are proprietăți antibacteriene

Un ingredient comun poate preveni răspândirea infecțiilor. Are proprietăți antibcteriene. În plus, curăță și dezinfectează rănile.
Cercetările recente au adus la lumină un aspect interesant al luptei împotriva bolilor: potențialul neașteptat al unui ingredient aparent banal. Un studiu prezentat la conferința American College of Allergy, Asthma, and Immunology din 2023 a arătat rate semnificativ mai mici de spitalizare pentru persoanele cu COVID-19 care și-au clătit gâtul și nasul cu un lichid simplu, dar eficient, timp de două săptămâni. Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple care ilustrează cum un element cotidian poate juca un rol esențial în sănătatea noastră.
Sarea, eficientă împotriva bacteriilor
Sare - FOTO: Freepik@artemsh
Studiile arată că sarea poate opri creșterea bacteriilor și poate conserva alimentele, deci are sens că este utilă și în prevenirea infecțiilor și a bolilor. Un studiu prezentat la conferința American College of Allergy, Asthma, and Immunology din 2023 a arătat rate semnificativ mai mici de spitalizare pentru persoanele cu COVID-19 care și-au clătit gâtul și nasul cu apă sărată timp de două săptămâni, potrivit Mashed.
Mai mult, un studiu publicat în Scientific Reports a constatat că un strat de sare a ajutat la reducerea replicării virusului gripal pe măștile de față din pânză.
Sarea vindecă rănile
Un studiu din 2021 publicat în Gaceta Sanitaria a arătat că o soluție de sare de masă de 7% în apă a vindecat rănile la șoareci mai repede decât grupul de control. Curios, un studiu în Cell Metabolism indică faptul că pielea noastră colectează sare din corp pentru a ajuta celulele albe din sânge care lucrează în apropierea locului infecțiilor. Cercetătorii au reușit, de asemenea, să elimine infecțiile cutanate la șoareci cu o dietă bogată în sare.
Consumul excesiv de sare, nesănătos
Cu toate acestea, este important să știm că consumul de sare în dieta noastră are efectul opus în unele situații. Un studiu publicat în EMBO a arătat că șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în sare au avut funcția imună scăzută. Un alt studiu EMBO arată că aportul ridicat de sare reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva virusurilor.
O dietă săracă în sare poate fi mai valoroasă în timpul focarelor de boli virale. Știm de asemenea că dietele cu conținut ridicat de sodiu pot agrava hipertensiunea arterială și pot inhiba funcția organelor cheie precum rinichii și creierul.
Vezi și: Alimentele care vor dispărea din cauza schimbărilor climatice. Cum ne afectează
Simptomele consumului excesiv de sare
Din cauza alimentației zilnice este foarte ușor să depășim cantitatea recomandată de sare. O găsim în majoritatea alimentelor, iar asta înseamnă că poate fi destul de ușor să consumăm prea multă sare - fie că este vorba despre o masă, fie în decursul unei zile.
Există atât efecte pe termen scurt, cât și pe termen lung ale consumului excesiv de sare în dietă. Printre efectele pe termen scurt se numără balonarea, umflarea mâinilor și a picioarelor ca urmare a retenției de apă, sete intensă și, în cazuri extreme, hipernatremie.
Hipernatremia, ce este
Hipernatremia apare atunci când apa se deplasează din celulele tale în sânge pentru a compensa nivelurile crescute de sodiu. Poate fi fatală dacă nu este tratată. În cazurile în care se consumă prea multă sare pe o perioadă îndelungată, un individ poate crește riscul de a dezvolta cancer la stomac, deoarece consumul ridicat de sodiu poate afecta mucoasa stomacului prin ulcere și inflamații.
În cele din urmă, consumul excesiv de sare poate duce și la creșterea tensiunii arteriale - deși temporar, în special dacă organismul tău este mai sensibil la sare - indiferent dacă a fost consumată într-o singură masă sau în timp.
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
-
Long-COVID: Boala care nu dispare
Aceasta este cea mai gravă complicație a COVID. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că nu dispare niciodată.
Long COVID, asociat cu inflamație cerebrală și risc crescut de demență
Lucrul terifiant pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID. Efectele sunt catastrofale și iremediabile.
Mușcătura de căpușă, complicații severe. Dr. Tudor Ciuhodaru: Te poate trimite direct la neurologie
Explozie de cazuri de tuse convulsivă în Queensland. Experții trag un semnal de alarmă
Revine masca de protecție. Boala care a explodat. Se înregistrează o creștere alarmantă a infecțiilor.
Metapneumovirus, hMPV, particularitate. Ce trebuie să știi despre virusul din China. Lt. col. dr. Ion Ștefan: A generat pneumonii
Infecția ucigașă care rezistă la tratament, amenințare globală
Impactul ascuns al pandemiei. COVID-19 și schimbările dramatice în mortalitate
Infecția netratată ce distruge inima după decenii. Asta e cauza valvulopatiei. Victor Costache: Acum sunt tratate mai serios
Stratus, noua variantă COVID care face ravagii. Specialiștii avertizează: Ar putea fi cea mai contagioasă de până acum
Botulism: alimentele cu risc și semne de contaminare. La ce să te uiți când deschizi un borcan sau o conservă
Patru semne banale care îți arată că ai gripă. Dr. Daciana Toma: Nu prea poți să o confunzi cu altceva
Aceste semne banale îți arată că, de fapt, ai gripă și nu o răceală obișnuită.
HPV, asociat și cu bolile cardiovasculare. Provoacă inflamație cronică
Această infecție comună provoacă trei tipuri de cancer, dar și boli de inimă.
Cazurile de rujeolă s-au dublat în Europa în 2024, din cauza scăderii vaccinării după pandemia de COVID. România, cea mai afectată țară
Distanțarea socială nu oferă protecție reală împotriva infecțiilor respiratorii
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!
Tusea post-COVID, legată de disfuncții neurologice. Ce rol are creierul în mecanismul tusei
Complicația bizară a COVID care persistă după ani de zile de la infectare îi alarmează pe medici.
Creștere cu 21% a cazurilor de COVID-19 în România. 58 de noi infectări în ultima săptămână, inclusiv reinfectări
Temperatura optimă la care trebuie gătită carnea de porc. Elimină pericolul de îmbolnăvire
Aceasta este temperatura optimă la care trebuie gătită carnea de porc.
Ce sunt petele roz din baie, de pe cadă, chiuvetă sau duș. Bacteria îți poate ajunge în sânge
Alertă epidemică globală. Virusul care se extinde din China către alte țări într-un ritm record
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Noua variantă Covid NB.1.8.1, identificată în Franța. Ce trebuie să știm despre noua tulpină
Varianta COVID NB.1.8.1 face ravagii în Franța și Asia. Experții se tem de un nou val devastator.
Deficitul de Fier și inflamația timpurie, factori cheie în dezvoltarea long-COVID
Acest deficit accentuează simptomele COVID. De altfel și inflamația din organism agravează simptomele infecției.