EXCLUSIV Boala gravă care apare de la 65 de ani. Te lasă fără picior. Anca Chitic: Depune colesterol și celule inflamatorii

Afectează peste 20% dintre vârstnici și poate duce la amputație sau deces: Boala periculoasă despre care nu ți-a vorbit nimeni până acum. Avertismentul unui chirurg...
Arteriopatia cronică obliterantă, o afecțiune frecvent ignorată, dar cu urmări devastatoare, afectează un număr tot mai mare de persoane vârstnice. Boala evoluează lent, dar sigur, spre complicații grave, punând în pericol nu doar mobilitatea, ci și viața pacienților.
Despre severitatea și implicațiile acestei afecțiuni, ne-a vorbit dr. Anca Chitic, specialist în chirurgie cardiovasculară în cadrul Centrului de Chirurgie Cardiovasculară SANADOR.
"Arteriopatia cronică obliterantă este o boală gravă și, din păcate, foarte frecventă.
Afectează peste 20% din populația peste 65 de ani.
Netratată, această boală duce la complicații majore, amputație și chiar deces, plus calitatea vieții pacienților este foarte afectată.
Arteriopatia, practic, este manifestarea aterosclerozei, care este o boală sistemică la nivelul arterelor membrelor inferioare.
Este o boală ocluzivă, cu evoluție progresivă. Practic scade lumenul arterial și fluxul de sânge local prin depunerea la nivelul peretelui vascular de colesterol, calciu și celule inflamatorii", a declarat dr. Anca Chitic, specialist în chirurgia cardiovasculară în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară SANADOR, pentru DC MEDICAL.
Pentru a înțelege cum poate fi prevenită sau încetinită evoluția acestei afecțiuni grave, este esențial să cunoaștem factorii care contribuie la apariția ei.
Potrivit dr. Anca Chitic, arteriopatia cronică obliterantă are la bază un cumul de factori de risc, unii imposibil de evitat, dar alții care pot fi corectați prin schimbări în stilul de viață.
"Factorii de risc se suprapun peste cei ai ateromatozei generalizate și există o serie de factori nemodificabili cum sunt: sexul masculin, vârsta înaintată, încărcătura genetică, dar și factori modificabil asupra cărora se poate acționa și scădea riscul de astfel de complicații.
Cum factorii modificabili sunt reprezentați de fumat, diabet, hipertensiune, sedentarism, obezitatea, dietele bogate în grăsimi nesaturate și în carbohidrați rafinați", a mai spus medicul.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-