5 lucruri pe care să nu le faci niciodată, dacă ai tenul gras

O mare greșeală este să crezi că tenul gras trebuie curățat excesiv.
Deși fiecare piele este diferită, are nevoie de îngrijire specială, fie că este sensibilă, uscată, mixtă sau grasă. Când vine vorba de tenul gras, deoarece secretă mai mult sebum decât celălalte tipuri de piele, avem tendința să folosim produse de îngrijire mai agresive și să-l curățăm excesiv.
Iată ce nu trebuie să faci niciodată, dacă ai tenul gras:
1. Îl cureți și exfoliezi excesiv
Este adevărat că tenul gras nu dă bine în poze, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l matratezi cu tot felul de produse agresive. Aceste atacuri slăbesc bariera lipidică, provocând și mai mult sebum și, în cele din urmă, acnee severă.
Dacă vrei să ții la distanță sebumul și petele, cel mai bine este să cureți pielea cu un produs specific pentru tenul gras, necomedogen, dimineața și seara. Exfoliază-ți tenul de maximum două ori pe săptămână cu exfolianți chimici, care sunt mai puțin agresivi decât cei mecanici.
2. Nu-l hidratezi
Multe persoane cu tenul gras au o concepție greșită despre hidratarea lui. Deși nu pare uscat și lipsit de strălucire, un ten gras poate fi deshidratat. Trebuie întodeauna să ai la tine o loțiune, cremă sau emulsie non-comedogenă.
3. Folosești produse cu ingrediente vasodilatatoare
Substanțele vasodilatatoare nu sunt foarte benefice pentru tenul gras, deoarece acțiunea lor stimulează glandele sebacee, crescând astfel producția de sebum. Din acest motiv, este mai bine să stai departe de acele produse care conțin alcool denaturat, polifenoli, uleiuri esențiale, extract de ghimbir sau piper.
4. Stai la soare mai mult decât este necesar
Unul dintre miturile asociate acneei ar fi că soarele este capabil să usuce coșurile și, deși pe de o parte este adevărat, usucă și pielea, așa că începi să secreți mai mult sebum. În plus, nu trebuie să uiți că soarele accelerează îmbătrânirea pielii, provocând daune ireversibile.
5. Folosești produsele cosmetice nepotrivite
Tenul gras are nevoi speciale, deci și ingrediente tot speciale. Atunci când mergi să-ți cumperi o cremă sau o mască, trebuie să verifici dacă acestea conțin niacinamidă, acid hialuronic, arbore de ceai, cânepă, zinc, acid salicilic, ceai verde sau propolis, printre altele.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-