Ce dulciuri pot mânca diabeticii, fără teamă. Nu te-ai fi așteptat la asemenea variante

Diabetul este o afecțiune de care suferă mult prea mulți români. Diabetul este de mai multe tipuri, doua dintre ele fiind specifice obezului și seniorului. Acestea pot fi reversibile integral prin schimbarea...
"Pofta de dulce/zahăr este o realitate pentru omul modern și ne este greu să terminăm o masă fără ceva dulce. Stomacul nostru are mereu o rezervă pentru o prăjitură sau ciocolată. Zahărul a devenit dușmanul public numărul 1, consumul în exces reprezentând cauza obezității, diabetului, hipertensiunii arteriale și a sindromului metabolic. Totodată, zahărul rupe fibra de colagen și elastina din structura pielii, aceasta căpătând un aspect neplăcut, îmbătrânit. Majoritatea alimentelor pe care le consumăm conțin zahăr, sau diferite forme de zahăr, sau au zahăr adăugat, pentru a obține gustul dulce cu care suntem obișnuiți. Glucoza, fructoza, lactoza, maltoza și sucroza sunt tot forme de zahăr.", declară medicul Florin Bălănică.
Cu ce putem înlocui zahărul
"Sunt disponibile în majoritatea magazinelor alimentare, fiind semnalizate la raft. Acestea pot satisface pofta de dulce, produsele fiind variate: ciocolată neagră, napolitane, batoane cu cereale, biscuit, etc, care nu conțin zahăr, ci îndulcitori naturali. Sugerez întotdeauna pacienților mei să citească eticheta produselor pe care le cumpără, în acest caz, ce fel de îndulcitori conține varianta aleasă, deoarece anumiți îndulcitori (precum sorbitolul, maltitolul, erythritolul și xylitolul) pot avea efecte laxative dacă sunt consumate în cantități prea mari.
Pe lângă produsele fără zahăr din supermarketuri, putem să preparăm în casă câteva gustări sau deserturi care nu sunt nici prea dulci și care pot face parte din dieta diabeticilor.
Prăjituri fără zahăr – înlocuim zahărul cu xilytolul sau siropul de agave, iar făina din grâu cu făina de migdale;
Smoothie – uri – iaurt cu scorțișoară și cereale integrale;
Fructe – numai în prima parte a zilei, la gustare, preferăm fructele bogate în antioxidanți și fibre cum ar fi: fructele de pădure, ananas, măr verde, kiwi.", precizează specialistul în Medicină Personalizată, Nutriție și Nutrigenomică, pe blogul său.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-