Comportamentul celulelor grase, baza pentru un posibil tratament împotriva obezității
Un nou studiu care a analizat comporamentul celulelor grase ar putea conduce la un tratament împotriva obezității, care este asociată cu unele dintre cele mai frecvente afecțiuni ale...
Celulele grase conțin picături acoperite de molecule care acționează ca un portar al hotelului: Aceste „portiere” controlează accesul celular pentru nutrienți, precum și pentru ieșirea de molecule care furnizează energie, numite lipide. La persoanele sănătoase, traficul de ieșire și de intrare în celulele de grăsime este fin echilibrat, furnizând energie, prevenind în același timp răspândirea excesivă a grăsimilor nedorite în zona abdominală.
Dar la indivizii obezi, aceste porți celulare au deschis porțile mult prea larg în anumite celule de grăsime cheie, cunoscute sub numele de celule grase viscerale, lăsând prea mulți carbohidrați, fără să ardă mai întâi lipidele. Aceasta duce la o crerștere a mărimii celulelor grase viscerale din zona abdominală.
Obezitatea este legată de un risc crescut de boli de inimă, diabet și boli hepatice cronice, precum și de alte tulburări.
Cercetătorii de la Yale raportează pe 10 ianuarie în jurnalul Nature Communications că au găsit regulatorul molecular al acestui purtător de picături de grăsime și potențialele noi tratamente pentru obezitate bazate pe restabilirea echilibrului sănătos găsit la persoanele slabe.
Aportul de carbohidrați, mai mare
Regulatorul sau „comandantul” acestor santinele cu picături de grăsime este o enzimă numită O-GlcNAc transferaza (OGT), potrivit echipei de cercetare. În studiile lor făcute pe șoareci au văzut că șoarecii lipsiți de enzimă sunt slabi, prezintă o reducere dramatică a mărimii celulelor grase și au tendința de a arde mai întâi lipidele, mai degrabă decât să ia mai mult combustibil din carbohidrați.
În schimb, supraexpresia OGT la șoareci declanșează obezitatea prin creșterea aportului de carbohidrați, fără a arde excesul de lipide.
"Acest portar ușurează accesul nutrienților, dar îngreunează eliminarea lipidellor", a declarat autorul senior Xiaoyong Yang, profesor asociat de medicină comparată și de fiziologie celulară și moleculară la Școala de Medicină a Universității Yale.
În studiile anterioare, echipa lui Yang a descoperit că supraexprimarea OGT în celulele grase are un alt efect secundar - semnalează creierul să consume mai multe calorii (cerând în esență creierului să comande o altă pizza).
"Acest lucru face ca OGT să fie o țintă foarte atractivă pentru tratarea farmaceutică a obezității", a spus Yang.
Sursa, aici.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
EXCLUSIV Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
