Comportamentul celulelor grase, baza pentru un posibil tratament împotriva obezității

Un nou studiu care a analizat comporamentul celulelor grase ar putea conduce la un tratament împotriva obezității, care este asociată cu unele dintre cele mai frecvente afecțiuni ale...
Celulele grase conțin picături acoperite de molecule care acționează ca un portar al hotelului: Aceste „portiere” controlează accesul celular pentru nutrienți, precum și pentru ieșirea de molecule care furnizează energie, numite lipide. La persoanele sănătoase, traficul de ieșire și de intrare în celulele de grăsime este fin echilibrat, furnizând energie, prevenind în același timp răspândirea excesivă a grăsimilor nedorite în zona abdominală.
Dar la indivizii obezi, aceste porți celulare au deschis porțile mult prea larg în anumite celule de grăsime cheie, cunoscute sub numele de celule grase viscerale, lăsând prea mulți carbohidrați, fără să ardă mai întâi lipidele. Aceasta duce la o crerștere a mărimii celulelor grase viscerale din zona abdominală.
Obezitatea este legată de un risc crescut de boli de inimă, diabet și boli hepatice cronice, precum și de alte tulburări.
Cercetătorii de la Yale raportează pe 10 ianuarie în jurnalul Nature Communications că au găsit regulatorul molecular al acestui purtător de picături de grăsime și potențialele noi tratamente pentru obezitate bazate pe restabilirea echilibrului sănătos găsit la persoanele slabe.
Aportul de carbohidrați, mai mare
Regulatorul sau „comandantul” acestor santinele cu picături de grăsime este o enzimă numită O-GlcNAc transferaza (OGT), potrivit echipei de cercetare. În studiile lor făcute pe șoareci au văzut că șoarecii lipsiți de enzimă sunt slabi, prezintă o reducere dramatică a mărimii celulelor grase și au tendința de a arde mai întâi lipidele, mai degrabă decât să ia mai mult combustibil din carbohidrați.
În schimb, supraexpresia OGT la șoareci declanșează obezitatea prin creșterea aportului de carbohidrați, fără a arde excesul de lipide.
"Acest portar ușurează accesul nutrienților, dar îngreunează eliminarea lipidellor", a declarat autorul senior Xiaoyong Yang, profesor asociat de medicină comparată și de fiziologie celulară și moleculară la Școala de Medicină a Universității Yale.
În studiile anterioare, echipa lui Yang a descoperit că supraexprimarea OGT în celulele grase are un alt efect secundar - semnalează creierul să consume mai multe calorii (cerând în esență creierului să comande o altă pizza).
"Acest lucru face ca OGT să fie o țintă foarte atractivă pentru tratarea farmaceutică a obezității", a spus Yang.
Sursa, aici.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.