Consumul de alcool în China, în creștere din anii ʼ80

Angela Sabău |
Data publicării:
Alcoolul
Alcoolul

Consumul de alcool în China a crescut constant din anii ʼ80, în timp ce în țările occidentale a scăzut. Cu toate acestea, nivelul consumului este încă mult mai mic în China, deși se vorbește deja de o problemă națională ce seamănă tot mai mult cu cea occidentală.

Consumul de alcool a devenit mai răspândit în China în ultimii ani, dar dovezi epidemiologice la scară largă au făcut dificilă cunoașterea adevăratei dimensiuni a problemei. Un nou studiu amplu asupra adulților chinezi, publicat de revista științifică Addiction, a descoperit că opt la sută dintre bărbații din China sunt băutori cu probleme, iar consumul de alcool care creează probleme este mai răspândit în rândul bărbaților cu statut socio-economic mai scăzut și în zonele rurale. Băutul peste măsură este asociat cu un risc semnificativ crescut de probleme de sănătate fizică și mentală și deces prematur, notează Eurekalert.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford, Universitatea din Peking și Academia Chineză de Științe Medicale au condus, în colaborare, un studiu a peste 500.000 de bărbați și femei cu vârste între 30-79 de ani din zece zone rurale și urbane din China. Femeile din studiu au consumat puțin alcool, dar o treime dintre bărbați au consumat alcool în mod regulat, iar unul din patru dintre acești bărbați au prezentat cel puțin un indicator al consumului cu probleme.

„Problema băutului” a fost definită prin auto-raportare care a indicat unul sau mai mulți dintre următorii indicatori din ultima lună: consumul de alcool dimineața, incapacitatea de a lucra sau a face din cauza băutului, emoții negative după consumul de alcool, incapacitatea de evita să bea sau să de a renunța la consumul de alcool.

Cei mai mulți, bărbați din zone rurale, sărace 

Co-autorul Pek Kei Im, de la Departamentul Nuffield pentru Sănătatea Populației de la Universitatea din Oxford, spune: "În China, modelele de băut diferă de populațiile occidentale. Studiul nostru arată că un consum de alcool care creează probleme este destul de frecvent în rândul bărbaților chinezi, în special în rândul bărbaților chinezi grupuri mai defavorizate ".

În comparație cu băuturii cu risc scăzut, bărbații care sunt consumatori de alcool cu probleme au avut o sănătate mai slabă potrivit auto-raportării, o viață satisfăcătoare mai slabă, mai multe probleme de somn și un risc mai mare de depresie și anxietate. Bărbații cu doi sau mai mulți indicatori de consum de alcool cu probleme au avut un risc de aproximativ două ori mai mare de mortalitatea prin toate cauzele și un risc cu 15% mai mare pentru spitalizare, comparativ cu consumatorii cu risc scăzut.

Profesorul Zhengming Chen, de la Nuffield Department of Population Health at the University of Oxford, spune: „Acest studiu colaborativ amplu a arătat că consumul de alcool poate duce la consecințe adverse semnificative, atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru sănătatea fizică”.

Creștere constantă din anii ’80 

Prevalența dependenței de alcool în China a crescut de la 0,02% la 0,68% între anii 1980 și 1990, iar consumul de alcool pe cap de locuitor a crescut de la 4,1 L în 2005 la 7,2 L în 2016, în timp ce în Europa, consumul pe cap de locuitor a scăzut de la 12,3 L la 9,8 L în aceeași perioadă.

Co-autorul studiului, dr. Iona Millwood, de la Departamentul Nuffield pentru sănătatea populației de la Universitatea din Oxford, spune: „Consumul de alcool a crescut în China încă din anii ’80, iar acum vedem că o problemă importantă de sănătate națională începe să semene cu cele din țările occidentale. Știind amploarea problemei și faptul că este mai intensă în zonele rurale și mai sărace, poate ajuta la informarea deciziilor politice pentru îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate în China."

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel