Cum să nu te mai îngrași. Butonul de oprire, identificat de cercetători

O nouă descoperire medicală ar putea schimba fundamental modul în care privim controlul greutății. Cercetătorii au identificat recent o proteină esențială care reglează funcționarea grăsimii brune din corpul...
Oamenii de știință au făcut un pas major în lupta împotriva obezității, descoperind un "buton de oprire" pentru grăsimea brună din corpul nostru. Această descoperire ar putea revoluționa modul în care abordăm gestionarea greutății și sănătatea metabolică. Cercetătorii din Danemarca au identificat o proteină cheie care controlează activitatea grăsimii brună, deschizând uși pentru strategii inovatoare de activare a acestei grăsimi care ard calorii și de combatere a obezității.
Această descoperire ar putea deschide uși pentru terapii inovatoare care să activeze grăsimea brună pentru a arde calorii și a promova o sănătate metabolică îmbunătățită.
Remediul pentru obezitate, în grăsime
Cercetătorii au descoperit un "buton de oprire" pentru grăsimea brună într-un avans în arderea caloriilor. Un remediu pentru obezitate ar putea fi existat în grăsimea noastră tot timpul. Oamenii de știință din Danemarca au descoperit un "buton de oprire" genetic pentru grăsimea brună a corpului - substanța care ajută oamenii să ardă calorii.
Cunoașterea motivelor pentru care grăsimea brună încetează să funcționeze ajută acum cercetătorii să găsească o modalitate de a o activa la comandă - ceea ce ar ajuta numeroase persoane să piardă în greutate în exces.
Vezi și: De ce nu poți plânge. Motivele medicale și emoționale care nu lasă lacrimile să curgă
Grăsime abdominală - FOTO: Freepik@poter
Ce este grăsimea brună
Grăsimea brună, cunoscută și sub numele de țesut adipos brun, este foarte diferită de grăsimea albă care înconjoară abdomenul și coapsele noastre. Acest țesut special transformă caloriile pe care le consumăm în căldură, mai ales atunci când este frig sau pacienții cu pierdere în greutate se angajează în activități extreme, cum ar fi înotul în iarnă sau crioterapia.
Oamenii de știință obișnuiau să creadă că doar bebelușii transportă grăsime brună, dar cercetările mai recente au arătat că adulții își păstrează în continuare o parte din grăsimea lor maro în viața ulterioară. Din nefericire, oamenii rețin din ce în ce mai puțină grăsime brună pe măsură ce îmbătrânesc. Cealaltă problemă a fost identificarea modului în care se oprește rapid grăsimea brună înainte să aibă ocazia să influențeze cu adevărat greutatea noastră în timpul vieții adulte.
Având acest lucru în vedere, cercetătorii de la Universitatea din Sudul Danemarcei și Universitatea din Bonn din Germania au examinat mecanismele genetice care activează și dezactivează grăsimea brună. Această cercetare a descoperit proteina responsabilă de dezactivarea țesutului adipos maro - AC3-AT.
Grăsimea brună, impact asupra greutății
Știind cum să oprești grăsimea brună le permite cercetătorilor să conceapă o modalitate de a o menține pornită mai des, ajutând oamenii să ardă mai multă grăsime și să atingă o greutate sănătoasă. În acest studiu, primul pas a fost eliminarea butonului de oprire, astfel încât nimic să nu poată opri capacitatea sa de a produce căldură.
"Credem că găsirea modalităților de a bloca AC3-AT ar putea fi o strategie promițătoare pentru activarea în condiții de siguranță a grăsimii brune și pentru abordarea obezității și a problemelor de sănătate conexe.
Când am investigat șoarecii care genetic nu aveau AC3-AT, am descoperit că erau protejați de obezitate, parțial pentru că organismele lor pur și simplu erau mai bune în arderea caloriilor și puteau să-și crească ratele metabolice prin activarea grăsimii brune", spune Hande Topel, un postdoc senior în grupul de cercetare al profesorului Jan-Wilhelm Kornfeld de la SDU, într-un comunicat de presă.
Studii pe șoareci
Echipa a urmărit două grupuri de șoareci care au consumat diete bogate în grăsimi timp de 15 săptămâni - ceea ce a dus la obezitate. Unul dintre acele grupuri și-a îndepărtat proteina AC3-AT prin inginerie genetică. Rezultatele studiului, publicate în Nature Metabolism, arată că șoarecii fără butonul de oprire al grăsimii brune au câștigat mai puțină greutate în ciuda consumului de alimente grase. Acești șoareci erau, de asemenea, mai sănătoși metabolic decât alți șoareci care încă purtau comutatorul genetic.
"Șoarecii care nu au nicio proteină AC3-AT, au acumulat și mai puțină grăsime în corpul lor și au crescut masa lor slabă în comparație cu șoarecii de control. Deoarece AC3-AT se găsește nu numai la șoareci, ci și la oameni și alte specii, există implicații terapeutice directe pentru oameni", spune coautorul studiului, Ronja Kardinal, student doctorand la Universitatea din Bonn.
Vezi și: De ce se exfoliază unghiile. Semnalul pe care îl transmit că ai o problemă de sănătate
Deși oamenii pierd mult din grăsimea lor brună odată cu înaintarea în vârstă, nu este imposibil să activeze acest țesut și să declanșeze pierderea în greutate. Cea mai simplă modalitate de a o face este pur și simplu prin frig. Dacă vă antrenați în aer liber într-o zi de iarnă, corpul vostru va porni grăsimea brună, crescând metabolismul. Oamenii de știință pot acum să preia aceste descoperiri și să lucreze la cea mai bună modalitate de a opri AC3-AT în rândul pacienților obezi și apoi să-i expună la medii reci care să activeze această grăsime care arde calorii la maximum.
Pe lângă descoperirea scopului AC3-AT, cercetătorii notează și că au găsit versiuni adiționale ale proteinelor/genelor AC3, toate răspunzând la expunerea la frig la fel ca AC3-AT. Echipa atrage atenția că este nevoie mai multă cercetare pentru a descoperi cea mai bună modalitate de a transforma grăsimea noastră brună în cea mai nouă armă împotriva obezității.
Această descoperire sugerează că blocarea proteinei AC3-AT la oameni ar putea activa grăsimea brună pentru a ajuta la arderea caloriilor și combaterea obezității. De asemenea, expunerea la frig poate activa grăsimea brună, sporind metabolismul. Cercetătorii vor continua să studieze modul în care această proteină poate fi utilizată pentru a dezvolta noi tratamente pentru obezitate.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.