Hipoglicemia fără diabet: cum o recunoști și cum o combați
Hipoglicemia reactivă (scăderea glicemiei fără a avea diabet) vă poate face să vă simțiți slăbit, anxios și produce tremor.
Hipoglicemia, nivelul scăzut de zahăr din sânge, este de obicei o problemă pentru persoanele cu diabet zaharat. Când se întâmplă asta cuiva fără diabet, se numește hipoglicemie non-diabetică. Dacă o persoană fără diabet are un nivel de zahăr din sânge care scade sub 70, se numește hipoglicemie reactivă.
Ce cauzează hipoglicemia reactivă
Diabeticii au adesea un nivel scăzut de zahăr din sânge atunci când iau insulină sau un alt medicament antidiabetic, care scade glicemia prea mult. Insulina, care este produsă de pancreas, este secretată atunci când mâncați. Ajută zahărul (glucoza) să pătrundă în celule, acolo unde este nevoie de el pentru energie. Prea multă insulină determină scăderea prea rapidă a zahărului din sânge. Odată ce acea sursă de energie este consumată, nu există suficient zahăr din sânge pentru a o înlocui și veți avea simptome de hipoglicemie.
Hipoglicemia reactivă este cauzată și de prea multă insulină. Apare la câteva ore după masă. Cauza nu este complet cunoscută. Poate fi un eșec în reglarea secreției de insulină, care este un semn de avertizare pentru diabetul de tip 2, notează University Health News. Poate apărea și după o intervenție chirurgicală de slăbire, dacă mâncarea trece prin stomac prea repede.
Alte tipuri de hipoglicemie non-diabetică
Simptomele ușoare ale hipoglicemiei sunt frecvente. Se pot întâmpla dacă faci mișcare și nu ai mâncat suficient, sau dacă stai mult timp fără să mănânci. Vă puteți simți flămând, nervos, slăbit sau chiar greață. Acesta este felul în care corpul îți spune că ai nevoie de zahăr pentru energie. Consumul unui aliment cu carbohidrați care se descompune în zahăr va face ca aceste simptome să dispară.
Sindromul postprandial este simptomele hipoglicemiei care apar la aproximativ patru ore după ce ați mâncat o masă bogată în carbohidrați. Această afecțiune nu determină scăderea zahărului din sânge sub 70. Rămâne în intervalul normal scăzut. Este posibil să aveți simptome ușoare de hipoglicemie, dar consumul unor carbohidrați le face să dispară.
Simptomele hipoglicemiei reactive
În alte cauze ale hipoglicemiei non-diabetice, zahărul din sânge nu scade de obicei sub 70. Dacă aveți hipoglicemie reactivă, deoarece glicemia scade, simptomele pot începe să fie ușoare, dar pot crește până la moderate și grave dacă nu ingerați zahăr.
Hipoglicemia ușoară cauzează:
Foame
Greaţă
Tremur
Nervozitate
Palpitatii
Transpirație rece
Hipoglicemia moderată cauzează:
Modificări ale dispoziției
Slăbiciune, nesiguranță
Iritabilitate
Confuzie
Vedere încețoșată
Hipoglicemia severă poate pune viața în pericol, poate determina leșin sau convulsii.
Modificări ale dietei pentru hipoglicemia non-diabetică
Din fericire, toate cauzele hipoglicemiei nondiabetice răspund la consumul unor carbohidrați. Acest lucru vă va crește glicemia și va ameliora simptomele. Aveți nevoie de aproximativ 15 grame de carbohidrați, care se vor transforma în zahăr pentru energie. Exemplele includ suc de fructe, lapte, stafide, bomboane tari sau o tabletă de glucoză.
Pentru gestionarea pe termen lung, va fi important să mâncați mese mai mici și mai frecvente. Împărțiți consumul de carbohidrați din alimente precum fructe, legume și amidon în mod uniform în timpul zilei. Ar trebui să limitați alimentele bogate în zahăr. Când mâncați o masă, includeți întotdeauna o proteină slabă, unele grăsimi sănătoase și alimente din cereale integrale. Aceste alimente vă încetinesc digestia și vă ajută să evitați creșterile prea mari ale glicemiei și insulinei.
Alimente de evitat:
Cheia pentru gestionarea pe termen lung este menținerea zahărului din sânge între 70 și 100. Pentru a face acest lucru, ar trebui să evitați alimentele cu un conținut ridicat de zahăr și care determină o creștere rapidă a insulinei. Acestea includ:
Prăjituri, prăjeli, budinci, cremă, înghețată, șerbet, jeleuri și gemuri, siropuri, miere și nectare, băuturi îndulcite și suc de fructe peste 4 uncii, bomboane, zahar alb sau brun.
Simptomele ușoare de hipoglicemie care apar ocazional sunt normale, dar dacă aveți simptome care apar frecvent sau aveți simptome mai severe, anunțați medicul, pentru că el poate diagnostica hipoglicemia reactivă din simptomele dumneavoastră și din testele de sânge.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
EXCLUSIV Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
