Mierea de albine, INTERZISĂ dacă suferi de aceste boli. Poate fi toxică, avertizează un medic

Dr. Florin Bălănică, specialist în Medicină Personalizată, Nutriție și Nutrigenomică a explicat pe blogul său de ce mierea nu face bine tuturor și ce contraindicații...
"Din ce in ce mai multe discutii cu pacientii mei pornesc de la intrebarea: ‘Da’ ce, mierea nu e sanatoasa, domnule doctor?!’ Dragii mei, haideti sa ne lamurim, nu exista alimente care ne fac doar bine, cum nu exista alimente care ne dauneaza exclusiv.
Mierea a devenit un fel de ‘superalimentul secolului XXI’ – punem miere in cafea/ceai, cand ne doare gatul mancam miere cu lamaie, la pregatirea dulciurilor pentru copii folosim miere si suntem foarte multumiti de noi insine ca ‘ne hranim si ne tratam natural, deci suntem sanatosi’!
In dezbaterea despre miere, sau in general despre orice alt aliment, trebuie sa pornim de la ce contine acesta. Mierea provine din prelucrarea nectarului din flori si contine o cantitate mare de zaharuri, apa, minerale, vitamine, enzime si acizi organici. Zaharurile si apa constituie 99% din constituentii mierii. Totodata, calitatea acesteia depinde de calitatea nectarului, de clima, recoltare, exploatarea albinelor, temperatura si modul de conservare.
Există miere toxică
Asadar, e bine ca mierea sa inlocuiasca zaharul, dar acest lucru nu inseamna ca ea este fundamental sanatoasa. Mierea nu ne face tuturor bine, mai ales daca nu ne place miscarea, suntem supraponderali, avem boli digestive si cardiovasculare. Mierea este mai usor de asimilat si digerat decat zaharul, ceea ce constituie un plus.
Ca si in legatura cu orice alt aliment, trebuie sa avem grija din ce surse procuram mierea, deoarece exista si miere toxica, care este produsa de albine hranite cu anumite tipuri de plante toxice, care contin scopilamina sau hiosciamina.
Si nu uitati: mierea trebuie pastrata intr-un mediu uscat si in recipiente etanse, umiditatea scazand calitatea aceasteia si propriatatile sale enzimatice, singurele beneficii reale pentru organismul uman.", a precizat dr. Florin Bălănică pe blogul său.
Citește și De ce să pui SARE în apa în care fierbi ouă
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Diabetul de tip 2: Semne de avertizare ale glicemiei instabile la persoanele de peste 50 de ani
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Transplantul cu celule stem, tratament potențial pentru diabet
Acest tratament poate vindeca diabetul în mai puțin de trei luni. Nu mai este nevoie de administrarea insulinei.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Magneziul și Cromul, esențiale pentru gestionarea diabetului. Reduc glicemia
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.