Risc de diabet și infarct miocardic, ce rol joacă forma corpului și genetica
Se știe de mult timp că un corp în formă de "măr" este asociat cu un risc crescut de diabet și boli de inimă, însă o nouă cercetare pune în lumină genetica specifică legată de această...
Cercetătorii Departamentului de Medicină al Consiliului de Cercetare Medicală (MRC) de la Universitatea Cambridge au studiat profilurile genetice a peste 600.000 de participanți din mai multe mari studii britanice și internaționale și au identificat peste 200 de variante genetice care predispun oamenii la un raport mai mare talie-șold, în formă de măr.
Folosind aceste date, cercetătorii au identificat două grupuri specifice de variante genetice care au crescut raportul talie-șold - unul exclusiv prin intermediul grăsimii inferioare, la nivelul șoldului, iar celălalt exclusiv prin intermediul grăsimii superioare (abdominale).
,,Am constatat că ambele variante genetice pe care le-am identificat au fost asociate cu un risc mai mare de diabet zaharat tip 2 și infarct miocardic. Cercetările noastre iau în considerare genetica care modifică în mod specific distribuția grăsimilor și felul în care crește riscul de boală", a declarat dr. Claudia Langenberg, lider al programului de la Unitatea de Epidemiologie MRC, unul din autorii studiului.
Rezultatele cercetării pot ajuta la identificarea mai bine a persoanelor cu risc de a dezvolta diabet și infarct miocardic.
,,Ar putea părea contrar intuiției să credem că unii oameni cu mai puțină grăsime în jurul șoldurilor sunt expuși unui risc mai mare de diabet sau boli de inimă. Credem că acest lucru se datorează unei incapacități determinate genetic de a stoca în siguranță excesul de calorii în regiunea șoldului, spre deosebire de alte părți, ceea ce înseamnă că persoanele cu această zestre genetică stochează preferențial excesul de grăsimi în ficat, mușchi sau pancreas sau în sânge sub formă de grăsimi circulante și zahăr, oricare dintre acestea poate duce la un risc mai mare al bolii ", a explicat dr. Luca A. Lotta, investigator clinic senior la Unitatea de Epidemiologie MRC, autorul principal al studiului.
Pentru a-și valida constatările, autorii au efectuat evaluări detaliate ale distribuției grăsimilor în diferite regiuni ale corpului la 18.000 de persoane folosind DEXA, o scanare cu raze X de intensitate joasă, care poate distinge grăsimea corporală, compoziția oaselor, masa musculară și masa slabă pe tot corpul.
Cercetătorii sugerează că există o proporție mai mare de oameni din populația generală cu forme subtile de lipodistrofie parțială familială, o tulburare genetică rară caracterizată prin incapacitatea de a dezvolta grăsime în brațe, picioare și fese. Cei cu această afecțiune continuă să dezvolte diabetul și complicațiile cardiovasculare.
Echipa din spatele acestei cercetări speră că constatările lor vor contribui la o mai bună înțelegere a modului în care depozitarea grăsimilor în diferite compartimente ale corpului afectează sănătatea metabolică și duce la boală. Ei sugerează că munca lor ar putea îmbunătăți modul în care detectăm și tratăm persoanele expuse riscului.
În opinia oamenilor de știință nu toate formele de mere sunt la fel. Orientările care se concentrează exclusiv pe măsurarea circumferinței taliei pentru a evalua riscurile asupra sănătății nu sunt suficiente. Potrivit Medicalxpress.com, rezultatele acestei cercetări ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente care vizează depunerea de grăsime.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
EXCLUSIV Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
