Colesterolul mărit, cauze, simptome și riscuri. Care sunt limitele normale ale colesterolului

Colesterolul mărit poate avea un impact negativ asupra sănătății. Care sunt semnele care indică o creștere a colesterolului și cum puteți să îl reduceți.
Colesterolul este o substanță grasă, produsă de ficat, și care este vitală pentru formarea membrelor celulare, a anumitor hormoni și a vitaminei D.
Colesterolul nu este hidrosolubil, astfel că nu poate circula de unul singur prin sânge, motiv pentru care are pentru a fi transportat este nevoie ca ficatul să producă lipoproteine, care sunt formate din grăsimi și proteine, iar cele două forme majore ale acestor lipoproteine sunt colesterolul ”bun” și colesterolul ”rău”.
Colesterolul provine din două surse, din sintetizarea de către ficat, aceasta fiind principala sursă, respectiv din aportul extern, venit din dietă, unde se găsește exclusiv în grăsimea de origine animală.
Colesterolul, roluri în organism
Colesterolul are patru roluri principale:
- rol structural
- rol digestiv
- este indispensabil în producerea de vitamina D3
- intră în alcătuirea unor hormoni cum sunt cei sexuali (estrogen și testosteron).
De asemenea, colesterolul are și 4 roluri secundare, astfel:
- ajută la întărirea sistemului imunitar
- protejează sistemul cardiovascular și muscular
- ajută la creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor
- rol asemănător substanțelor antioxidante.
Colesterol, valori normale
Nivelul de colesterol va fi depistat în urma analizei de sânge, iar valorile acestuia sunt:
Colesterol total - valori bune: < 200 mg/dl, valori la limită: 200 - 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl;
Colesterol ”rău” LDL: valori bune: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 - 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl;
Colesterol ”bun” HDL: valori bune: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: < 40-50 mg/dl;
Trigliceride: valori bune: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 - 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl.
De menționat faptul că aceste valori diferă de la adulți la copii, unde nivelul optim este mai mic cu 20-30 mg/dl.
Colesterolul mărit, cauze și factori de risc
Principala cauză a creșterii colesterolului o reprezintă aportul excesiv al acestuia în alimentație.
O serie de factori de risc predispun și / sau cauzează creșterea colesterolului peste limita normală.
O mare parte dintre acești factori țin de obiceiurile personale și pot fi evitați, cealaltă parte este legată de factorii nemodificabili, precum, genetică și vârstă.
Din rândul factorilor de risc modificabili fac parte:
-alimentația excesivă, bogată în grăsimi
- consumul excesiv de alcool
- obezitatea
- fumatul
- sedentarismul.
Vezi și: Yoga, beneficii pentru sănătate. Terapeut, despre flexibilitate: Este un mit și o preconcepție
Colesterolul, concepții greșite
Potrivit Dr. Batra, ”una dintre cele mai frecvente concepții greșite despre colesterol este că acesta se găsește doar în alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi ouăle și carnea roșie.
Dar, colesterolul se găsește, de asemenea, în alimente precum peștele, nucile, fasolea și avocado.
În plus, unii oameni cred că evitarea alimentelor bogate în colesterol este singura modalitate de a menține un nivel sănătos al colesterolului, dar acest lucru nu este adevărat.
Consumul unei diete echilibrate și exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea sub control a nivelului de colesterol”, arată EatThis.
Colesterolul mărit, simptome
Deși s-a crezut că un nivel mărit de colesterol ”rău” în sânge este fără simptome, fiind adesea numită ”boala tăcută”, ce era depistată atunci când deja erau dezvoltate complicații, precum atacul de inimă sau atacul cerebral vascular, experții susțin că acesta este vizibil pe piele sau față.
Semnele timpurii ale colesterolului ridicat includ:
- umflături în partea inferioară a picioarelor și gleznelor
- umflături la nivelul picioarelor sau al mâinilor
- o senzație de plenitudine în picioare
- dureri la nivelul gambelor sau coapselor.
- o senzație de arsură în partea superioară a abdomenului, mai ales după ce mâncați alimente grase.
Colesterolul mărit, complicații
În lipsa unui tratament, colesterolul ridicat poate provoca acumularea de plăci în artere. În timp, această placă vă poate îngusta arterele. Această afecțiune este cunoscută sub numele de ateroscleroză.
Ateroscleroza este o afecțiune gravă. Ea poate limita fluxul de sânge prin arterele dumneavoastră. De asemenea, vă crește riscul de a dezvolta cheaguri de sânge periculoase.
Ateroscleroza poate duce la multe complicații care pun viața în pericol, cum ar fi:
- accident vascular cerebral
- atac de cord
- angină pectorală sau dureri în piept
-tensiune arterială ridicată
- boală vasculară periferică
- boală renală cronică, arată Healthline.
Colesterol mărit, tratament
În ceea ce privește tratamentul colesterolului mărit, există două direcții.
Adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și mișcare:
-renunțarea la fumat
-reducerea semnificativa a consumului de alcool
-respectarea regimului alimentar
- evitarea sedentarismului
-sportul și activitatea fizică.
Tratamentul medicamentos include:
- inhibitorii selectivi ai absorbției de colesterol
- statinele
-fibratele, niacina și rășini.
De asemenea pot fi administrate remedii naturiste, precum ceaiurile de hibiscus, păpădie, ghimbir, mentă, rooibos, turmeric sau ceai verde, dar și o serie de suplimente nutritive, ca omega 3, 6, 9, coenzima Q1o, uleiul de krill sau uleiul de semințe de in.
Vezi și: Spanacul, leguma plină de beneficii. Cum se poate consuma și care sunt contraindicațiile
-
Ginkgo biloba, un aliat promițător în tratarea demenței ușoare28.08.2025, 19:42
-
-
Servicii psihologice decontate pentru pacienții oncologici în România28.08.2025, 16:36
-
-
Cauza care crește grăsimea abdominală. Dr. Florin Bălănică: Crește și rezistența la insulină
Aceasta poate fi o cauză care duce la grăsimea abdominală. Cum putem să prevenim apariția burții.
Anca Țurcașiu, boală. Analiza banală pe care toți ar trebui să o facem: Mi-a ieșit destul de proastă. Obișnuiește-te, nu există remediu
Tusea, semnul ignorat al unui cancer. Afectează în special persoanele între 30 și 50 de ani
Organul care luptă împotriva infecțiilor. Are un rol important în producția și reglarea celulelor sangvine. Când este necesară îndepărtarea acestuia
Este un filtru pentru sânge, identificând și distrugând bacteriile și alte agenți patogeni care pot intra în circulația noastră sangvină.
Detaliul de pe cântar care îți spune cât de sănătos ești. Adevărul despre greutate
Cum polifenolii activează receptorii gustului și scad riscul de diabet și obezitate. Gustul amar și secreția de hormoni gastrointestinali
Semnul care ne trimite la endocrinolog. Dr. Roxana Novac: Acum este momentul
Acestea sunt semnele care ar trebui să ne trimită la endocrinolog.
Alimentul sănătos care interacționează cu tratamentul pentru tiroidă. Dr. Ruxandra Dobrescu: Niciun alt aliment nu este atât de învăluit în mister și controverse
Diferența între enterocolită și toxiinfecție alimentară. Simptome și tratament. Carmen Dorobăț: Antibioticul trebuie dat cu discernământ!
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Boala care poate conduce la șoc și deces dacă nu este tratată. Medicii o descoperă adesea accidental. Ce presupune tratamentul
Adevărul despre afirmația "am rezistență la alcool, am ficatul antrenat!" Dr. Romanescu, despre paharul de vin la masă: Așa apar ciroza și cancerul hepatic
Vitamina D și rolul său în prevenirea bolilor autoimune. Ce sunt celulele T și cum sunt influențate de deficitul de vitamina D
Ce nu știi despre colesterol te poate ucide! Sondajul care te va pune pe gânduri. Află totul despre "Colesterol Alert"
Deficitul de iod, îngrijorător în Europa. Poate duce la afecțiuni cardiace, tiroidiene sau cerebrale
Primul simptom al osteoporozei. Cătălina Poiană: Mai puțin de 1 din 5 sunt diagnosticate și mai puțin de 1 din 3 primesc tratament
Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni la medic. Care sunt cauzele endocrine care duc la apariția osteoporozei.
Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Suntem pierduți. E clar! Începem să punem
Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. De ce ne îngrășăm după o anumită vârstă. Cum și cât trebuie, de fapt, să mâncăm.
Boli diferite la bărbați și femei. Care sunt acestea și de ce un sex este mai predispus decât altul
Boli diferite la bărbați și femei. De ce un sex este mai predispus decât altul
De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Se depune întotdeauna
De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Care este, de fapt, rolul tiroidei în acest fenomen neplăcut.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Hormonii, tratament revoluționar în îmbătrânirea pielii. Noi descoperiri în prevenirea ridurilor și albirea părului
Acest truc genial previne apariția ridurilor și oprește albirea părului.
Teodora Stoica, mărturisiri dureroase despre lupta împotriva cancerului: Am avut şi metastaze la plămân şi la coloană. Nu mai aveam putere să mă ridic din pat
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.