Colesterolul mărit, cauze, simptome și riscuri. Care sunt limitele normale ale colesterolului

Colesterolul mărit poate avea un impact negativ asupra sănătății. Care sunt semnele care indică o creștere a colesterolului și cum puteți să îl reduceți.
Colesterolul este o substanță grasă, produsă de ficat, și care este vitală pentru formarea membrelor celulare, a anumitor hormoni și a vitaminei D.
Colesterolul nu este hidrosolubil, astfel că nu poate circula de unul singur prin sânge, motiv pentru care are pentru a fi transportat este nevoie ca ficatul să producă lipoproteine, care sunt formate din grăsimi și proteine, iar cele două forme majore ale acestor lipoproteine sunt colesterolul ”bun” și colesterolul ”rău”.
Colesterolul provine din două surse, din sintetizarea de către ficat, aceasta fiind principala sursă, respectiv din aportul extern, venit din dietă, unde se găsește exclusiv în grăsimea de origine animală.
Colesterolul, roluri în organism
Colesterolul are patru roluri principale:
- rol structural
- rol digestiv
- este indispensabil în producerea de vitamina D3
- intră în alcătuirea unor hormoni cum sunt cei sexuali (estrogen și testosteron).
De asemenea, colesterolul are și 4 roluri secundare, astfel:
- ajută la întărirea sistemului imunitar
- protejează sistemul cardiovascular și muscular
- ajută la creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor
- rol asemănător substanțelor antioxidante.
Colesterol, valori normale
Nivelul de colesterol va fi depistat în urma analizei de sânge, iar valorile acestuia sunt:
Colesterol total - valori bune: < 200 mg/dl, valori la limită: 200 - 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl;
Colesterol ”rău” LDL: valori bune: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 - 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl;
Colesterol ”bun” HDL: valori bune: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: < 40-50 mg/dl;
Trigliceride: valori bune: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 - 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl.
De menționat faptul că aceste valori diferă de la adulți la copii, unde nivelul optim este mai mic cu 20-30 mg/dl.
Colesterolul mărit, cauze și factori de risc
Principala cauză a creșterii colesterolului o reprezintă aportul excesiv al acestuia în alimentație.
O serie de factori de risc predispun și / sau cauzează creșterea colesterolului peste limita normală.
O mare parte dintre acești factori țin de obiceiurile personale și pot fi evitați, cealaltă parte este legată de factorii nemodificabili, precum, genetică și vârstă.
Din rândul factorilor de risc modificabili fac parte:
-alimentația excesivă, bogată în grăsimi
- consumul excesiv de alcool
- obezitatea
- fumatul
- sedentarismul.
Vezi și: Yoga, beneficii pentru sănătate. Terapeut, despre flexibilitate: Este un mit și o preconcepție
Colesterolul, concepții greșite
Potrivit Dr. Batra, ”una dintre cele mai frecvente concepții greșite despre colesterol este că acesta se găsește doar în alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi ouăle și carnea roșie.
Dar, colesterolul se găsește, de asemenea, în alimente precum peștele, nucile, fasolea și avocado.
În plus, unii oameni cred că evitarea alimentelor bogate în colesterol este singura modalitate de a menține un nivel sănătos al colesterolului, dar acest lucru nu este adevărat.
Consumul unei diete echilibrate și exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea sub control a nivelului de colesterol”, arată EatThis.
Colesterolul mărit, simptome
Deși s-a crezut că un nivel mărit de colesterol ”rău” în sânge este fără simptome, fiind adesea numită ”boala tăcută”, ce era depistată atunci când deja erau dezvoltate complicații, precum atacul de inimă sau atacul cerebral vascular, experții susțin că acesta este vizibil pe piele sau față.
Semnele timpurii ale colesterolului ridicat includ:
- umflături în partea inferioară a picioarelor și gleznelor
- umflături la nivelul picioarelor sau al mâinilor
- o senzație de plenitudine în picioare
- dureri la nivelul gambelor sau coapselor.
- o senzație de arsură în partea superioară a abdomenului, mai ales după ce mâncați alimente grase.
Colesterolul mărit, complicații
În lipsa unui tratament, colesterolul ridicat poate provoca acumularea de plăci în artere. În timp, această placă vă poate îngusta arterele. Această afecțiune este cunoscută sub numele de ateroscleroză.
Ateroscleroza este o afecțiune gravă. Ea poate limita fluxul de sânge prin arterele dumneavoastră. De asemenea, vă crește riscul de a dezvolta cheaguri de sânge periculoase.
Ateroscleroza poate duce la multe complicații care pun viața în pericol, cum ar fi:
- accident vascular cerebral
- atac de cord
- angină pectorală sau dureri în piept
-tensiune arterială ridicată
- boală vasculară periferică
- boală renală cronică, arată Healthline.
Colesterol mărit, tratament
În ceea ce privește tratamentul colesterolului mărit, există două direcții.
Adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și mișcare:
-renunțarea la fumat
-reducerea semnificativa a consumului de alcool
-respectarea regimului alimentar
- evitarea sedentarismului
-sportul și activitatea fizică.
Tratamentul medicamentos include:
- inhibitorii selectivi ai absorbției de colesterol
- statinele
-fibratele, niacina și rășini.
De asemenea pot fi administrate remedii naturiste, precum ceaiurile de hibiscus, păpădie, ghimbir, mentă, rooibos, turmeric sau ceai verde, dar și o serie de suplimente nutritive, ca omega 3, 6, 9, coenzima Q1o, uleiul de krill sau uleiul de semințe de in.
Vezi și: Spanacul, leguma plină de beneficii. Cum se poate consuma și care sunt contraindicațiile
-
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
Semnul care ne trimite la endocrinolog. Dr. Roxana Novac: Acum este momentul
Acestea sunt semnele care ar trebui să ne trimită la endocrinolog.
Diferența între enterocolită și toxiinfecție alimentară. Simptome și tratament. Carmen Dorobăț: Antibioticul trebuie dat cu discernământ!
Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Ce nu ai voie să mănânci dacă ai tiroidita Hashimoto. Alimentul pe care toți îl consumă, dar nu le face bine deloc
Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Află care sunt cauzele bolii Hashimoto și ce alimente să eviți în schimbul alternativelor sănătoase.
Testosteronul poate proteja împotriva diabetului de tip 2 la bărbații supraponderali sub 65 de ani. Ce spune cel mai recent studiu
Află mai multe despre studiul care prezintă cum nivelurile de testosteron pot influența riscul de diabet de tip 2 la bărbații supraponderali.
Alimentul sănătos care interacționează cu tratamentul pentru tiroidă. Dr. Ruxandra Dobrescu: Niciun alt aliment nu este atât de învăluit în mister și controverse
De ce este important să menții o greutate sănătoasă după menopauză. Adaptarea la schimbările naturale ale corpului
Legătura dintre nivelul estrogenului și sănătatea inimii la menopauză. Un punct critic pentru sistemul cardiovascular
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Balonul endoscopic pentru slăbit: ce trebuie să știi. Dr. Florin Turcu: Asta e marea lui problemă
Analogii GLP-1 în tratamentul diabetului, fără risc pentru cancerul de tiroidă
Organul care luptă împotriva infecțiilor. Are un rol important în producția și reglarea celulelor sangvine. Când este necesară îndepărtarea acestuia
Este un filtru pentru sânge, identificând și distrugând bacteriile și alte agenți patogeni care pot intra în circulația noastră sangvină.
Cele mai bune alimente pentru echilibrul hormonal. Importanța unei diete echilibrate pentru sănătatea hormonală
Terapia hormonală în perimenopauză. Cum afectează vârsta biologică și care sunt riscurile de sănătate
Greutatea, asociată cu dezvoltarea bolii Alzheimer. Câte kilograme sunt nocive și cum afectează creierul
Greutatea corporală este un factor care poate duce la apariția bolii Alzheimer. Câte kilograme trebuie să ai pentru a fii la risc.
De ce te îngrași la menopauză. Ce soluții există și ce rol joacă nivelul de estrogen
Cancerul care este descoperit întâmplător. Dr. Ruxandra Dobrescu: Este cel mai frecvent. Progresează lent
Acest tip de cancer este descoperit întâmplător. Este un tip de cancer care avansează lent.
Când ar trebui administrate statinele pentru scăderea colesterolului. Ce este metoda PREVENT
Cancerul care nu prezintă simptome. Roxana Boanță: Pacienții nu au semne
Ghrelina: hormonul foamei și rolul său în comportamentul alimentar. Reglarea apetitului prin alimente bogate în fibre și proteine
Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Suntem pierduți. E clar! Începem să punem
Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. De ce ne îngrășăm după o anumită vârstă. Cum și cât trebuie, de fapt, să mâncăm.
Primul simptom al osteoporozei. Cătălina Poiană: Mai puțin de 1 din 5 sunt diagnosticate și mai puțin de 1 din 3 primesc tratament
Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni la medic. Care sunt cauzele endocrine care duc la apariția osteoporozei.
Hipertiroida: cauze, simptome, tratament. Cristina Bloț: Crește pofta de mâncare, deși mâncăm mai multe slăbim sau ne menținem greutatea. Ecografia stabilește riscul de cancer
Hipertiroida - tot ce trebuie să știi. Ce este și cum se manifestă. Ce rol are glanda tiroidă și cum se tratează.
Testul simplu care îți arată dacă ai probleme serioase cu tiroida. Îl poți face acasă. Schimbarea la care să fii atent
Testul simplu care îți arată dacă ai probleme serioase cu tiroida îl poți face chiar acasă.