Yoga, beneficii pentru sănătate. Terapeut, despre flexibilitate: Este un mit și o preconcepție

Sonia Baciu |
Data publicării:
yoga beneficii. FOTO: Freepik @senivpetro
yoga beneficii. FOTO: Freepik @senivpetro

Yoga este o metodă de a vă conecta cu propria persoană, dar și o parte integrantă din recuperarea postoperatorie sau de îmbunătățire a mobilității corpului.

Yoga oferă beneficii pentru sănătatea fizică și mentală a oamenilor de toate vârstele.

Yoga vă poate ajuta dacă treceți prin vreo boală, vă recuperați după o intervenție chirurgicală sau trăiți cu o afecțiune cronică. Yoga poate deveni o parte integrantă a tratamentului, mai mult, poate grăbi vindecarea.

Potrivit kinetoterapeului Ovidiu Atanasiu, yoga nu cere flexibilitatea pentru a te bucura de beneficiile sale, care nu sunt nici puține, nici de neglijat.

”Este un mit și o preconcepție, pe care o aud foarte des. Dimpotrivă, yoga te ajută foarte mult să îți îmbunătățești flexibilitatea. Atunci când nu o ai, o poți crește”, a explicat kinetoterapeutul Ovidiu Atanasiu la Vorbește lumea de la Pro TV.

Cum durerile de spate sunt un lucru tot mai frecvent în ultima perioadă, ca urmare a șederii prelungite la birou sau în picioare, ori a vieții sedentare, fiecare caută cea mai bună metodă de a scăpa de aceste dureri. Printre astea se află și yoga.

”În general, yoga te ajută, adică orice ai face e mai bine decât să nu faci nimic. De asemenea, sunt și posturi care ajută specific pentru coloană, și specific pentru durerile de spate”, a mai spus terapeutul, care a și exemplificat câteva dintre aceste exerciții,unele indicate mai ales pentru începători.

Astfel din postura de lotus, stat în șezut cu picioarele încrucișate și sprijinit cu mâinile în spate, terapeutul a realizat prima postură de yoga pentru remedierea durerilor de spate.

”Nu vreau să trageți de omoplați în spate, ci să împingeți sternul (n.r. osul pieptului) în sus. Și apoi, de aici, cu brațul stâng în sus,  mergem încet lateral, inspirând, și expirând coborâm.  Brațul drept sus, inspir, mă duc în sus și în lateral și expir, cobor. Mișcările sunt lente și ușoare”, a explicat kinetoterapeutul. 

 Mai departe, acesta a arătat un alt exercițiu pe care unii poate îl făceam și în copilărie, la oele de educație fizică. ”Cu palmele cu degetele încrucișate, ridicăm brațele deasupra capului și, la fel, sternul se înalță”, a mai spus terapeutul, subliniind că trebuie făcută distincția între durerea de spate și disconfortul cauzat de lipsa de mobilitate.

Un alt exercițiu simplu, tot din postura de așezat pe șezut cu picioarele încrucișate este cel cu palma pusă pe genunchiul opus, iar cu cealaltă palmă sprijinită pe podea, cu spatele îndreptat și apoi cu o răsucire ușoară și lentă, iar după câteva secunde cu întoarcere. Se repetă mișcarea și în sensul celălalt.

”Trebuie să precizăm că respirația din timpul practicii este diferită de respirația din timpul zilei, când aceasta este un proces automat, însă în timpul practicii, ideal ar fi să avem o respirație mai lungă și mai profundă decât avem în mod normal în timpul zilei. Și mai mult decât atât, să ne și gândim la respirație”, a mai spus kinetoterapeutul.

De altfel, Colegiul American la Medicilor recomandă yoga ca tratament de primă linie pentru durerile lombare cronice.

Vezi și: Sforăitul, trucuri pentru a opri acest obicei zgomotos. Când trebuie să te duci la medic

Yoga, beneficii pentru sănătate

Yoga îmbunătățește forța, echilibrul și flexibilitatea.

Mișcările lente și respirația profundă măresc fluxul sanguin și încălzesc mușchii, în timp ce menținerea unei poziții poate crește forța.

Yoga poate ameliora simptomele artritei.

S-a demonstrat că yoga ameliorează o parte din disconfortul provocat de articulațiile sensibile și umflate la persoanele cu artrită, potrivit unei analize realizate de Johns Hopkins Medicine.

Yoga aduce beneficii pentru sănătatea inimii.

Practicarea regulată a yoga poate reduce nivelul de stres și inflamația la nivelul întregului organism, contribuind la o inimă mai sănătoasă.

Yoga ajută la dormit.

Cercetările arată că o rutină consistentă de yoga înainte de culcare vă poate ajuta să intrați în starea de spirit corectă și să vă pregătiți corpul pentru a adormi și a rămâne adormit.

Yoga vă energizează.

Este posibil să simțiți o creștere a energiei mentale și fizice, o creștere a vigilenței și a entuziasmului și mai puține sentimente negative după ce ați intrat în rutina practicării yoga.

Yoga vă ajută să gestionați stresul.

Potrivit National Institutes of Health, dovezile științifice arată că yoga sprijină gestionarea stresului, sănătatea mintală, conștientizarea, alimentația sănătoasă, pierderea în greutate și un somn de calitate.

Yoga creează conexiuni în comunitate.

Participarea la cursuri de yoga poate atenua singurătatea și poate oferi un mediu pentru vindecare și sprijin de grup.

Yoga promovează îngrijirea de sine.

Practicarea de yoga vă conectează nu doar cu ceilalți, cât mai ales cu sine. A avea grijă de propria persoană nu este un gest de egoism, ci unul de respect față de propria persoană.

Vezi și: Hernia de disc, boala lunii decembrie, cauze, factori de risc și diagnostic. Ilie: Provoacă o stare de anxietate, de teamă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel