Hernia de disc, boala lunii decembrie, cauze, factori de risc și diagnostic. Ilie: Provoacă o stare de anxietate, de teamă

Sonia Baciu |
Data publicării:
hernia de disc. FOTO: Freepik @photoroyalty
hernia de disc. FOTO: Freepik @photoroyalty

Hernia de disc este o afecțiune care poate să apară și cu înaintarea în vârstă. La ce trebuie să fim atenți în perioada următoare.

Luna decembrie, pe lângă o lună a sărbătorilor de iarnă, este cunoscută, mai ales în rândul gospodinelor, ca o lună în care se face ”casa lună” și fiecare colț este rânduit și pus la punct. Mai mult, se intră în ”febra cumpărăturilor”, cu sacoșe pline în ambele mâini, astfel încât cele două activități pot avea un impact major asupra stării de sănătate dacă nu acordăm atenția necesară.

Hernia de disc, boala lunii decembrie

Fizioterapeutul Alexandru Ilie a explicat cum putem să trecem de această perioadă fără probleme medicale.

”Este important să ştim că nu este recomandat să cărăm mai mult de 10% din totalul kilogramelor noastre.

2. -imagine fara descriere- (317065648_1070681636961230_4748667492049301677_n_45276400.jpg)Foto Freepik 

Prin urmare, dacă avem, să spunem, 70 de kilograme nu ne este favorabil pentru zona lombară să ridicăm greutăți mai mari de 7 kilograme și, dacă este posibil, atunci când le avem, să le distribuim egal, adică 3.5 kg în sacoșa din dreapta, respectiv 3.5 kg în sacoșa din stânga.

Referitor de curățenie, este extrem de important să menționăm faptul că mișcările duble, mișcările complexe, cum ar fi aplecarea spre înainte și răsucirea noastră mai ales când dăm cu aspiratorul pot aduce prejudicii importante la nivelul discului intervertebral”, a explicat Alexandru Ilie la Antena 3.

3. -imagine fara descriere- (310691311_1430514774137324_4008142460187471702_n_90760200.jpg)Foto Freepik 

Hernia de disc, cauze și factori de risc

Hernia de disc poate să apară ca urmare a înaintării în vârstă, când discurile intervertebrale își pierd o parte din conținutul de apă. Acest lucru le scade flexibilitatea, expunându-se unui risc mai mare de rupere chiar și la un efort mic sau o răsucire minoră.

Cele mai multe persoane nu pot indica o cauză exactă a herniei de disc, însă în rare cazuri, un accident, precum o cădere sau o lovitură în spate, poate cauza hernie de disc.

Printre factorii de risc trebuie menționați:

- greutatea în exces

- anumite meserii care pot să predispună la hernie de disc

- factori genetici.

Hernia de disc, semne și simptome

Cele mai multe hernii de disc apar în partea inferioară a coloanei vertebrale, zona lombară, dar pot să apară și în regiunea cervicală.

Cele ami comune semne și simptome ale herniei de disc sunt:

- durerea de picior sau de mână

- amorțeală sau furnicături

- slăbiciune.

Vezi și: De ce e bine să mergi cu spatele. Efectele asupra sănătății sunt surprinzătoare

Hernia de disc, diagnostic și tratament

Diagnosticarea herniei de disc se face în urma unei verificări la nivelul spatelui, în care medicul va urmări:

- reflexele

- forța musculară

- abilitatea de a merge

- capacitatea de a simți atingerile ușoare.

Dacă este nevoie, medicul poate solicita și:

- radiografie

- tomografie computerizată (CT)

- RMN

- mielografie

În ceea ce privește tratamentul, acesta poate să fie conservator, care constă în evitarea pozițiilor dureroase, precum și urmarea unui program de exerciții și de administrare de medicamente contra durerii.

Potrivit kinetoterapeutului, ”avem nevoie de exerciții fizice prin care trebuie să înțelegem faptul că ele reprezintă cel mai important medicament pe care putem să-l oferim corpului nostru.

Pe lângă exerciţiile fizice, mai avem nevoie şi de un nutriționist, avem nevoie și de consiliere psihologică, pentru că durerea îți provoacă o stare de anxietate, de teamă și din acest motiv cred că este important să se înțeleagă că vorbim de o ființă umană care poartă un diagnostic”, a mai spus kinetoterapeutul.

În cazul unui număr mic de pacienți, tratamentul înseamnă intervenție chirurgicală, dacă tratamentele conservatoare nu au dat rezultate după 6 săptămâni. În acest caz, medicii pot elimina doar porțiunea proeminentă a discului.

Astfel, herniile de disc lombare și cervicale pot fi tratate și prin metode minim invazive, notează MayoClinic.

Durerile cervicale, extinse și în rândul tinerilor. Kinetoterapeut: Aproape 90% dintre cazuri...

Durerea la nivel cervical este foarte răspândită în rândul oamenilor, fiind atribuită unei deficiențe posturale locale, dar mai ales unei deficiențe de suport muscular.

Statul la birou, timp îndelungat, dar mai ales incorect, utilizarea dispozitivelor electronice, precum și lipsa de activitate fizică sunt dintre cauzele care duc la aceste dureri.

Kinetoterapeutul Alexandru Ilie a explicat, în cadru emisiunii ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, faptul că musculatura care ar trebui să țină capul într-o postură fiziologică este una slăbită, iar postura incorectă nu face alt lucru decât să pună presiune în coloana cervicală.

”În realitate sunt trei cauze care pot conduce la apariții dureroase resimțite la nivel cervical. Vorbim pe de o parte, la debut, de dureri musculare, apoi vor fi dureri care interesează aparatul discal și, în final, pot apărea din cauza anumitor degenerescențe la nivel articular.

Această triadă cauzală este cea care poate determina o manifestare foarte larg răspândită, nu doar la nivelul durerilor, pentru că este foarte important să știm că, de exemplu, starea de durere de cap, de amețeală, incapacitatea de a te concentra, zona aceasta de acuitate mentală care este afectată, poate fi pusă tot din cauza acestei deficiențe vasculare, de data aceasta, cât și senzația de amețeală, atenție.

Vertijul, perturbarea sistemului vestibular, este din păcate, de foarte multe ori atribuit deficiențelor coloanei cervicale”, a mai spus kinetoterapeutul. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Migdalele, mai sățioase decât batoanele cu carbohidrați. Care sunt celelalte beneficii pentru sănătate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel