Este obezitatea genetică? Este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din întreaga lume
Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din întreaga lume. Care este legătura sa cu genetica?
Afecțiunile tiroidei pot fi influențate de alimentele pe care le consumăm. Un nutriționist vorbește despre ce alimente putem consuma și ce să evităm.
Nutriționistul Noemi Sofronie scrie despre alimentele ce sunt recomandate, dar și despre cele care trebuie evitate de către pacienții cu afecțiuni ale tiroidei:
„Cele mai frecvente afecțiuni ale tiroidei sunt hipotiroidismul și tiroidita autoimună Hashimoto.
Hipotiroidismul este o deficienţă a hormonilor tiroidieni şi apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni. Unul dintre rolurile acestor hormoni tiroidieni este de a controla felul în care organismul consumă energia, iar deficitul afectează întregul organism.
Tiroidita autoimună Hashimoto, cunoscută și sub numele de tiroidită limfocitară cronică, este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă glanda tiroida. Face parte din categoria bolilor autoimune.
Sarea
Tiroida are nevoie de Iod ca să funcționeze corespunzător. Iodul se găsește în sare, pește, produse lactate.
Vegetale cu frunze verzi
Spanacul, salata verde sunt surse grozave de Magnzeiu, un mineral esențial în funcționarea tiroidei. Simptomele deficitului de Magneziu sunt crampele musculare, oboseala, aritmii.
Nucile
Nucile, migdalele, nuca Caju și semințele de dovleac conțin Fier. Nucile Braziliene, pe lângă faptul că au Fier, conțin și Seleniu, un microelement esențial care menține sănătatea tiroidei.
Pește
Pestele, creveții de asemenea conțin Iod si vitamina D, vitamina D fiind și ea foarte importantă pentru tiroidă.
Varza Kale
Varza Kale este un superaliment, în cazul in care nu este consumat în exces și nu consumi suficient Iod, deoarece poate scădea abrobtia de Iod a organismului (la fel este și cu Brocolli, Varza, Conopoda, Varza de Brussel).
Soia
Consumul de soia nu este recomandat , deoarece poate scădea absorbția de Iod și conține fitoestrogeni (componente care mimează acțiunea hormonilor în organism). Unele chimicale care se găsesc în soia, prin contaminare, pot împiedica tiroida să producă hormoni.
Organele
Organele (ficat, rinichi, creier) conțin acid lipoic, care se găsește și sub forma de supliment alimentar. Dar consumate în exces, de asemenea pot să iți afecteze tiroida.
Glutenul
Glutenul este o proteínă care se găsește în grau, orz, ovăz, secara. Acesta nu este recomandat în tiroidita autoimună Hashimoto, deoarece produce o inflamație suplimentară in corp și scade imunitatea. Intoleranța la gluten se asociază frecvent cu tiroidita autoimuna, ambele fiind boli autoimune.
Zahărul și îndulcitorii
Zahărul și îndulcitorii sunt contraindicați în tiroidita autoimună, deoarece, la fel ca și glutenul, produc inflamație.”
Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din întreaga lume. Care este legătura sa cu genetica?
Acest semn care apare pe gât trebuie să te trimită la endocrinolog.
Un obicei comun din timpul nopții poate indica o boală gravă. Este un semnal de alarmă.
Care sunt diferențele dintre cele două afecțiuni ale glandei tiroide: hipotiroidism și hipertiroidism.
Grelina și leptina sunt hormoni principali care lucrează împreună pentru a vă ajuta corpul să echilibreze foamea și sațietatea.
Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni la medic. Care sunt cauzele endocrine care duc la apariția osteoporozei.
Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. De ce ne îngrășăm după o anumită vârstă. Cum și cât trebuie, de fapt, să mâncăm.
Este un filtru pentru sânge, identificând și distrugând bacteriile și alte agenți patogeni care pot intra în circulația noastră sangvină.
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Aceste 6 alimente sunt bogate în fibre, antioxidanți și nutrienți, îți scad glicemia și combat diabetul.
Ce trebuie să știi despre operația de tiroidă. Cum îți afectează viața.