Alimentele pe care să le mănânci ca să minimalizezi riscul de a suferi de boli inflamatorii intestinale

Anumite obiceiuri alimentare cresc riscul de a suferi de boli inflamatorii intestinale.
Anumite obiceiuri alimentare sunt asociate cu riscul de a dezvolta boli inflamatorii intestinale, dar și cu riscul crescut de boala Crohn și de colită ulceroasă. Cercetarea care a ajuns la această onclzuie a fost publicată online la 1 decembrie în Journal of Crohn's and Colitis.
Vera Peters, de la Universitatea din Groningen din Țările de Jos, și colegii săi au analizat 125.445 de participanți, dintre care 224 au dezvoltat boala Crohn și 97 – colită ulceroasă, pe o perioadă de urmărire maximă de 14 ani. Modelele dietetice a posteriori au fost derivate folosind analiza componentelor principale (PCA) și au fost de asemenea calculate scorurile dietetice a priori.
În urma analizelor s-au identificat cinci modele alimentare. O probabilitate mai mare de a dezvoltare boala Crohn a fost observată în asociere cu un model caracterizat prin aport mare de gustări, mese preparate, băuturi nealcoolice și sosuri și cu un consum scăzut de legume și fructe. O probabilitate crescută de dezvoltare a colitei ulceroase a fost observată în asociere cu un model compus din carne roșie, păsări de curte și carne procesată.
”Studiul nostru se adaugă la importanța evaluării modelelor alimentare pentru a ajuta la prevenirea bolilor inflamatorii intestinale deja la nivelul populației generale și pentru a concentra cercetarea pe strategii bazate pe alimente integrale și diete formulate pentru pacienții cu astfel de afecțiuni”, scriu autorii, potrivit medicalxpress.
Experții susțin că ”perturbarea ceasului nostru intern al organismului duce la boli inflamatorii și infecțioase”. Ceasul intern al organismului sau ritmul circadian, cum îl numesc specialiștii, este responsabil pentru o mulțime de procese corporale. Medicul Vasi Rădulescu spune, pe blogul său, că ”ciclul nostru de 24 de ore de somn-veghe are un efect asupra a orice, de la vigilența pe parcursul zilei la sistemul nostru digestiv și chiar asupra modului în care pielea noastră este sensibilă la arsurile solare”.
“Rezultatele noastre se adaugă la numărul tot mai mare de lucrări care arată de ce perturbarea ceasului nostru intern al organismului duce la boli inflamatorii și infecțioase”, spune dr. George Timmons, autorul principal al studiului, “iar unul dintre aspecte este utilizarea combustibilului la nivelul celulelor imunitare cheie, cum ar fi macrofagele”, arată medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Ministrul Sănătăţii: Am decis acreditarea unui atestat oficial pentru fizioterapia musculoscheletală
Știrile zilei în Sănătate și Farma
Un spital nou, modern și de stat, se deschide în România în curând. Nu e doar pe hârtie!
Astigmatismul: 10 lucruri mai puțin cunoscute despre această afecțiune oculară
Știrile zilei în Sănătate și Farma
Suspiciune de antrax după consumul de carne. Alertă medicală în București
Alertă sanitară în Capitală! Două persoane prezintă simptome suspecte de antrax.
Alexandru Rogobete anunţă schimbarea radicală a normelor de personal din spitale: Se va ține cont de complexitatea cazurilor
Diagnosticul oncologic schimbă tot la plata CASS. Ce trebuie să știe fiecare pacient cu cancer!
Ion Iliescu a murit. De ce nu ieșea din casă în ultimii ani
Cine a făcut plângerea la Spitalul Floreasca. Huşanu (SANITAS), informații cheie: Vă spun sincer!
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete: Sistemul se va colapsa în curând
Ambulanțele, coordonare teritorială. Rogobete: Nu se desființează
Perseide august 2025: Noaptea în care vei vedea cel mai bine ploaia de stele
Raed Arafat: UPU nu este un fast-food medical, unde să ieşi după cinci minute
Raed Arafat: Tinerii trebuie încurajaţi să aleagă medicina de urgenţă, nu să fie sfătuiţi să o evite
Toxiinfecție alimentară în masă la Vârtop. Plan Roșu de intervenție
Zeci de copii au ajuns de urgență la spital cu simptome severe de toxiinfecție alimentară.