Dieta în boala Crohn, explicată de un medic

Medicul Vasi Rădulescu a explicat pe blogul său ce dietă ar trebui să urmeze persoanele care suferă de boala Crohn.
Medicul Vasi Rădulescu a oferit o serie de informații pe blogul personal, cu privire la dieta pe care ar trebui s o urmee perosanele care suferăde boala Crohn.
Potrivit lui, o serie de alimente ar trebui evitate. Iată cumexplică el:
„Un plan de dietă care funcționează pentru o persoană cu boala Crohn poate să nu funcționeze pentru o altcineva. Acest lucru se datorează faptului că boala poate implica diferite zone ale tractului gastrointestinal la diferite persoane. Este important să aflați ce funcționează cel mai bine pentru dvs. Acest lucru se poate face urmărind simptomele pe măsură ce adăugați sau eliminați anumite alimente din dietă. Modul de viață și modificările dietei vă pot ajuta să reduceți reapariția simptomelor și să reduceți severitatea acestora.
Reglați aportul de fibre
Unii oameni au nevoie de o dietă bogată în fibre, bogată în proteine. Pentru alții, prezența unor resturi alimentare suplimentare din alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele, poate agrava tractul GI (gastro-intestinal, n.r.). Dacă acesta este cazul, poate fi necesar să treceți la o dietă cu conținut scăzut de reziduuri. Cercetările pentru această dietă specială sunt multiple, așa că vorbiți cu medicul dumneavoastră despre nevoile dvs. personale.
Limitați aportul de grăsimi
Boala Crohn poate interfera cu capacitatea organismului de a descompune și a absorbi grăsimile. Acest exces de grăsime va trece de la intestinul subțire la colon, ceea ce poate provoca diaree. Cu toate acestea, un studiu din 2017 pe șoareci a sugerat că o dietă mai bogată în grăsimi vegetale avea potențialul de a schimba microbiomul intestinal în moduri pozitive pentru boala Crohn. Sunt necesare mai multe cercetări, iar medicul dumneavoastră sau un nutriționist vă pot ajuta să vă ghidați în aportul de grăsimi.
Anterior, este posibil să nu fi avut intoleranță la lactoză, dar corpul dumneavoastră poate dezvolta dificultăți la digerarea unor produse lactate atunci când aveți boala Crohn. Consumul de lactate poate duce la indigestie, crampe abdominale și diaree pentru unii oameni.
Beți suficientă apă
Boala Crohn poate afecta capacitatea organismului de a absorbi apa din tractul digestiv. Acest lucru poate duce la deshidratare. Riscul de deshidratare este deosebit de mare dacă aveți diaree sau sângerări.
Luați în considerare sursele alternative de vitamine și minerale
Boala Crohn poate afecta capacitatea intestinelor de a absorbi în mod corespunzător alți nutrienți din alimente. Consumul de alimente bogate în nutrienți poate să nu fie suficient. Discutați cu medicul dumneavoastră despre administrarea de multivitamine pentru a afla dacă acest lucru este potrivit pentru dumneavoastră.
Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a afla ce se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră. Acestea vă pot îndruma către un nutriționist. Împreună, vă puteți identifica planul alimentar și puteți crea ghiduri pentru o dietă echilibrată.”, spune medicul.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.