Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Mii de oameni au această boală și nici măcar nu știu. Consecințele sunt grave. Poate duce chiar la cancer.
Mii de oameni la nivel global nu știu că au hepatita C. Cererea pentru teste de hepatită C a crescut în Marea Britanie după publicarea concluziilor anchetei privind sângele infectat, în mai 2024. La nivel global, mii de persoane trăiesc fără să știe că sunt infectate cu acest virus.
Hepatita C este un virus transmis prin sânge care afectează ficatul, provocând inflamații și leziuni hepatice dacă nu este tratat. Se răspândește prin contact direct sânge-la-sânge.
În cazurile analizate în ancheta privind sângele infectat, infecția a avut loc deoarece pacienții au primit produse sanguine de la persoane infectate. Alte cauze de infecție includ utilizarea intravenoasă de droguri sau, în zone cu o prevalență mare a hepatitei C, cum ar fi anumite regiuni din Asia de Sud, contactul cu sânge contaminat în timpul procedurilor medicale sau cosmetice.
Persoanele născute între 1945 și 1965 au rate mai mari de infecție cu hepatita C, din cauza transfuziilor de sânge și a procedurilor medicale efectuate înainte de descoperirea virusului, potrivit Science Alert.
La nivel global, aproximativ 50 de milioane de oameni trăiesc cu hepatita C, iar anual apar un milion de noi infecții. Infecția cronică poate duce la ciroză, insuficiență hepatică și cancer hepatic, care provoacă aproximativ 250.000 de decese anual.
"Hepatita post-transfuzională" a fost descrisă în 1969, dar abia în 1989 a fost identificată hepatita C, o descoperire ce a dus la acordarea Premiului Nobel pentru Medicină în 2020.
Până în 1991, donările de sânge erau verificate pentru virus în Marea Britanie. Cu toate acestea, mii de oameni au primit deja produse sanguine contaminate înainte de această dată, ceea ce a dus la infecții cronice și decese din cauza bolilor hepatice.
Vezi și: Cele mai comune simptome ale cancerului. Semnul care apare doar noaptea. La ce să fii atent
Hepatita C - FOTO: Freepik@paihub
Hepatita C este adesea o infecție silențioasă. La momentul infecției, oamenii pot prezenta simptome virale ușoare, cum ar fi oboseală și dureri musculare. Uneori, poate apărea icterul – îngălbenirea ochilor și pielii. Majoritatea persoanelor nu prezintă simptome.
Sistemul imunitar elimină virusul în cazul a aproximativ trei din zece persoane, dar pentru restul devine o infecție cronică care necesită tratament. După aproximativ 20 de ani de infecție, mulți dezvoltă boli hepatice.
Cei cu infecție cronică pot fi asimptomatici sau pot prezenta simptome vagi, cum ar fi oboseala, durerile musculare și dificultăți de concentrare. Infecția cronică poate duce, de asemenea, la schimbări de dispoziție, depresie și anxietate. Simptomele devin vizibile doar când ficatul începe să cedeze, incluzând icterul, umflături, confuzie și vărsături cu sânge.
Vezi și: ”Menopauza înseamnă bătrânețe”. Dr. Tamara Sava: Multe femei gândesc așa. Lucrurile stau altfel
Deși virusul a fost descoperit relativ recent, au fost dezvoltate tratamente eficiente, disponibile pe scară largă. Tratamentele inițiale erau lungi și aveau multe efecte secundare, cu șanse reduse de vindecare. Primul tratament cu tablete a fost licențiat în 2013, urmat de altele.
Aceste tratamente sunt sigure și au puține efecte secundare. În prezent, curele de tratament durează între opt și 12 săptămâni, cu o rată de vindecare de aproape 100%, indiferent de stadiul leziunilor hepatice.
Odată identificată, hepatita C poate fi vindecată. După vindecare, simptomele dispar, iar ficatul se poate regenera chiar și în cazurile de cicatrizare hepatică.
Progresele în tratament au dus la stabilirea de către Organizația Mondială a Sănătății a unei strategii globale de eliminare a hepatitei, vizând o reducere cu 90% a noilor infecții și o reducere cu 65% a deceselor până în 2030. Marea Britanie este pe cale să elimine hepatita C până în 2025.
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.