Care este diferența dintre un probiotic și un prebiotic și de ce ai nevoie de ele

Esti ceea ce mananci. Sau mai exact, ești ceea ce hrănești trilioane de bacterii care trăiesc în intestin.
Căptușeala intestinului, ca orice suprafață a corpului, este acoperită de creaturi microscopice, în mare parte bacterii. Aceste organisme creează un micro-ecosistem numit microbiom. Și deși nu observăm cu adevărat că este acolo, joacă un rol extrem de important în sănătate și chiar îți poate afecta starea de spirit și comportamentul.
Potrivit clinicii Mayo, nu este surprinzător, ceea ce hrănești microbiomul tău poate avea cel mai mare impact asupra sănătății sale. Și cu cât este mai sănătos, cu atât ești mai sănătos. Cheia unui microbiom sănătos este hrănirea unui echilibru între cele aproape 1000 de specii diferite de bacterii din intestin.
Există două modalități de a menține acest echilibru - ajutând microbii deja acolo să crească, oferindu-le alimentele care le plac (prebiotic) și adăugând microbi vii direct în sistemul dvs. (probiotic).
Prebioticele
Prebioticele sunt fibre vegetale specializate. Acționează ca îngrășăminte care stimulează creșterea bacteriilor sănătoase din intestin.
Prebioticele se găsesc în multe fructe și legume, în special în cele care conțin carbohidrați complecși, cum ar fi fibrele și amidonul rezistent. Acești carbohidrati nu sunt digerabile de corpul vostru, asa ca trec prin sistemul digestiv pentru a deveni hrana pentru bacterii si alti microbi.
Lista alimentelor prebiotice este lungă, de la sparanghel până la gemuri. O căutare rapidă pe internet va genera zeci de exemple, la fel ca și o consultație la un dietetician.
În zilele noastre, lista suplimentelor prebiotice ar putea fi și mai lungă, dar conțin de obicei un carbohidrat complex, cum ar fi fibra. Companiile care suplimentează produsele comercializează condiții specifice, precum sănătatea oaselor și gestionarea greutății, susținând că ingredientele lor sporesc creșterea unor tipuri specifice de bacterii.
Probioticele
Probioticele diferă prin faptul că csunt formate din organisme vii, de obicei tulpini specifice de bacterii care se adaugă direct populației de microbi sănătoși din intestin.
Ca și prebioticele, puteți lua probiotice atât prin alimente, cât și prin suplimente. Probabil cea mai frecventă hrană probiotică este iaurtul.
Iaurtul se face prin fermentarea laptelui cu diferite bacterii, care rămân în produsul final. Alte alimente fermentate cu bacterii, cum ar fi usturoiul, kombucha și kimchi, sunt, de asemenea, surse bune de probiotice.
Suplimentele probiotice conțin și organisme vii. O singură doză poate include o tulpină particulară de microbi sau amestec de microbi. Ca și în cazul suplimentelor prebiotice, companiile de suplimente probiotice comercializează produsele în condiții specifice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.
Un dietetician înregistrat vă poate ajuta să sortați prin sursele alimentare de prebiotice și probiotice.
Un lucru de înțeles despre suplimente este că există multe, multe tipuri. De exemplu, un tip de bacterii frecvent utilizate este lactobacilul. Dar există mai mult de 120 de specii de lactobacil și cel puțin o duzină dintre ele sunt folosite ca probiotice.
Mai mult, există mai multe alte tipuri de bacterii, fiecare cu zeci de specii, ceea ce constituie o diversitate amețitoare de probiotice disponibile. Și chiar și atunci când selectați un fel de bacterii, cantitatea din supliment poate varia între mărci.
Când luați un probiotic, căutați starea pe care doriți să o abordați și selectați probioticul pe baza acestei afecțiuni. De asemenea, rețineți că, deși un probiotic poate arăta promisiuni în tratarea unei afecțiuni, este probabil ca cercetarea să fie încă în stadii incipiente.
În timp ce suplimentul poate îmbunătăți o stare pentru câteva persoane într-o situație foarte limitată, este posibil să nu funcționeze la fel de bine în setările din lumea reală. Ca întotdeauna, atunci când aveți în vedere să luați un supliment, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.