EXCLUSIV Cel mai periculos aliment pentru sănătate. Ligia Pop: Ne strică ficatul și fierea. Trebuie să îl evităm pe cât posibil!

Cel mai periculos aliment pentru sănătate. A fost introdus mai târziu în alimentația umană. "Ne strică ficatul și fierea, sistemul digestiv, fiindcă creează...
Alimentația noastră s-a schimbat semnificativ în comparație cu cea din trecut, reflectând evoluția societății și schimbările modului în care percepem și consumăm alimentele. În trecut, alimentația era mai simplă, mai puțin prelucrată și mai aproape de sursele naturale. Oamenii consumau mai multe alimente locale și de sezon, preparate în mod tradițional și fără adaosuri artificiale.
Cu trecerea timpului, odată cu dezvoltarea tehnologiei și globalizarea comerțului, alimentația a devenit tot mai procesată și industrializată. Produsele alimentare sunt acum mai dulci, mai aspectuoase și mai atrăgătoare vizual, din cauza adăugării de zahăr, coloranți și conservanți pentru a le prelungi durata de valabilitate și a le îmbunătăți aspectul.
Cel mai periculos aliment pentru sănătate
foto: Freepik@fabrikasimf
Ligia Pop expune, pentru DC Medical, pericolele asociate consumului excesiv de zahăr și efectele nocive pe care le poate avea acesta asupra sănătății umane. Ea evidențiază faptul că introducerea zahărului alb în alimentația umană a generat probleme semnificative, afectând, nu doar sănătatea dentară, ci și alte aspecte ale sănătății, precum ficatul, fierea și sistemul digestiv, în general.
Unul dintre principalele efecte negative ale consumului excesiv de zahăr este capacitatea acestuia de a extrage minerale din corp, afectând echilibrul mineral și nutrițional al organismului. Ligia Pop avertizează că zahărul poate afecta ficatul și fierea, contribuind la dezvoltarea cirozei hepatice și a altor afecțiuni digestive.
”Cel mai periculos aliment dintre toate este zahărul, deoarece zahărul alb a fost introdus mai târziu în alimentația umană și în momentul în care s-a introdus, au intervenit probleme, probleme nu doar la nivelul dinților. Zahărul, odată introdus în corp, scoate minerale din corp forțat și trebuie să îl evităm pe cât posibil”, ne-a explicat Ligia Pop.
Interesant este faptul că nutriționistul atrage atenția asupra impactului asupra sănătății a consumului excesiv de fructe, subliniind că, chiar și în cazul unui regim alimentar bazat preponderent pe fructe, excesul de zahăr poate fi nociv.
Ea menționează că fructele moderne sunt mult mai dulci decât cele din trecut, iar preferința noastră pentru dulce a condus la creșterea consumului de zahăr, inclusiv din surse naturale, cum ar fi fructele.
”Ne strică ficatul și fierea, sistemul digestiv, fiindcă creează ciroză. Chiar dacă mâncăm un procent mare de fructe, mulți care n-au băut în viața lor alcool, s-au trezit cu ciroză alcoolică, deoarece au mâncat un procent foarte mare de fructe dulci. Iar fructele, în zilele noastre, nu mai sunt așa cum erau în trecut (un dulce echilibrat), sunt foarte dulci acum”, ne-a mai spus aceasta.
De asemenea, Ligia Pop remarcă modificările în gustul uman și tendința de a căuta mereu niveluri mai ridicate de dulce în alimente. Această schimbare a preferințelor gustative poate duce la o creștere a consumului de zahăr și poate contribui la apariția unor afecțiuni hepatice și digestive.
”Și noi, ca rasă umană, ne-am schimbat. Ne dorim să fie mai dulce, niciodată nu suntem mulțumiți de un anumit procent ”de dulce”. Diverse cofetării sau restaurante s-au plâns de oamenii care au venit și au spus că dulciurile nu sunt suficient de dulci.
Gustul nostru s-a alterat, iar asta e în dezavantajul nostru, fiindcă putem să avem probleme cu ficatul sau cu fierea. Aici putem include și fructele uscate, deoarece au un conținut foarte mare de zahăr”, ne-a mai explicat Ligia Pop, consultant nutriționist.
Adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase, bazate pe alimente proaspete, integrale și nutritive, poate contribui la menținerea unei stări bune de sănătate și la prevenirea unor afecțiuni grave. Alimentația noastră joacă un rol crucial în determinarea calității vieții noastre și trebuie să facem alegeri responsabile pentru a ne menține sănătatea și bunăstarea generală.
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
Echinocțiu de toamnă 2025. Vlad Ciurea explică cum ne afectează micșorarea zilei starea și sănătatea
Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Ispitele de la Insula Iubirii ajung să dezvolte "tricupluri" în viața reală. Psihologul Radu Leca, avertisment
Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.