
Starea de spirit poate juca un rol extrem de important în sănătatea intestinală.
Un nou studiu sugerează că atât fericirea, cât și lipsa ei, pot afecta modul în care funcționează intestinul. Studiul (link direct), publicat în Cell Host și Microbe, analizează modul în care „substanțele chimice ale fericirii” interacționează cu bacteriile intestinale.
Potrivit studiului, serotonina, substanța chimică a creierului responsabilă de sentimentele de fericire și bunăstare, poate proteja oamenii împotriva infecțiilor intestinale grave.
Deși este considerată o substanță chimică a creierului, aproximativ 90% din serotonină este produsă în tractul gastrointestinal. Infecțiile intestinale apar atunci când bacteriile patogene sau bacteriile „rele” își fac loc în tractul gastro-intestinal. Autorii studiuluiau analizat legătura dintre nivelul de serotonină produsă în intestin și bacteriile patogene.
Serotonina reduce capacitatea bacteriilor de a produce infecții
Pentru a studia relația, cercetătorii s-au concentrat pe Escherichia coli O157, un tip de bacterii care provoacă infecții transmise de alimente. Probele acestei bacterii au fost cultivate de o echipă în laborator și expuse ulterior la serotonină. După această expunere, cercetătorii au efectuat teste de expresie a genelor, care au relevat că serotonina a redus semnificativ expresia genelor din bacteriile care provoacă infecții. Mai exact, serotonina a redus capacitatea bacteriile de a produce o infecție.
Studiul integral, aici.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-