Iaurtul cu miere, impact asupra sănătății intestinale. Curăță intestinul

Această combinație simplă de alimente are un efect extraordinar asupra intestinului. Îl curăță și asigură supraviețuirea bacteriilor benefice din sistemul nostru...
Când vine vorba de sănătatea intestinului, combinația dintre iaurt și miere a fost de mult timp lăudată ca un mod delicios de a promova bunăstarea digestivă. Dar dacă această combinație este mai mult decât doar o gustare delicioasă?
Cercetătorii de la Universitatea din Illinois sugerează că mierea de trifoi, atunci când este amestecată cu iaurt, poate îmbunătăți semnificativ supraviețuirea bacteriilor benefice din sistemul nostru digestiv. Această descoperire ar putea transforma următoarea linguriță de iaurt cu miere într-o adevărată sursă de beneficii pentru sănătate.
Iaurtul, efect probiotic
Iaurtul este deja bine cunoscut pentru conținutul său probiotic, în special pentru tulpinile precum Bifidobacterium animalis ssp. lactis (B. animalis), care susțin un intestin sănătos. Cu toate acestea, călătoria acestor probiotice prin sistemul nostru digestiv este plină de provocări. Mediul acid din stomac și condițiile dure din intestine pot reduce numărul de probiotice vii care ajung în intestin, diminuând astfel beneficiile lor pentru sănătate.
Mierea de trifoi, efect protector
Aici intervine mierea de trifoi. O pereche de studii publicate în The Journal of Nutrition au investigat cum diferite tipuri de miere afectează supraviețuirea B. animalis în timpul digestiei. Cercetătorii au descoperit că mierea de trifoi, în special, oferă un efect protector, ajutând un număr mai mare de bacterii benefice să supraviețuiască călătoriei prin sistemul nostru digestiv. Acest lucru înseamnă că adăugarea mierii de trifoi în iaurt nu doar că îl face mai dulce, ci și mai sănătos.
"Enzimele din gura, stomacul și intestinele noastre ajută la digestie și facilitează absorbția nutrienților, dar ele reduc și viabilitatea microbilor. Asta este grozav când vine vorba de patogeni, dar nu neapărat atunci când vorbim de bacterii benefice. Am vrut să vedem dacă mierea ar putea ajuta bacteriile probiotice să supraviețuiască în intestin.
Descoperirile noastre au arătat că asocierea mierii cu iaurt a sprijinit supraviețuirea bacteriilor probiotice din iaurt în intestin, astfel încât rezultatele studiului de laborator s-au transpus în aplicații reale la oameni", spune co-autorul studiului Hannah Holscher.
Iaurt cu miere - FOTO: Freepik@Crownstocks
Compoziția mierii, diferită
Compoziția mierii variază în funcție de florile de la care albinele colectează nectarul. Diferite tipuri de miere au niveluri diferite de zaharuri, enzime și compuși antioxidanți. Mierea de trifoi, conform studiilor, se remarcă prin profilul său chimic unic, care include niveluri mai ridicate de anumiți zaharuri și compuși fenolici ce par să ofere o protecție suplimentară probioticelor.
Aceste componente probabil lucrează împreună pentru a crea un mediu mai favorabil pentru probiotice pe măsură ce trec prin stomac și intestine. De exemplu, zaharurile din mierea de trifoi ar putea acționa ca o sursă de hrană pentru bacterii, ajutându-le să prospere. Între timp, compușii fenolici, cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante, ar putea proteja probioticele de stresul oxidativ, care poate apărea în timpul digestiei.
Studiul sugerează că adăugarea a aproximativ una până la două linguri de miere de trifoi în iaurt ar putea îmbunătăți semnificativ supraviețuirea probioticelor. Această cantitate pare să găsească echilibrul potrivit, oferind suficiente componente benefice fără a copleși proprietățile naturale ale iaurtului.
"Am descoperit că o lingură de miere într-o porție de iaurt ajută la susținerea supraviețuirii probioticelor. Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere că mierea este un zahăr adăugat, iar majoritatea americanilor trebuie să fie atenți la cantitatea de zahăr din dieta lor pentru a menține o greutate corporală sănătoasă. Dar adăugarea unei cantități mici de miere în iaurtul neîndulcit este o combinație culinară plăcută de încorporat în meniu", concluzionează Holscher.
Vezi și: Stresul la locul de muncă dublează riscul de fibrilație atrială, arată un nou studiu
Probioticele, impact asupra intestinului
Probioticele, microorganisme benefice care colonizează intestinele umane, au capacitatea de a schimba compoziția florei intestinale, oferind beneficii importante pentru sănătate. În ultima vreme, utilizarea probioticelor pentru a regla flora intestinală și a spori imunitatea gazdei a captat atenția cercetătorilor și a publicului larg. Studii recente au demonstrat că probioticele pot influența semnificativ microbiota intestinală, inhibând colonizarea bacteriilor patogene, contribuind la formarea unui strat protector sănătos al mucoasei intestinale și întărind sistemul imunitar, potrivit NCBI.
Această legătură strânsă între microbiota intestinală și imunitatea umană face din reglarea microbiotei prin probiotice o strategie extrem de eficientă pentru îmbunătățirea imunității. Într-o recenzie recentă, experții au analizat modul în care probioticele influențează microbiota intestinală și imunitatea umană, evidențiind legătura crucială dintre acestea și calitatea vieții. Concluziile subliniază importanța utilizării probioticelor pentru reglarea microflorei intestinale, ceea ce poate duce la o imunitate mai robustă și la o îmbunătățire generală a sănătății și bunăstării.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
8 semne că ai probleme cu ficatul. Dacă pățești asta, ficatul tău suferă
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Ce se întâmplă dacă ai pietre la fiere și NU scoți colecistul. Cele 2 întrebări care m-au măcinat. Părerea dură a unui medic m-a convins: Se împrăștie în tot corpul
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.