Iaurtul cu miere, impact asupra sănătății intestinale. Curăță intestinul

Această combinație simplă de alimente are un efect extraordinar asupra intestinului. Îl curăță și asigură supraviețuirea bacteriilor benefice din sistemul nostru...
Când vine vorba de sănătatea intestinului, combinația dintre iaurt și miere a fost de mult timp lăudată ca un mod delicios de a promova bunăstarea digestivă. Dar dacă această combinație este mai mult decât doar o gustare delicioasă?
Cercetătorii de la Universitatea din Illinois sugerează că mierea de trifoi, atunci când este amestecată cu iaurt, poate îmbunătăți semnificativ supraviețuirea bacteriilor benefice din sistemul nostru digestiv. Această descoperire ar putea transforma următoarea linguriță de iaurt cu miere într-o adevărată sursă de beneficii pentru sănătate.
Iaurtul, efect probiotic
Iaurtul este deja bine cunoscut pentru conținutul său probiotic, în special pentru tulpinile precum Bifidobacterium animalis ssp. lactis (B. animalis), care susțin un intestin sănătos. Cu toate acestea, călătoria acestor probiotice prin sistemul nostru digestiv este plină de provocări. Mediul acid din stomac și condițiile dure din intestine pot reduce numărul de probiotice vii care ajung în intestin, diminuând astfel beneficiile lor pentru sănătate.
Mierea de trifoi, efect protector
Aici intervine mierea de trifoi. O pereche de studii publicate în The Journal of Nutrition au investigat cum diferite tipuri de miere afectează supraviețuirea B. animalis în timpul digestiei. Cercetătorii au descoperit că mierea de trifoi, în special, oferă un efect protector, ajutând un număr mai mare de bacterii benefice să supraviețuiască călătoriei prin sistemul nostru digestiv. Acest lucru înseamnă că adăugarea mierii de trifoi în iaurt nu doar că îl face mai dulce, ci și mai sănătos.
"Enzimele din gura, stomacul și intestinele noastre ajută la digestie și facilitează absorbția nutrienților, dar ele reduc și viabilitatea microbilor. Asta este grozav când vine vorba de patogeni, dar nu neapărat atunci când vorbim de bacterii benefice. Am vrut să vedem dacă mierea ar putea ajuta bacteriile probiotice să supraviețuiască în intestin.
Descoperirile noastre au arătat că asocierea mierii cu iaurt a sprijinit supraviețuirea bacteriilor probiotice din iaurt în intestin, astfel încât rezultatele studiului de laborator s-au transpus în aplicații reale la oameni", spune co-autorul studiului Hannah Holscher.
Iaurt cu miere - FOTO: Freepik@Crownstocks
Compoziția mierii, diferită
Compoziția mierii variază în funcție de florile de la care albinele colectează nectarul. Diferite tipuri de miere au niveluri diferite de zaharuri, enzime și compuși antioxidanți. Mierea de trifoi, conform studiilor, se remarcă prin profilul său chimic unic, care include niveluri mai ridicate de anumiți zaharuri și compuși fenolici ce par să ofere o protecție suplimentară probioticelor.
Aceste componente probabil lucrează împreună pentru a crea un mediu mai favorabil pentru probiotice pe măsură ce trec prin stomac și intestine. De exemplu, zaharurile din mierea de trifoi ar putea acționa ca o sursă de hrană pentru bacterii, ajutându-le să prospere. Între timp, compușii fenolici, cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante, ar putea proteja probioticele de stresul oxidativ, care poate apărea în timpul digestiei.
Studiul sugerează că adăugarea a aproximativ una până la două linguri de miere de trifoi în iaurt ar putea îmbunătăți semnificativ supraviețuirea probioticelor. Această cantitate pare să găsească echilibrul potrivit, oferind suficiente componente benefice fără a copleși proprietățile naturale ale iaurtului.
"Am descoperit că o lingură de miere într-o porție de iaurt ajută la susținerea supraviețuirii probioticelor. Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere că mierea este un zahăr adăugat, iar majoritatea americanilor trebuie să fie atenți la cantitatea de zahăr din dieta lor pentru a menține o greutate corporală sănătoasă. Dar adăugarea unei cantități mici de miere în iaurtul neîndulcit este o combinație culinară plăcută de încorporat în meniu", concluzionează Holscher.
Vezi și: Stresul la locul de muncă dublează riscul de fibrilație atrială, arată un nou studiu
Probioticele, impact asupra intestinului
Probioticele, microorganisme benefice care colonizează intestinele umane, au capacitatea de a schimba compoziția florei intestinale, oferind beneficii importante pentru sănătate. În ultima vreme, utilizarea probioticelor pentru a regla flora intestinală și a spori imunitatea gazdei a captat atenția cercetătorilor și a publicului larg. Studii recente au demonstrat că probioticele pot influența semnificativ microbiota intestinală, inhibând colonizarea bacteriilor patogene, contribuind la formarea unui strat protector sănătos al mucoasei intestinale și întărind sistemul imunitar, potrivit NCBI.
Această legătură strânsă între microbiota intestinală și imunitatea umană face din reglarea microbiotei prin probiotice o strategie extrem de eficientă pentru îmbunătățirea imunității. Într-o recenzie recentă, experții au analizat modul în care probioticele influențează microbiota intestinală și imunitatea umană, evidențiind legătura crucială dintre acestea și calitatea vieții. Concluziile subliniază importanța utilizării probioticelor pentru reglarea microflorei intestinale, ceea ce poate duce la o imunitate mai robustă și la o îmbunătățire generală a sănătății și bunăstării.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
5 alimente care te balonează cel mai tare
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.