Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Această infecție comună poate duce la cancer. Medicii au lansat un avertisment sumbru: milioane de oameni sunt în pericol. Rata de supraviețuire pe termen lung este crunt de mică: doar unul din șase pacienți mai...
Un avertisment sever vine din partea cercetătorilor, care susțin că milioane de oameni riscă să dezvolte cancer gastric în următorii ani din cauza unei bacterii extrem de răspândite la nivel mondial.
Bacteria Helicobacter pylori (H. pylori), responsabilă pentru aproape trei sferturi dintre cazurile de cancer gastric la nivel global, afectează deja un număr uriaș de oameni.
Potrivit experților, infecția cu această bacterie poate trece complet neobservată, provocând doar simptome ușoare și comune, precum indigestie, balonare sau greață. Cu toate acestea, pe termen lung, H. pylori poate produce leziuni grave ale mucoasei stomacului, favorizând apariția cancerului.
Un studiu recent al International Agency for Research on Cancer (IARC), agenție a Organizației Mondiale a Sănătății, estimează că până la 12 milioane de persoane născute între 2008 și 2017 ar putea dezvolta cancer gastric din cauza infecției cu H. pylori.
"Este esențial ca autoritățile din domeniul sănătății să prioritizeze prevenirea cancerului gastric și să accelereze eforturile de control, prin planificarea de proiecte-pilot și de fezabilitate, inclusiv prin programe de testare și tratament pentru H. pylori", a declarat dr. Jin Young Park, coordonatorul echipei de prevenire a cancerului gastric din cadrul IARC, potrivit Daily Mail.
Cercetătorii susțin că depistarea precoce a infecției ar putea preveni până la 75% dintre cazurile de cancer gastric la nivel mondial. Testarea este simplă și accesibilă, fiind posibilă prin analize de sânge, teste respiratorii sau examinarea scaunului.
În prezent, H. pylori se transmite în principal prin consumul de apă sau alimente contaminate, dar și prin contact apropiat cu persoanele infectate.
În Regatul Unit, aproximativ 41% dintre cele 6.500 de cazuri anuale de cancer gastric sunt cauzate de H. pylori-adică peste 2.700 de cazuri în fiecare an.
Cu toate acestea, organizația Cancer Research UK (CRUK) atrage atenția că britanicii nu ar trebui să fie excesiv de îngrijorați, deoarece infecția cu H. pylori este în scădere.
"Deși aceasta este o problemă importantă la nivel global, în Regatul Unit, alți factori prevenibili cauzează mai multe cazuri de cancer", a declarat dr. Rachel Orritt, manager de informații pentru sănătate la CRUK.
Ea subliniază că "renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți sănătoase, reducerea consumului de alcool și o alimentație echilibrată" sunt metode mult mai eficiente de prevenire.
De altfel, datele CRUK arată că peste jumătate dintre cazurile de cancer gastric (54%) sunt prevenibile și că incidența bolii a scăzut cu peste 25% în ultimii 10 ani, tendință ce se estimează că va continua.
Cancerul gastric poate avea simptome comune, precum arsuri la stomac, reflux acid, dificultăți la înghițire, greață, vărsături, indigestie, eructații frecvente sau senzația de sațietate rapidă la masă.
Alte simptome mai avansate includ pierderea inexplicabilă a apetitului sau a greutății, dureri abdominale, senzația de nod în partea superioară a stomacului și oboseală accentuată.
Medicii recomandă ca persoanele care experimentează astfel de simptome timp de peste trei săptămâni să se adreseze de urgență medicului de familie.
În fiecare zi, aproximativ 18 britanici și 83 de americani sunt diagnosticați cu cancer gastric. În Regatul Unit, boala ucide anual peste 4.200 de persoane, iar în Statele Unite, aproape 11.000.
Supraviețuirea pe termen lung rămâne scăzută: doar 17% dintre pacienți sunt în viață la 10 ani de la diagnostic. Riscul pe durata vieții este de aproximativ 1 la 92 pentru bărbați și 1 la 170 pentru femei, în Regatul Unit.
Studiul publicat în revista Nature Medicine trage un semnal clar de alarmă: este nevoie urgentă de programe de screening în masă pentru detectarea și tratarea H. pylori.
"Dacă nu facem nimic, vom avea milioane de victime în următoarele decenii", avertizează cercetătorii.
În timp ce la nivel global infecția rămâne o amenințare majoră, specialiștii britanici recomandă un echilibru între vigilență și prevenție printr-un stil de viață sănătos.
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Ce trebuie să știi despre statul pe toaletă. Riscurile mortale la care te expui.
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.