La ce să ai mare grijă când mănânci castraveți covăsiți. Te pot îmbolnăvi grav
La ce să ai mare grijă când mănânci castraveți covăsiți. Ce trebuie să știi despre murăturile solare.
La ce să ai mare grijă când mănânci castraveți covăsiți. Dacă aveți o grădină sau frecventați piața locală de fermieri, știți că această perioadă a anului este cea mai bună pentru recoltarea legumelor. Roșiile, dovleceii, castraveții și multe altele sunt toate în mare abundență.
O modalitate de a face ca această recoltă să reziste până la iarnă este să conservați alimentele prin conservare, deshidratare, congelare sau murare.
Vezi și: Encefalita arbovirală: cauze, simptome și prevenție. La ce să ai grijă când pleci în vacanță
Ce sunt murăturile solare
Murăturile solare implică, evident, lumina solară pentru a acri alimentele. Tehnica implică combinarea castraveților, condimente pentru murături, sare și fie apă, fie oțet, apoi așezarea borcanului la soare timp de trei zile pentru a fermenta.
Din păcate, acesta este un mod foarte nesigur de a face murături. În timp ce fermentarea poate fi un mod sigur de a face murături, temperaturile din interiorul unui borcan așezat în plin soare de vară o depășesc pe cea la care are loc fermentarea (22 de grade Celsius). Peste această temperatură, drojdia moare și fermentația nu va avea loc.
Un alt pericol este că proporțiile de sare și apă pentru murături variază în funcție de rețetă. Dacă raportul este incorect, bacteriile dăunătoare ar putea să se dezvolte în absența acidului și să provoace boli. Rețetele de murături bazate pe știință asigură creșterea bacteriilor bune care creează acid și, prin urmare, un produs sigur.
Ce boli riști din cauza castraveților covăsiți
Deși prepararea murăturilor la soare pare simplă și distractivă, aceasta poate duce la îmbolnăviri grave cauzate de bacterii precum E. coli, Clostridium botulinum (botulism) și Listeria, potrivit Michigan State University Extension.
Cum se fac murăturile
Numeroasele varietăți de alimente murate și fermentate sunt clasificate în funcție de ingrediente și de metoda de preparare. Murăturile obișnuite de mărar și varza murată sunt fermentate și vindecate timp de aproximativ 3 săptămâni.
Murăturile la frigider sunt fermentate timp de aproximativ o săptămână. În timpul coacerii, culorile și aromele se schimbă și crește aciditatea.
Murăturile proaspăt ambalate sau cu procesare rapidă nu sunt fermentate; unele sunt puse la saramură câteva ore sau peste noapte, apoi scurse și acoperite cu oțet și condimente. Murăturile din fructe se prepară, de obicei, prin încălzirea fructelor într-un sirop condimentat, acidificat fie cu suc de lămâie, fie cu oțet.
Vezi și: Care este momentul ideal pentru a consuma fructe. Amalia Arhire: Atunci nu e bine să consumi deloc
Asigurați-vă că îndepărtați și aruncați o felie de la capătul florii castraveților proaspeți. Florile pot conține o enzimă care provoacă înmuierea excesivă a murăturilor.
Atenție: Nivelul de aciditate al unui produs murat este la fel de important pentru siguranța acestuia ca și pentru gust și textură.
Nu modificați proporțiile de oțet, alimente sau apă dintr-o rețetă și nu folosiți un oțet cu aciditate necunoscută.
Folosiți numai rețete cu proporții testate de ingrediente.
Trebuie să existe un nivel minim și uniform de aciditate în tot produsul amestecat pentru a preveni dezvoltarea bacteriei botulinice.
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
5 alimente care te balonează cel mai tare
Combinația letală care îți distruge ficatul
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
EXCLUSIV Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Bacteriile intestinale pot provoca boli grave de ficat. Cercetătorii propun tratament inovator
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Alimentele care cresc riscul de polipi intestinali la femeile sub 50 de ani
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
