EXCLUSIV Care este momentul ideal pentru a consuma fructe. Amalia Arhire: Atunci nu e bine să consumi deloc

Care este momentul ideal pentru a consuma fructe. Ce categorii de persoane nu ar trebui să mănânce fructele pe stomacul gol.
Care este momentul ideal pentru a consuma fructe. Consumul de fructe este o modalitate delicioasă și sănătoasă de a adăuga substanțe nutritive în organism, indiferent de momentul din zi în care le consumați.
Unele studii afirmă că a mânca de fructe după-amiaza poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate decât consumul de fructe dimineața. Altele spun altceva, susținând că cel mai bun moment este la prima oră a dimineții, cu un pahar de apă.
Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică care să sugereze că mâncatul fructelor dimineața sau după-amiaza schimbă modul în care fructele afectează sănătatea unei persoane.
Teoria din spatele consumului de fructe după-amiaza se bazează pe ideea că mâncatul unei gustări bogate în zahăr în această perioadă poate crește nivelul de zahăr din sânge și poate ”trezi” sistemul digestiv.
Cu toate acestea, toate alimentele care conțin carbohidrați cresc nivelul de zahăr din sânge, iar momentul din zi are un efect redus asupra acestui lucru. Sistemul digestiv este întotdeauna pregătit să înceapă operațiunile în orice moment al zilei.
Acestea fiind spuse, atunci când alegeți o gustare de după-amiază, fructele reprezintă o opțiune excelentă. Fructele sunt bogate în fibre și carbohidrați complecși, ceea ce înseamnă că durează mai mult timp pentru a fi digerate decât carbohidrații simpli, cum ar fi pâinea albă.
Acest lucru poate contribui la menținerea oamenilor sătui pentru mai mult timp și la evitarea gustărilor nesănătoase în timpul zilei, potrivit Medical News Today.
Fructele oferă, de asemenea, o gamă largă de vitamine, minerale și beneficii pentru sănătate. Consumul de fructe cu o grăsime sau o proteină sănătoasă poate oferi echilibru și o energie mai durabilă. Savurați fructele cu o mână mică de nuci sau semințe sau cu puțin avocado pentru o gustare bogată în nutrienți.
Ce spun nutriționiștii
Dr. Amalia Arhire, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt categoriile de persoane care nu ar trebui să consume fructe.
”Nu există un moment ideal pentru a consuma fructe, mai degrabă există un moment când e bine să nu consumăm deloc fructe - acesta fiind după ora 18:00.
Mai ales cei care au reflux gastroesofagian sau gastrită e bine să nu manânce citrice, kiwi, guava sau mere pe stomacul gol”, a explicat dr. Amalia Arhire, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Ce boală poți avea dacă ești mereu în întârziere. Ce este orbirea timpului
De ce unele fructe nu sunt indicate în cazul persoanelor cu reflux gastroesofagian
În cazul persoanelor cu reflux acid, anumite alimente le pot agrava simptomele, cum ar fi condimentele și băuturile carbogazoase. Cei care urmează o dietă bogată în cereale integrale, fructe, legume și grăsimi sănătoase pot constata că simptomele lor se ameliorează.
Refluxul gastroesofagian este o afecțiune în care conținutul stomacului se deplasează înapoi în sus pe conducta alimentară în mod regulat. Această regurgitare este, de obicei, pe termen lung și poate duce la simptome inconfortabile, inclusiv arsuri la stomac și dureri în partea superioară a abdomenului. Severitatea afecțiunii este adesea legată de dieta și stilul de viață al unei persoane.
Unele persoane aleg să evite alimentele declanșatoare comune, cum ar fi cafeaua și ciocolata, pentru a atenua simptomele GERD. Cu toate acestea, această abordare are puține suporturi clinice, iar rezultatele variază de la o persoană la alta.
Unele alimente declanșatoare comune pot include:
- ciocolata
- mentă
- băuturi carbogazoase
- băuturi acide, cum ar fi sucul de portocale și cafeaua
- cofeină
- alimente acide, cum ar fi sosul de roșii și citricele
- alimente picante
- alcool
Persoanele cu reflux gastroesofagian pot alege să încerce să elimine fiecare tip de aliment din dieta lor pentru a vedea dacă simptomele lor se ameliorează. Dacă simptomele nu se ameliorează, ei pot încorpora din nou tipul de aliment în dieta lor.
În ghidurile din 2022 pentru diagnosticarea și gestionarea refluxului gastroesofagian, Colegiul American de Gastroenterologie sugerează evitarea alimentelor declanșatoare pentru a ajuta la gestionarea simptomelor. Cu toate acestea, ei afirmă, de asemenea, că există puține dovezi care să susțină această recomandare, mai notează Medical News Today.
Fructele sunt un aliment sănătos care oferă organismului multe substanțe nutritive benefice, inclusiv fibre, vitamine și minerale. Există multe mituri legate de cele mai bune momente pentru a mânca fructe, dar puține dovezi științifice care să le susțină. Nu există un moment perfect al zilei pentru a mânca fructe.
Cei mai mulți oameni pot asocia fructele cu sau fără o masă în orice moment al zilei. Cu toate acestea, oamenii își pot planifica consumul de fructe pentru a ajuta la promovarea pierderii în greutate sau pentru a reduce efectele asupra nivelului de zahăr din sânge.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România. Cătălin Radu: Inovație, implicare și contribuție majoră la sănătate. Nu ne oprim niciodată. Asta face diferența
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Așa se tratează cancerul! Țintește direct locul unde a fost tumora
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Transplantul hepatic, etape. Dr. Dragoș Romanescu: Operație foarte dificilă
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Telechirurgia în era 5G. Cum se operează de la mii de kilometri distanță, în timp real. Dr. Mugurel Bosînceanu: Sunt foarte puțini proctori pe glob. Controlează robotul de la distanță
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Educația pentru sănătate în școli, esențială. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Este viitorul acestei țări. Semn de responsabilitate
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.